Strona 22 z 24

Re: Saeco Via Veneto

: wt 07 sty 2014, 22:25
autor: evilcry
Oczywiście że Saeco Via Veneto! :D
Ten ekspres ( oczywiśćie w połączeniu z dobrym młynkiem) potrafi na prawdę zaparzyć świetną kawę. A co ja będę Tobie tutaj dużo pisać..
Spójrz ile ma stron postów wątek o Zelmerach( i kłopotach z nimi związanych) a ile temat o Saeco..To powinno dać Tobie trochę do myślenia..

Ja jestem jak najbardziej zadowolony z tego ekspresu,

Pozdrawiam;)
Dzięki za odpowiedź :) to jeszcze spytam się, czy ten ekspres dobrze spienia mleko? Łatwo wsadzić dyszę w kubek/dzbanek czy też nie ma miejsca?

Re: Saeco Via Veneto

: wt 07 sty 2014, 22:50
autor: skarbimirek
Rzadko spieniam mleko, a właściwie robiłem to sporadycznie kiedyś, teraz jestem wielbicielem czarnej kawy bez cukru. Z tego co pamiętam, z włożeniem dyszy do spieniania do kubka nie żadnego problemu.
Oczywiście mleko da się spienić w miarę poprawnie, ja spieniając kiedyś do cappuccino osiągałem zadowalający efekt :D
Czasami może ciut zabraknąć pary, więc lepiej spieniaj w małym kubku

Re: Saeco Via Veneto

: czw 09 sty 2014, 23:36
autor: evilcry
Właśnie stałem się posiadaczem Saeco Via Vento.
Czy to normalne że przy puszczaniu pary, na początku leci sama woda, a po chwili dużo pary i tak jakby kaszle wodą co chwila (bardzo małe ilości)?

Re: Odp: Saeco Via Veneto

: pt 10 sty 2014, 6:52
autor: Maciej1
To normalne

Re: Saeco Via Veneto

: pt 10 sty 2014, 12:45
autor: arni978
ja mam z kolei pytanie w jakiej kolejności spieniać mleko?Najpierw zrobić espresso a zaraz potem spienić mleko czy odwrotnie?bo espresso przecież szybko stygnie?

Re: Saeco Via Veneto

: ndz 12 sty 2014, 21:05
autor: evilcry
Mam pytanie, czy do Saeco Via Vento pasuje dzbanek Motta Europa 500ml? Chodzi mi o głębokość dzbanka i długość dyszy, która jest dosyć krótka po zdjęciu plastików (ma 5 cm długości). Czy też zostaje mi tylko dzbanek 350 ml?
A może da się jakoś zmodyfikować dyszę?

Re: Saeco Via Veneto

: śr 05 lut 2014, 19:33
autor: arni978
czy ktoś się orientuje jaka pojemność bojlera w Saeco Via Veneto?tyle wiem że jest aluminiowy i mały na pewno,ale nigdzie nie ma danych

Re: Saeco Via Veneto

: pn 10 lut 2014, 12:43
autor: skarbimirek
CZy ktoś zna jakąś tajemnicę w jaki sposób rozgrzać ten ekspres, aby miał odpowiednio wysoką temp. do zaparzenia kawy? mierzyłem temp. pustych strzałów..82, 83 st. to maks. a to jednak trochę za mało..

Re: Saeco Via Veneto

: pn 10 lut 2014, 22:58
autor: jtk
Nacisnąć na chwilę przycisk pary, ewentualnie wymienić termostat.

Re: Saeco Via Veneto

: wt 11 lut 2014, 10:22
autor: skarbimirek
30 minut grzania, 2 strzały, następnie przed 3 pustym strzałem nacisnąłem przycisk pary na kilkanaście sek, temp. wody w filiżance 83 st... Czyli chyba za mało co?
I tak już mam od jakiegoś czasu, chowam ten ekspres i po jakimś czasie wyciągam ponownie, no ale chyba czas się pożegnać, szkoda dobrej kawy :?

Re: Saeco Via Veneto

: wt 11 lut 2014, 19:50
autor: Xeper
czy ktoś się orientuje jaka pojemność bojlera w Saeco Via Veneto?tyle wiem że jest aluminiowy i mały na pewno,ale nigdzie nie ma danych
bazując na danych z recenzji na CoffeeGeek, to poniżej 3oz (<85 ml)
http://coffeegeek.com/proreviews/detailed/viaveneto

Re: Saeco Via Veneto

: śr 12 lut 2014, 17:19
autor: skarbimirek
Ha! sytuacja opanowana :D . nie tzreba długo rozgrzewać tego ekspresu. rzeczywiście nacisnięcie przycisku pary to świetne rozwiązanie dla osiągniecia stabilności temp. Mam nadzieje że i kawa od teraz będzie powtarzalna. Póki co Gwatemala Teanzul z datą palenia 2.01 smakuje przyzwoicie ( jako americano), co mnie najbardziej cieszy , nie jest kwaśna

Re: Saeco Via Veneto

: czw 13 lut 2014, 13:51
autor: Xeper
Chyba kazdy Via Veneto ma inaczej :) Moj na przykład, po podniesieniu temp. przyciskiem pary wali takie gorzkie strzały, że cukier i mleko nie pomagają :) Dlatego parzenie zaczynam natychmiast po zapaleniu się lampki gotowości.
Po wyczyszczeniu PFa z niepotrzebnych gratów, uważam, ze Veneto to b. przyzwoity sprzęt, któremu niestety brakuje trochę mililitrów w boilerze :)

Re: Saeco Via Veneto

: czw 13 lut 2014, 14:26
autor: arni978
ja z kolei używam teraz kawę meseta crema d"oro i mam dylemat,kawa wychodzi tak jakby przepalona,crema jest gruba,ciemno orzechowa,blondingu prawie wcale,nie wiem gdzie szukać winnych,albo to wina kawy,albo ekspresu lubb młynka,będę próbował innych kaw,zobaczymy 100% arabikę jak będzie wychodziła

Re: Saeco Via Veneto

: czw 13 lut 2014, 15:02
autor: Xeper
ja mam z kolei pytanie w jakiej kolejności spieniać mleko?Najpierw zrobić espresso a zaraz potem spienić mleko czy odwrotnie?bo espresso przecież szybko stygnie?

Arni, ja robię tak:
1. do wygrzanej filiżanki zaparzam kawę
2. po zakończeniu ekstrakcji czekam chwile na zapalenie lampki gotowości boilera i wciskam przycisk pary
3. gdy boiler gromadzi parę wyciągam mleko z lodówki, przepłukuję dzbanek i wlewam mleko. Czasem zdążę ogarnąć okolice młynka po namielaniu.
4. gdy lampka gotowości pary zapali się, wtedy przez 2-3 sek do osobnego kubeczka spuszczam wodę z rurki spieniacza, tak aby mieć "suchą parę"
5. zaczynam spienianie...

Całość zajmuje naprawdę niedługo (oczywiście zależy to też od ilości mleka do spienienia) a espresso/doppio w wygrzanej, grubej filiżance tak szybko nie ostygnie...
ja z kolei używam teraz kawę meseta crema d"oro i mam dylemat,kawa wychodzi tak jakby przepalona,crema jest gruba,ciemno orzechowa,blondingu prawie wcale,nie wiem gdzie szukać winnych,albo to wina kawy,albo ekspresu lubb młynka,będę próbował innych kaw,zobaczymy 100% arabikę jak będzie wychodziła
Arni, gruba, ciemna crema i brak blodingu to chyba nic złego? Może to wina ziaren? Ja ostatnio piłem La Genovese Blue Gold - była tak spalona, że dym jeszcze z ziaren leciał ;)
Teraz mam na tapiecie J&N La Bomba, i pomimo stosunkowo ciemnego palenia jest dużo mniej "spalona" w smaku.