Saeco Via Veneto

mikaxx
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 25 lut 2013, 10:22
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: mikaxx » pt 15 mar 2013, 18:50

Oj hmm trudno mi powiedzieć. W tym młynku miałam zmielone mniej więcej do wysokości jednej filiżanki. Tam jest taka skala. Więc wsypałam to do sitka i ubiłam i zrobiłam kawę. Wyszła jedna pełna filiżanka :)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: cyrus » sob 16 mar 2013, 0:14

Jedna cała filiżanka kawy podczas jednego parzenia. Jakiej objętości była ta filiżanka?
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

mikaxx
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 25 lut 2013, 10:22
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: mikaxx » sob 16 mar 2013, 1:28

Hmm pełna filiżanka. Mam siko na dwie a lałam do jednej.. zauważyłam też że po wyjęciu zaworka jak robię kawę to na środku sitka tworzy się taki mały krater.
A tak z ciekawości ktoś mi powie - jak wyjęłam tę gumę ze sprężyną to próbowałam ją włożyć tak jak była wcześniej ale nie chciała ona się zatrzasnąć. Standardowo ona siedziała bardzo mocno i trzeba było podważyć aby wyszła a nie umiałam jej tak samo wsadzić z powrotem. Hmm jak to zrobić?

Awatar użytkownika
premium
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: pn 03 sty 2011, 20:12
Sprzęt: Fiorenzato Bricoletta Electronic (E61/hx)
Ascaso I-2 mini, Tiamo Skerton
moka, aeropress, french press
szukam taniego i dobrego używanego młynka :)
Lokalizacja: Poznań

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: premium » sob 16 mar 2013, 11:23

Przydałby się jeszcze tamper do poprawnego ubijania kawy. Problem z cremą prawdopodobnie wynika z kawy i jej świeżości... Raz eksperymentalnie kupiłem kawę ziarnistą w Tchibo i nie dałem rady jej wypić... Oprócz ładnego zapachu (aromatyzują tę kawę czy co?) nie miała innych zalet. Jako tako dawało się ją wypić z moki.
Jeśli chodzi o tanie i dobre na eksperymenty mieszanki to proponuję kupić kawę Guilis w dyskoncie Netto (czasem można trafić na naprawdę świeżą jak na markety - kilka tyg. od daty palenia). Kosztuje ok. 30 zł/kg - raczej 100% robusta - ale swoją świeżością wygrywa ze wszystkimi marketowymi Lavazzami itp. Można trochę potrenować nie martwiąc się bardzo o koszty. Kawa poza tym jest dość smaczna - jest charakterystycznie palona (80% torrefacto - czyli palenie z dodatkiem cukru) - i łatwa w "eksploatacji".

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: Oskar1 » sob 16 mar 2013, 12:39

Oj hmm trudno mi powiedzieć. W tym młynku miałam zmielone mniej więcej do wysokości jednej filiżanki. Tam jest taka skala. Więc wsypałam to do sitka i ubiłam i zrobiłam kawę. Wyszła jedna pełna filiżanka :)
W aptece można kupić strzykawkę i przy jej pomocy zmierzyć ile wody się mieści w filiżance. Ale zgaduję że jest dużo pojemniejsza niż 60ml (dwa małe kieliszki do wódki), bo tyle powinno Ci wyjść espresso z podwójnego sitka. Czyli masz nadal za grubo zmielona kawę. Druga rzecz to że kawa z Tchibo raczej nie powali świeżością więc i crema będzie słabiutka.
Jest weekend więc czas na eksperymenty - postaraj się tak drobno zmielić kawę żeby prawie że nie chciała lecieć. A potem ciut zwiększając grubość mielenia dopiero dotrzeć do prawidłowych wartości.
To do czego dążysz powinno wyglądać tak:
http://www.pbase.com/hfoto/image/149071160/original.jpg
- zauważ że tu masz pojedynczy strumień, więc z podwójnej wylewki powinien być cienki jak ogon myszki (słynny mysi ogonek który spotkasz w innych wątkach na tym forum)
a na koniec (po wyłączeniu pompy) tak
http://www.pbase.com/hfoto/image/149225552/original.jpg
Jeśli nie poprawi to u Ciebie cremy to omijaj Tchibo szerokim łukiem i zamawiaj świeżą kawę ze sprawdzonych palarni.

mikaxx
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 25 lut 2013, 10:22
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: mikaxx » sob 16 mar 2013, 13:14

Ale wtopiłam z tą tchibo:) To ja zamówię tę kawę z palarni kawy KAWA KOSTARYKA TARRAZU 250G *** 100% ARABIKA, kosztuje 18 zł. Z Wysyłką 25 zł. Zauważyłam że w Hario Slim da się zmielić drobniej kawę ale to trwałoby cały dzień;) w ciągu 45 minut wyszło mi 1 cm kawy hehehe więc przestawiłam trochę bo to się mija z celem... Kawka leci mi z ekspresu tak że z jednej dyszy leci drobnym ciurkiem, a z drugiej kapie kropelkami:) No cóż, dam tę Tchibo mamie a sama popróbuję na tej z Kostaryki albo tej z Netto, jeśli w ogóle znajdę koło siebie ten market. Dzięki za rady:) Ta crema ze zdjęć jest super, musi być mniaaaam...

P.S pożyczyłam od szwagra młynek elektryczny taki jak na foto: https://plus.google.com/u/0/photos/1066 ... 4366763969
wyszła z niego taka crema https://plus.google.com/u/0/photos/1066 ... 9958477106 ale kawa była bardzo kwaśna, w sumie niepijalna bez cukru i mleka. (możliwe że mieliłam zbyt długo i ją popaliłam, ale gdybym mieliła krócej to nie była tak drobna;/ ). Ten smak kawy oznacza że kawa jest stara czy za długo mielona?

Czy ten młynek jest dobry? On nie ma żaren tylko śmigło.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: jtk » sob 16 mar 2013, 14:57

To nie śmigło, a ostrze/nóż :)
Młynki tego typu nie nadają się do mielenia kawy na espresso. Właściwie to one w ogóle nie nadają się do mielenia kawy, bo efektem ich pracy jest zbyt duża ilość pyłu. To, że bardzo nagrzewają kawę, to też minus, ale dużo większą wadą jest nierówny przemiał z dużą ilością pyłu.

A jeśli chodzi o kawę, to skupiłbym się raczej na mieszankach. Single są zwykle bardziej wymagające, co w połączeniu z ograniczeniami ekspresu i operatora może dać nieciekawy rezultat w filiżance.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: cyrus » sob 16 mar 2013, 17:36

mikaxx, nie chcę Cię zniechęcać, ale poczytaj trochę Forum. Tu już padały odpowiedzi na nurtujące Cie pytania, wiele razy. Wystarczy skorzystać z forumowej wyszukiwarki.

Temat zaczyna zmieniać się w "jak zrobić kawę", a jest (powinien być) o ekspresie Saeco.

Reasumując, z podwójnego sitka powinnaś uzyskać 50 ml kawy w 25 sek. Młynek ostrzowy nie nadaje się do mielenia kawy do ekspresu.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: skarbimirek » ndz 17 mar 2013, 12:39

mikaxx
to niskobudżetowy domowy ekspres, więc kawa nie zawsze będzie powtarzalna. Najważniejsze w tym ekspresie jest stabilność temperatury, jeżeli kawa wychodzi Tobie kwaśna to znaczy że była za niska temp. Nie przywiązuj też zbyt dużo uwagi do czasu ekstrakcji. u mnie nigdy nie wychodzi 25 sek, a kawę mam zmieloną drobno, prawidłowo ubitą. Moje espresso to ok. 35 ml w ok 15 sek. Szczerzę to nie wypiłem jeszcze ani jednego espresso ponieważ gustuję w americano;). Zatem do tego espresso dolewam gorącej wody i mam pyszną czarną kawę. Czasem espresso przeciągam do ponad 20 sek, po prostu przyglądam się jaki kolor ma strumień kawy, jak widzę że zaczyna blednąć to szybko przerywam.
A Ty pijesz tylko espresso? jeśli tak to nie wiem jak Tarrazu smakuje w tej "formie", ale jako americano jest super, również w innych alternatywach spisuje się na 5+.

mikaxx
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: pn 25 lut 2013, 10:22
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: mikaxx » ndz 17 mar 2013, 16:30

Ja pijam tylko kawę z mlekiem:) Chciałabym aby kawa była delikatna, nie była kwaśna ani gorzka. Będę testować:) Wersję americano też sprawdzę. Dzięki za rady :)

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

czy kawa za grubo zmielona?

Postautor: arni978 » wt 05 lis 2013, 17:46

Jestem tu nowy, zaczynam przygodę z kawą chociaż ekspres Saeco Via Veneto mam od 2,5 roku. Ale nie miałem pojęcia o robieniu espresso. Ale byłem we Włoszech dwa razy i tam poznałem smak prawdziwego espresso. Wiem, że mój sprzęt jest słaby ale na razie nie stać mnie na coś lepszego. Młynka na razie nie mam, ale zamierzam kupić. Kupiłem w palarni zmielonej kawy. Wrzuciłem do mojego ekspresu ok 8 g kawy (plastikową miarkę), do sitka wchodzi chyba ze 20g. I co okazuje się że leci za szybko, ok. 60 ml kawy w jakieś 15s. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli 25 ml kawy powinno lecieć w 25 s to 50ml powinno w 50 sekund,tak? Czy dobrze rozumiem? Czyli albo jest za grubo zmielona kawa, albo ekspres mój nie daje rady? Czy jest w ogóle możliwe zrobienie przyzwoitego espresso na takim sprzęcie?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: cyrus » wt 05 lis 2013, 19:48

Proponuję zacząć od początku i przeczytać lekturę obowiązkową: >Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino<.
25 ml w 25 s. 50 ml też w 25 s. Pojedyncze sitko na espresso na mniej dziurek w dnie, niż sitko na podwójne espresso (przez co czas jest ten sam).
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: arni978 » wt 05 lis 2013, 22:52

Ale ja mam tylko to podwójne sitko,nie pamiętam żeby było jeszcze w zestawie jedno.Czy do tego ekspresu można gdzieś to pojedyncze sitko kupić?

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: arni978 » ndz 10 lis 2013, 18:50

To już sobie sam odpowiem, dowiadywałem się i można kupić to pojedyncze sitko, czytając ten wątek zdemontowałem z kolby ten zaworek,bo mam wersję de luxe, nie wiem jakie na razie efekty, zrobiłem jedno espresso 20 sekundowe, jakby mniej kwaśne ale jeszcze ten kwas przebija, będę próbował dalej,może coś wyjdzie z tego, pytanie kolejne mam czy lepiej osiągnąć poprawne espresso na podwójnym sitku czy na pojedynczym?

Awatar użytkownika
premium
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: pn 03 sty 2011, 20:12
Sprzęt: Fiorenzato Bricoletta Electronic (E61/hx)
Ascaso I-2 mini, Tiamo Skerton
moka, aeropress, french press
szukam taniego i dobrego używanego młynka :)
Lokalizacja: Poznań

Re: Saeco Via Veneto

Postautor: premium » pn 11 lis 2013, 20:32

czy lepiej osiągnąć poprawne espresso na podwójnym sitku czy na pojedynczym
Zazwyczaj łatwiej na podwójnym.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości