Ascaso STEEL UNO PROF PID

Awatar użytkownika
Quell
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: pt 02 paź 2009, 21:21
Sprzęt: NS Musica Lux/Macap M4D
La Marzocco Linea Mini
Jura J9 Carbon
Saeco Inc.de lux
Lokalizacja: Cz-wa

Postautor: Quell » czw 19 lis 2009, 22:42

Teraz mogę powiedzieć ,iż dodatkowy zegar byłby ''buractwem'' :wink: . Sprzęt prezentuje się naprawdę doskonale ! Wyświetlacz Pida -bajer i chyba ładnie uśmiecha się do właściciela.

Quantix- czy pompka jest dobrze wytłumiona , czy chodzi głośno jak RS ?
Kopamatakava .......
Bazzara Top 12/Agust NE/ KONA Extra Fancy

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » czw 19 lis 2009, 23:48

...czy pompka jest dobrze wytłumiona , czy chodzi głośno jak RS ?
Bez przesady - po lekkim wytłumieniu RS jest cichutki jak myszka, chyba, że pompa pracuje bez wody... :wink:
Ostatnio zmieniony wt 24 lis 2009, 9:28 przez >Petrus<, łącznie zmieniany 1 raz.

quantix
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 23 paź 2009, 15:48

Postautor: quantix » pt 20 lis 2009, 11:59

Teraz mogę powiedzieć ,iż dodatkowy zegar byłby ''buractwem''
A dla mnie nad tym hasełkiem "...for coffe lovers" jest idealne miejsce na jakiś cyferblat
Quantix- czy pompka jest dobrze wytłumiona , czy chodzi głośno jak RS ?
Pompka? -jaka pompka :-). Wybaczcie, ale ja jestem w tych sprawach początkujący. Jak mi przybliżysz o czego dźwięk chodzi, to podam i głośność i wysokość bezwzględną i czy wywołuje dudnienia lub inne fale stojące :-)
OJ… Robiłem znowu… Zupełnie nie umiem!!! Embarassed Czy ktoś może szkoli jak spieniać mleko na dyszy z trzema dziurkami?
Moja lepsza połowa (pół-baristka jak o sobie mówi) też miała z tym problem, więc jakiś problem jest (Panie Januszu, może jakaś podpowiedź?) Za to ten standard działa wyśmienicie.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 20 lis 2009, 12:19

Pompka? -jaka pompka :-).
:shock: Tłumaczy Cię tylko ta lepsza połowa, która prawdopodobnie panuje nad ekspresem. :wink:
Chodzi o pompę ciśnieniową, która tłoczy wodę do bojlera i dalej, do filiżanki.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

quantix
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 23 paź 2009, 15:48

Postautor: quantix » pn 23 lis 2009, 22:04

Pompa faktycznie jest dość głośna. Choć jak dla mnie, to jest to niezbędny element "liturgii parzenia wywaru", tak jak głośne obstukiwanie kolby. Rzeczą co do której mamy natomiast wątpliwość, to temperatura mleka - taka jakby była zbyt niska. Trzeba to będzie jeszcze przećwiczyć, jak je podgrzewać prawidłowo.
BTW czy to jest normalne co PID wykazuje iż w trakcie ekstrakcji temperatura spada o ok 10 stopni?

Awatar użytkownika
adomaitis
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 68
Rejestracja: ndz 05 kwie 2009, 20:24
Lokalizacja: Sosnowiec, Gliwice

Postautor: adomaitis » pn 23 lis 2009, 22:18

Zastanawia mnie tylko jedno...
Na kontrolerze PID zawsze są podane dwie wartości temperatur: nastawiona i faktyczna wody w bojlerze.
Z tego co widzę to tutaj jest tylko jedna podana wartość.
Ciekawy jestem która? :roll:
Ascaso Dream Solenoid / i-2

RAF77

Postautor: RAF77 » wt 24 lis 2009, 6:34

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 1:18 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » wt 24 lis 2009, 9:42

Dziwne rozwiązanie. Sensowniejsze wydaje mi się umieszczenie czujnika w miejscu gdzie temperatura jest bliższa średniej w bojlerze.

EDIT: Może chodzi o to, że dzięki temu podczas ekstrakcji grzałka od razu się włącza kompensując spadek temperatury. Z drugiej strony taka lokalizacja destabilizuje pracę PIDa: np. zwiększa się szansa na "przestrzelenie".
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Postautor: Darek Szubiński » wt 24 lis 2009, 9:58

Tak jak ja to rozumiem i jak u mnie to działa - PID ma przede wszystkim utrzymywać temperaturę niezbędną do strzału podczas ekstrakcji - u mnie np. pokazuje temperaturę zadaną, którą utrzymuje niemal cały czas - układ z oczywistych względów destabilizuje się podczas ekstrakcji ale tylko układ - bojler - PID. Temperatura na grupie podczas ekstrakcji jest niemal stała bez wahnięć tak więc jest OK.
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » wt 24 lis 2009, 10:01

...Temperatura na grupie podczas ekstrakcji jest niemal stała bez wahnięć tak więc jest OK.
Wiesz, czy zgadujesz???

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Postautor: Darek Szubiński » wt 24 lis 2009, 10:33

Mam w dokumentacji PID testy pomiarów jakie temperatury są po dokładnym nagrzaniu ekspresu. Podepnę je w poście o Silvi ;)
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » wt 24 lis 2009, 11:58

Myślę, że podstawowym zadaniem PIDa jest uwolnienie nas od konieczności surfowania a więc zapewnienie stałej temperatury początku ekstrakcji. Zminimalizować obniżenie temperatury podczas strzału najprościej po prostu włączając od razu grzałkę np. przechodząc w tryb wytwarzania pary. Podobny efekt daje właśnie umieszczenie sensora temperatury przy wlocie zimnej wody do bojlera. W takiej sytuacji jednak PID "gorzej wie co się naprawdę dzieje w bojlerze", ale być może można to skompensować odpowiednimi ustawieniami. Ciekaw jestem tych wyników z dokumentacji Silvi.
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

RAF77

Postautor: RAF77 » wt 24 lis 2009, 12:24

>>>
Ostatnio zmieniony ndz 22 sie 2010, 21:31 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mavic
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: śr 29 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: mavic » wt 08 gru 2009, 18:02

Przez to wszystko nie wiem co wybrać, po co się ten pid pojawiał ? :P

Mam takie opcje:
-steel uno prof pid +i1
-steel duo prof +i1
-silvia + rocky

Pierwsze dwa cena ta sama ale na PIDa musiałbym czekać 7 tygodni :(
Silvia wychodzi najtaniej i najlepiej mieści się w moim budżecie.
pozdrawiam !
mavic

Ascaso Steel Duo Prof + i1 mini

Awatar użytkownika
mavic
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: śr 29 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: mavic » czw 10 gru 2009, 0:02

Doradzcie coś bo już sam nie wiem. Siedze przy kompie od paru godzin szukając i już mnie głowa boli. Mogę wydać max 3500 zł na ekspres i młynek a wybór jest naprawdę trudny...
pozdrawiam !
mavic

Ascaso Steel Duo Prof + i1 mini


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości