San Remo Italy

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

San Remo Italy

Postautor: juju » pn 25 sty 2010, 16:35

Witam!

Do tej pory tylko czytam forum, ale wreszcie przyszedł czas i na moje pytanie.
Chciałabym się dowiedzieć coś o ekspresie dwugrupowym, z dwoma dyszami- San Remo Italy.
Chciałabym go wstawić do otwieranej za niedługo małej kawiarni, w której liczę na serwowanie ok. 50 kaw dziennie (ok 7-8 na godzinę).
Czy ktoś ma może doświadczenie z tym ekspresem?

Aha dodam, że ekspres jest używany, wygląda na bardzo zadbany.
Ostatnio zmieniony wt 26 sty 2010, 23:48 przez juju, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaggia, la Pavoni espresso inn

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 25 sty 2010, 18:43

No to nad czym się zastanawiasz? Myślę, że to dobra maszyna. Trzeba ją tylko odpowiednio zainstalować wraz z filtrem, zmiękczaczem, dopasować ciśnienie kotła, pompy. Potem warto poznać jej charakterystykę temperaturową i znaleźć odpowiedni materiał kawowy... Trzeba też posiąść dobry młynek --- po wielu próbach, z nowymi i starymi, z nowoczesnymi i klasycznymi, gorąco polecam Mazzer Super Jolly :)

Na koniec jakaś wartościowa praktyka pod okiem eksperta...

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: juju » wt 26 sty 2010, 22:52

Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że będzie to słuszna decyzja. Przez ponad miesiąc do otwarcia kawiarni będziemy się siebie uczyć ja i san remo.

Myślę o mazzerze intensywnie, cena mi lekko podcina skrzydła niestety, a używanego młynka (a nawet jeśli to gdzie owy znaleźć, kto by się mazzera pozbywał) bałabym się kupić.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: loock » wt 26 sty 2010, 23:17

A jaki to model tego San Remo kupujesz? Starą olbrzymią Firenze na E61?

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: juju » wt 26 sty 2010, 23:30

Co znaczy na E61 ?

Tak myślę nad Firenze, co o niej sądzisz?
Gaggia, la Pavoni espresso inn

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » śr 27 sty 2010, 0:29

To droga międzynarodowa z Villach na Ostrołękę :wink: KLIK

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: juju » śr 27 sty 2010, 9:03

No tak w kontekście ekspresu moje skojarzenia związane z E powędrowały w stronę dodatków do żywności, co spowodowało jeszcze większe niezrozumienie pytania :wink:

Nie, ekspres nie jest stamtąd.

Przenoszę się teraz do wątku młynków, mam nadzieję na pomoc i w tamtym temacie :P
Gaggia, la Pavoni espresso inn

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 27 sty 2010, 10:42

Nie, ekspres nie jest stamtąd.
Ale o E61 można tam poczytać. :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: juju » śr 27 sty 2010, 10:54

Tak już poczytałam, dziękuję za link. Stąd moja odpowiedź- nie kupowałam u nich, w sensie w firmie z linku. Na pytanie drugie niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć, czy on do tej grupy należy.
Gaggia, la Pavoni espresso inn

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » śr 27 sty 2010, 11:08

"Link dałem" do poczytania bo tam jest kilka informacji o grupie E61, a San Remo raczej u nich nie kupisz ( nie prowadzą) Grupę E61 skonstruowała faema, ale montują ją w ekspresach bardzo wielu firm.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: loock » śr 27 sty 2010, 14:26

Co znaczy na E61 ?

Tak myślę nad Firenze, co o niej sądzisz?
E61 to typ grupy zaparzającej - akurat do tego w tym ekspresie nie można się przyczepić - a poza tym cóż...maszyna jest olbrzymia jak na swoje standardowe parametry - w obudowie spokojnie można zmieścić drugie tyle bebechów - ale jak masz miejsce za barem to ok. Minusy: gniazdo grzałki w bojlerze jest do kitu - na gwint i w dodatku bez kołnierza usztywniającego!, przez co cieknie jak się nie sklei tego odpowiednio . Wszystkie króćce przy bojlerze wklejone w bojler na chama. Archaiczny system połączeń rurek - lekko się zakamieni i nie można rozkręcić - za to rureczki sa pocynowane :). Rama z mega grubej blachy ocynkowanej i tu ciekawostka - skręcana :) - razem z poklejonymi nyplami w bojlerze wygląda paskudnie ale przeżyje nas wszystkich :). Obudowa z tworzywa, parszywie się zdejmuje. Ogólnie myśl techniczna i design rodem z późnych lat 60 - ciężkie, wielkie i pancerne. Ciekawostka to silnik pompy chłodzony wodą :) Za to oryginalne dysze do spieniania mleka są super, czego niestety nie można powiedzieć o zaworach do pary i wody - pomimo że są pancerne i maja duże gałki to duży luz i blokujace się pokrętła potrafią wkurzyć. Perlatora nie ma, znaczy jest ale ułomny - gorąca woda z parą pryska na około. Wyjdzie na to że ma same minusy - ale generalnie to dobra maszyna - bo prosta i na lata. Czysty i odkamieniony z dobrze ustawioną pompa i OPV parzy bardzo dobrą kawę. Mam taki sam do remontu - stoi już pół roku i jakoś nie mam woli się za niego zabrać :) Ile dałes za niego?

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: juju » śr 27 sty 2010, 14:38

Właśnie ten designe mnie urzekł. Dla mnie to plus.

Ciężko powiedzieć ile dałam za niego, bo razem z małą wyparzarką i transportem negocjowałam cenę :roll: a ile dać za niego nie byłoby grzechem ?
:lol:
Gaggia, la Pavoni espresso inn

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: loock » czw 28 sty 2010, 14:58

A nie wiem, zwłaszcza że design Ci odpowiadał więc dałeś tyle ile dałeś :) Na tym ekspresie naprawdę można zrobić bardzo dobrą kawę - pod warunkiem, że grupy są czyste i trzeba się troche pomęczyć z ustawianiem.
Od razu Ci powiem, że poziom wody w bojlerze trzeba podnieść na maxa,
tzn na tyle, zeby była jeszcze dobra para. Zwłaszcza, że będziesz i tak mało kaw parzył.
Co do ceny - mogę Ci jedynie powiedzieć ile chciałbym za ten co mam - po pełnym remoncie tzn odkamienieniu, z nową pompą i grzałką - powiedzmy, że za 3000 byłby do wzięcia z gwarancją na 6mcy.

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: juju » czw 28 sty 2010, 15:18

Czyli odrobinę przepłaciłam, ale niewiele. No cóż zdarza się.
Gaggia, la Pavoni espresso inn

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 28 sty 2010, 15:53

Od razu Ci powiem, że poziom wody w bojlerze trzeba podnieść na maxa,
tzn na tyle, zeby była jeszcze dobra para.
A dlaczego?


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość