Ascaso STEEL UNO PROF PID

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » czw 11 wrz 2014, 17:30

:?: Między "1 g espresso" a "1 ml espresso" jest znak nierówności...

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » czw 11 wrz 2014, 17:34

Czy jeden gram espresso to to samo co jeden mililitr espresso ?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » czw 11 wrz 2014, 17:40

Nie :)

kris75
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: wt 14 kwie 2009, 16:51
Kontaktowanie:

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: kris75 » pt 12 wrz 2014, 12:51

Nie :)
nie bo nie, czy masz na to jakiś dowód?
macchina: Ascaso Basic < Delonghi eco 310 < Zelmer Supremo
macinatura: Demoka M-207
mano: początkująca

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: Maciej1 » pt 12 wrz 2014, 13:53

W przypadku espresso nie powinno być zależności że 1g = 1 ml. Ekstrakcja kawy powinna przebiegać tak aby brew ratio było na poziomie 50% czyli z np. z 18 g kawy otrzymamy ok. 36 g naparu co będzie odpowiadało ok. 50 ml w filizance. Po raz kolejny wkleję link do grafiki:

http://www.home-barista.com/tips/brewin ... t2402.html
_, w kolejce _

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » pt 12 wrz 2014, 17:03

nie bo nie, czy masz na to jakiś dowód?
To ma być żart? Nalej do naczynia określoną objętość wody i ją zważ. Następnie zastąp wodę tę samą objętością espresso i powtórz ważenie. W międzyczasie przyjrzyj się dobrze kawie, szczególnie cremie.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » pt 12 wrz 2014, 17:08

nie bo nie, czy masz na to jakiś dowód?
To ma być żart? Nalej do naczynia określoną objętość wody i ją zważ. Następnie zastąp wodę tę samą objętością espresso i powtórz ważenie. W międzyczasie przyjrzyj się dobrze kawie, szczególnie cremie.
Woda jak najbardziej ale espresso i porównywanie go mija się z celem.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » pt 12 wrz 2014, 17:44

A dlaczego niby mija się z celem? To proste doświadczenie udowodni niewiernemu krisowi, że 1 ml espresso waży mniej niż 1 g :)

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » pt 12 wrz 2014, 17:49

No w sumie masz rację.

kris75
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: wt 14 kwie 2009, 16:51
Kontaktowanie:

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: kris75 » pt 12 wrz 2014, 19:39

nie bo nie, czy masz na to jakiś dowód?
To ma być żart? Nalej do naczynia określoną objętość wody i ją zważ. Następnie zastąp wodę tę samą objętością espresso i powtórz ważenie. W międzyczasie przyjrzyj się dobrze kawie, szczególnie cremie.
ok, jaki wynik panie teoretyku? Ile waży powiedzmy 60ml espresso?
P.S. i nie bawimy się w aptekarskie ważenie bo to jest bez sensu, chodzi o to, czy można przyjąć żeby zamiast objętości espresso po prostu ważyć, według mnie jak zważysz espresso i porównasz to z jego objętością to różnica nie będzie miała żadnego znaczenia. Stąd prosty wniosek na potrzeby domowe zamiast sprawdzać na podziałkę, można po prostu espresso na wagę.
Poza tym chyba ogólnie chodzi o to aby w ciągu sekundy przepuścić 1 ml wody, zatem to co wyleci powinno ważyć 25-30gr. A ile ma objętości - to jest bez znaczenia.
macchina: Ascaso Basic < Delonghi eco 310 < Zelmer Supremo
macinatura: Demoka M-207
mano: początkująca

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » pt 12 wrz 2014, 20:06

ok, jaki wynik panie teoretyku? Ile waży powiedzmy 60ml espresso?
Ty miałeś to sprawdzić.
P.S. i nie bawimy się w aptekarskie ważenie bo to jest bez sensu, chodzi o to, czy można przyjąć żeby zamiast objętości espresso po prostu ważyć
Można. Można odmierzać objętość, można ważyć. Jeśli ktoś ma ochotę może sobie nawet linijką mierzyć.
według mnie jak zważysz espresso i porównasz to z jego objętością to różnica nie będzie miała żadnego znaczenia.
Pod warunkiem, że rozumiesz, że 1 g ≠ 1 ml.
Stąd prosty wniosek na potrzeby domowe zamiast sprawdzać na podziałkę, można po prostu espresso na wagę.
Oczywiście. Tyle że, wbrew temu co twierdziłeś wcześniej, masa będzie różna od objętości. Espresso to nie woda, a na dodatek nie jest jednorodne.

