Saeco Via Veneto

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: arni978 » czw 13 lut 2014, 15:46

no pewnie że nic złego,crema jest idealna,wygląda rasowo i to niezależnie czy ekstrakcja trwa 20 sek czy 30 sek,tylko ten smak spalonej kawy,może większość włoskich kaw taka jest?bo czytalem że oni mocno palą kawę ale znów ta kawa meseta ma certyfikat INEI czyli powinno wychodzić dobre espresso

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: skarbimirek » czw 13 lut 2014, 18:50

Udaje się Wam osiągnąć czas ok. 25 sek. przy zaparzaniu espresso/ doppio na tym ekspresie? Jeżeli tak to powiedzcie od którego momentu liczycie..od włączenia przycisku czy od początku ekstrakcji?

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: skarbimirek » czw 13 lut 2014, 18:54

I tak się zastanawiam czy 15 gr do podwójnego sitka nie jest za małą gramturą?

Xeper
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: czw 20 sty 2011, 14:56
Sprzęt: Graef CM80 | Gaggia Classic | Saeco ViaVeneto po tuningu | Britta

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Xeper » czw 13 lut 2014, 19:04

Udaje się Wam osiągnąć czas ok. 25 sek. przy zaparzaniu espresso/ doppio na tym ekspresie? Jeżeli tak to powiedzcie od którego momentu liczycie..od włączenia przycisku czy od początku ekstrakcji?
Robie tylko doppio i najczęsciej udaje się mieć ok 55 ml w okolicach 25 sek. Czas liczę od włączenia przycisku.
Na podwójne sitko sypię 14,5/+-0,2g, namielam tuż przed parzeniem Greafem CM80. Dystrybucję dozy robię różnie, bo cały czas się uczę jak nie kanałować :)

Ps: przed chwilą natomiast zrobiłem dozę 17g i grubiej zmieliłem. Skanałowało bokiem i jest gorzka, że twarz wykręca :bat:

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: skarbimirek » czw 13 lut 2014, 19:15

Widzę że mamy dużo wspólnego;)
Podobnie jak Ty robię tylko doppio, mam ok 50 ml., ale wydaje się mi że nieco w krótszym czasie niż 25 s, jutro zrobię dokładne pomiary.
Na podwójne sitko sypię 15 g , ale zastanawiam się nad zwiększeniem dozy do 17-18 g, pozostawiając ten sam stopień mielenia
Problem kanałowania raczej się nie pojawia
Podobnie jak Ty również mielę Graefem ;)

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: skarbimirek » pt 14 lut 2014, 9:32

Przy dozie 18 g udało się osiągnąć 50 ml w ok 25 sek :D . Z tym że ekspres trochę się dusi..
Mam też problem z szybko znikającą cremą..czy to może być problem tego że doppio zaparzam w filiżance 150 ml ?

Heruka
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: pt 04 kwie 2014, 21:28
Sprzęt: Bialetti Dama moka na 6; AP; DeLonghi Caffe Treviso; Severin km3873 po tuningu.
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Heruka » śr 16 kwie 2014, 20:56

witam

dotarł dziś do mnie owy ekspres, używany, ale działający. Jednak jak się okazało woda nie leci z głowicy ekspresu, nawet przy odkręconym sitku (sitko dość zabrudzone kawą). Próbowałem też odpowietrzać wg instrukcji, ale nic to nie daje. Jedynie z dyszy para leci i trochę krople wody kapią pod koniec. Ogólnie jest on raczej zanieczyszczony, więc myślę, że trzeba go odkamienić. Poprosiłbym o wskazówki jak to zrobić i czym (jakiś ogólnie, łatwo dostępny środek).

Dzięki.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: piomic » czw 17 kwie 2014, 7:36

Odkręcone sitko czy PF? Znaczy użyłeś śrubokręta czy tylko kolbę zdjąłeś? Kamień rozpuszczają kwasy, np. cytrynowy. Nie pamiętam tylko czy w tym modelu nie ma gdzieś aluminium, to może ograniczać użycie niektórych środków.

Ps. Ów ekspres, nie owy.

Heruka
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: pt 04 kwie 2014, 21:28
Sprzęt: Bialetti Dama moka na 6; AP; DeLonghi Caffe Treviso; Severin km3873 po tuningu.
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Heruka » czw 17 kwie 2014, 7:51

i kolbę zdjąłem i to sitko z góry co na dwóch śrubkach było. a coś innego? bo kwasek chyba nie może być

dzięki

Heruka
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: pt 04 kwie 2014, 21:28
Sprzęt: Bialetti Dama moka na 6; AP; DeLonghi Caffe Treviso; Severin km3873 po tuningu.
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Heruka » czw 17 kwie 2014, 10:39

bojler ma aluminiowy i w instrukcji jest napisane aby nie używać octu o kwasku nic nie ma

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: jtk » czw 17 kwie 2014, 12:36

Do odkamieniania aluminium potrzebny będzie Dezcal lub odkamieniacz Saeco, choć w przypadku ekspresu o nieznanej historii lepiej jest rozkręcić bojler i w razie potrzeby oczyścić go mechanicznie.
Musisz się dostać do silikonowego grzybka znajdującego się w grupie. Prawdopodobnie będzie wymagał wymiany.
To powinno pomóc: https://www.youtube.com/watch?v=L53Qw5PydH0

Heruka
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: pt 04 kwie 2014, 21:28
Sprzęt: Bialetti Dama moka na 6; AP; DeLonghi Caffe Treviso; Severin km3873 po tuningu.
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Heruka » pt 18 kwie 2014, 20:56

Dzięki za odpowiedź, ale jednak problemem okazało się zakamienienie: powolutku wlewałem do rurki od pompy roztwór kwasku cytrynowego i powoli zasysało, a potem lunęła woda z osadem.

Chyba to samo muszę zrobić z drugą rurką, bo nie zasysa wody. A powinna, nie?

Przy wciśniętym klawiszu "para wodna" powinno zasysać z baniaczka wodę?

dzięki.

Xeper
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: czw 20 sty 2011, 14:56
Sprzęt: Graef CM80 | Gaggia Classic | Saeco ViaVeneto po tuningu | Britta

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Xeper » sob 19 kwie 2014, 20:32

Witaj, ja Venetto odkamieniam kwaskiem cytrynowym.
Odnośnie ostatniego pytania, to nie - nie powinno.

Przyciski (od lewej) na Venetto robią następujące rzeczy :
1 Power on/off (sygnalizuje to lewa lampka)
2 pompa on/off (gdy zapali się prawa lampka to teoretycznie boiler ma właściwą temp. do parzenia)
3 para on/off (gdy jest zapalona prawa lampka to wciśnięcie przycisku powoduje włączenia grzałki boilera, a przez to wytworzenie pary do spieniania. Woda nie jest pobierana ze zbiornika)

Pozdro, Xep.

Heruka
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: pt 04 kwie 2014, 21:28
Sprzęt: Bialetti Dama moka na 6; AP; DeLonghi Caffe Treviso; Severin km3873 po tuningu.
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Heruka » sob 19 kwie 2014, 20:39

Dzięki za odpowiedź.

Ale ja mam taki model:

http://mlb-s1-p.mlstatic.com/maquina-de ... 2014-F.jpg

więc od lewej jest on/off; para wodna; pompa.

to od czego jest ta druga rurka?

dzięki.

Xeper
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: czw 20 sty 2011, 14:56
Sprzęt: Graef CM80 | Gaggia Classic | Saeco ViaVeneto po tuningu | Britta

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Xeper » sob 19 kwie 2014, 20:43

Fakt, ja opisałem "de luxe",
Obrazek
ale myśle, że inny rozkład przycisków nie wpływa na ich sposób działania.

Druga rurka? Chodzi Ci o tę metalową, obracalną - widoczną na Twoim zdjęciu po prawej stronie? Jeśli tak, to jest to rurka do spieniania mleka.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości