Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
: pt 01 lis 2013, 10:35
Postanowiłem zasięgnąć informacji u producenta. Myślę, że warto podzielić się zdobytą wiedzą. Zacytuję technika z Ascaso:
"The parameter b is the range where the PID control is active.
For example, if the requested temperature is 95 ºC, and b parameter is 15, it means that the heating element will be ON if the temperature measured by the gauge is less than 95-15=80ºC, or if it is more than 95+15=110ºC. In the range between 80ºC and 110ºC we have the heating element working not continuously, like if it worked by pulses, which are set by the PID system.
While making coffee, you can check if the heating element is working or not. If it is ON continuously, and the temp. is down it is not an electronic problem, but probably a heating element one. You can try to reduce the b parameter to 8, for example, in order to check if the temperature shows a lower difference."
To część naszej korespondencji. Postanowiłem trochę pobawić się ustawieniami. Po zmianie wartości b na 5 grzałka rusza pełną mocą praktycznie od razu po uruchomieniu pompy. Wady: początkowe przesterowanie o ok. 7 stopni C (przy rozgrzewaniu bojlera), i ustabilizowanie się temperatury powyżej 2 stopni C niż zadana.
Ponadto zmieniłem F0.4 z 20 C na 10 C. Przy takich ustawieniach sprawdzałem temperaturę wody wypływającej z wylewki termometrem o bardzo małej inercji (szybko osiągał temperaturę otoczenia). Przy rozgrzanym zestawie (powiedzmy stan ustalony) temperatura wypływającej wody miała 92 C i tyle samo pisało na wyświetlaczu (ustawione 90 - ale jak wcześniej pisałem przesterowane o 2 stopnie). Był to pomiar temperatury wody, bo z kawą jest trochę inaczej - część ciepła wytraca się na kawie i było coś ok 87 - dokładnie nie pamiętam.
"The parameter b is the range where the PID control is active.
For example, if the requested temperature is 95 ºC, and b parameter is 15, it means that the heating element will be ON if the temperature measured by the gauge is less than 95-15=80ºC, or if it is more than 95+15=110ºC. In the range between 80ºC and 110ºC we have the heating element working not continuously, like if it worked by pulses, which are set by the PID system.
While making coffee, you can check if the heating element is working or not. If it is ON continuously, and the temp. is down it is not an electronic problem, but probably a heating element one. You can try to reduce the b parameter to 8, for example, in order to check if the temperature shows a lower difference."
To część naszej korespondencji. Postanowiłem trochę pobawić się ustawieniami. Po zmianie wartości b na 5 grzałka rusza pełną mocą praktycznie od razu po uruchomieniu pompy. Wady: początkowe przesterowanie o ok. 7 stopni C (przy rozgrzewaniu bojlera), i ustabilizowanie się temperatury powyżej 2 stopni C niż zadana.
Ponadto zmieniłem F0.4 z 20 C na 10 C. Przy takich ustawieniach sprawdzałem temperaturę wody wypływającej z wylewki termometrem o bardzo małej inercji (szybko osiągał temperaturę otoczenia). Przy rozgrzanym zestawie (powiedzmy stan ustalony) temperatura wypływającej wody miała 92 C i tyle samo pisało na wyświetlaczu (ustawione 90 - ale jak wcześniej pisałem przesterowane o 2 stopnie). Był to pomiar temperatury wody, bo z kawą jest trochę inaczej - część ciepła wytraca się na kawie i było coś ok 87 - dokładnie nie pamiętam.