kris75
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: wt 14 kwie 2009, 16:51
Kontaktowanie:

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: kris75 » pt 12 wrz 2014, 20:58

ok, jaki wynik panie teoretyku? Ile waży powiedzmy 60ml espresso?
Ty miałeś to sprawdzić.
P.S. i nie bawimy się w aptekarskie ważenie bo to jest bez sensu, chodzi o to, czy można przyjąć żeby zamiast objętości espresso po prostu ważyć
Można. Można odmierzać objętość, można ważyć. Jeśli ktoś ma ochotę może sobie nawet linijką mierzyć.
według mnie jak zważysz espresso i porównasz to z jego objętością to różnica nie będzie miała żadnego znaczenia.
Pod warunkiem, że rozumiesz, że 1 g ≠ 1 ml.
Stąd prosty wniosek na potrzeby domowe zamiast sprawdzać na podziałkę, można po prostu espresso na wagę.
Oczywiście. Tyle że, wbrew temu co twierdziłeś wcześniej, masa będzie różna od objętości. Espresso to nie woda, a na dodatek nie jest jednorodne.
Ale skoro można ważyć to jednak 1ml odpowiada 1gramowi :) ... bo stronę wcześniej pisałeś coś całkiem innego. Człowiek się pytał czy może założyć ze 1gram odpowiada 1ml a Ty odpisałeś że "nie w przypadku espresso". No więc na potrzeby robienia kawy myślę że taki błąd można pominąć i spokojnie można założyć że 1 gr. odpowiada 1ml.
macchina: Ascaso Basic < Delonghi eco 310 < Zelmer Supremo
macinatura: Demoka M-207
mano: początkująca

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: Maciej1 » pt 12 wrz 2014, 21:32

Dalej nie rozumiesz...
_, w kolejce _

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » pt 12 wrz 2014, 22:06

Ale skoro można ważyć to jednak 1ml odpowiada 1gramowi :)
Nie. Pamiętasz co to jest gęstość?
bo stronę wcześniej pisałeś coś całkiem innego.
Pisałem dokładnie to samo, co na tej stronie.
Człowiek się pytał czy może założyć ze 1gram odpowiada 1ml a Ty odpisałeś że "nie w przypadku espresso".
Zgadza się.
No więc na potrzeby robienia kawy myślę że taki błąd można pominąć i spokojnie można założyć że 1 gr. odpowiada 1ml.
Nie. Poświęć chwilę na zważenie espresso o znanej objętości, zrozumiesz wtedy dlaczego nie można takiego błędu pominąć.

kris75
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: wt 14 kwie 2009, 16:51
Kontaktowanie:

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: kris75 » pt 12 wrz 2014, 22:26

Ale skoro można ważyć to jednak 1ml odpowiada 1gramowi :)
Nie. Pamiętasz co to jest gęstość?
bo stronę wcześniej pisałeś coś całkiem innego.
Pisałem dokładnie to samo, co na tej stronie.
Człowiek się pytał czy może założyć ze 1gram odpowiada 1ml a Ty odpisałeś że "nie w przypadku espresso".
Zgadza się.
No więc na potrzeby robienia kawy myślę że taki błąd można pominąć i spokojnie można założyć że 1 gr. odpowiada 1ml.
Nie. Poświęć chwilę na zważenie espresso o znanej objętości, zrozumiesz wtedy dlaczego nie można takiego błędu pominąć.
teraz to już mnie zirytowałeś, dobra masz swoją teorię, pal sześć, nie masz racji i tyle. Po co ten link podałeś, myślisz że nie nie wiem co to jest gęstość, nie mierz innych swoją miarą!
macchina: Ascaso Basic < Delonghi eco 310 < Zelmer Supremo
macinatura: Demoka M-207
mano: początkująca


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości