Parę słów o małym ekspresie 1 GR w 100 % profesjonalnym.
1/ Bojler 4,9 litra.
2/ Pojemność samego HX ok. 0,4 litra.
3/ Moc 3 x 1000W - 230V.
4/ Elektrycznie ogrzewana grupa.
5/ Zawór ciśnieniowy Sirai
6/ Pompa rotacyjna.
7/ 2 termostaty, jeden dla grupy, drugi trójfazowy z czujnikiem w grzałce bojlera.
8/ Wyprowadzenie nadmiaru pary z zaworu bezpieczeństwa bezpośrednio na górną tackę pod filiżanki która jest przystosowana do osuszania mokrych szklanek.
9/ Wskaźnik poziomu wody w bojlerze.
10/ Ręczne i automatyczne napuszczanie wody do bojlera.
11/Manometr pary i ciśnienia wody.
12/ Zawór bezpieczeństwa dla HX-a regulowany, ustawiłem na 13 bar.
13/ Zawór pary i wody. Tymi zaworami się nie kręci na około kilka razy. Wystawszy 1/4 obrotu gałką. Można odkręcić więcej, ale to gdy ktoś ma ochotę szybko spalić mleko.
14/ Dysza pary ma 4 otwory.
15/ Obudowa z grubej blachy pełni funkcję ramy montażowej.
16/ Wymiary: szer. 31 cm, głęb. 51 cm, wys. 42,5 cm (tuning + 2,3 cm)
17/ Waga ok. 35 kg.
Pracy z nim było sporo mimo , że ekspres praktycznie nie miał na sobie rdzy. Lecz ten oryginalny kolor bordowy, no cóż


Srebrny w macie bardziej mi odpowiada.


Odkamienianie ekspresu w całości, to wiadomo.
Obudowy wyczyszczone przed malowaniem.

Bojler czyściutki.

Montaż w całości na śruby z kwasówki. Nowe kolanka, węże, uszczelnienia szczelność zagwarantowały.
Poprawiłem amortyzację silnika, zawór nadciśnieniowy ustawiłem na 13 Bar.
Instalacja fabryczna z wymienionymi końcówkami. Zawór ciśnieniowy Sirai był już wymieniony przez wczesniejszego właściciela.
To dobrze bo ekspres nie pracuje na styczniku.
Ekspres szybko nagrzewa się. Dla przykładu rozgrzanie ekspresu od tem. 20 st. do 94 st. trwa ok.18 min. przy poborze 2000 Wat.
Pobór prądu bez spuszczania wody wynosi 0,18 kW / 1 godz.



Obudowa solidna. Znaczek GAGGIA z metalu ładnie anodowany. Na tacce ociekowej kominek z mosiądzu pełniący rolę odprowadzenia pary z zaworu bezpieczeństwa.


Góra ekspresu była trochę nijaka. Dorobiłem ramkę z profila nierdzewnego.


Kawka z tego ekspresu smakuje znakomicie.

