Ascaso STEEL UNO PROF PID
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Witam, dzisiaj miałem przyjemność być goszczonym u Pana Janusza w jego królestwie. Oprócz przepysznej kawy, super miłej atmosfery miałem możliwość "po dotykać" różnych ekspresów Ascaso. Najbardziej "wpadł" mi w oko właśnie model Steel Uno Prof. Wraz z z moją drugą połową jesteśmy już zdecydowani na zakup, czekamy tylko na przybycie zakupionego wcześniej Mazzera Mini. Panie Januszu - dziękuję bardzo za poświęcony nam czas. Pozdrawiam serdecznie Marek
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Wszystko się zgadza tylko post powinien chyba być umieszczony w wątku o ekspresie STEEL UNO PROF.
A tu jest wątek z PIDem. Chyba, że kolega jeszcze zmieni zdanie i weźmie STEEL UNO PROF PID.
Jakby nie było dziękuję za wizytę i miłe spotkanie. Liczę na ponowne odwiedziny w krótkim czasie. Mam nadzieję, że przed długim weekendem....


Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Witam.
Od grudnia 2012 też jestem właścicielem Steela z pidem i zaobserwowałem że urządzenie najpierw grzeje się do 99-101 stopni i potem schodzi (po ok 10 min) do temp. 94 chociaż zadaną mam 92. Nie wiem co z tym zrobić. Do tej pory przepuszczałem trochę wody przez grupę. Więcej problemów z urządzeniem nie mam i jestem z zakupu zadowolony.
Przeczytałem ostatnie wpisy dotyczące jakości stali nierdzewnej. Każda nawet najlepsza stal nierdzewna źle konserwowana może rdzewieć i to nie ważne czy jest to produkt ascaso czy też Linea La Marzocco. Od 24 lat prowadzę lokal gastronomiczny, miałem w tym czasie do czynienia z różnym sprzętem i urządzeniami ze stali nierdzewnej. Przez te wszystkie lata zaobserwowałem że ze stalą nierdzewną trzeba uważać. Każda rysa (głębsza) zrobiona na stali nierdzewnej może powodować jej powierzchniowe rdzewienie. ja stosuję do konserwacji preparat firmy winterhalter do stali nierdzewnej szczotkowanej.( Nie wiem czy regulamin pozwala wkleić link do specyfikacji produktu-REKLAMA). Identyczne plamy jak w prezentowanym steel-u miałem na dwóch gastronomicznych lodówkach electrolux i liebherr (prawdopodobnie przyczyną był nabiał). Wyczyściłem urządzenia preparatem do gruntownego czyszczenia nierdzewki ( dostałem go od kolegi który pracuje w firmie produkującej urządzenia z nierdzewki) a potem użyłem w/w preparatu winterhaltera. Jak na razie mam spokój.
Pozdrawiam
Od grudnia 2012 też jestem właścicielem Steela z pidem i zaobserwowałem że urządzenie najpierw grzeje się do 99-101 stopni i potem schodzi (po ok 10 min) do temp. 94 chociaż zadaną mam 92. Nie wiem co z tym zrobić. Do tej pory przepuszczałem trochę wody przez grupę. Więcej problemów z urządzeniem nie mam i jestem z zakupu zadowolony.
Przeczytałem ostatnie wpisy dotyczące jakości stali nierdzewnej. Każda nawet najlepsza stal nierdzewna źle konserwowana może rdzewieć i to nie ważne czy jest to produkt ascaso czy też Linea La Marzocco. Od 24 lat prowadzę lokal gastronomiczny, miałem w tym czasie do czynienia z różnym sprzętem i urządzeniami ze stali nierdzewnej. Przez te wszystkie lata zaobserwowałem że ze stalą nierdzewną trzeba uważać. Każda rysa (głębsza) zrobiona na stali nierdzewnej może powodować jej powierzchniowe rdzewienie. ja stosuję do konserwacji preparat firmy winterhalter do stali nierdzewnej szczotkowanej.( Nie wiem czy regulamin pozwala wkleić link do specyfikacji produktu-REKLAMA). Identyczne plamy jak w prezentowanym steel-u miałem na dwóch gastronomicznych lodówkach electrolux i liebherr (prawdopodobnie przyczyną był nabiał). Wyczyściłem urządzenia preparatem do gruntownego czyszczenia nierdzewki ( dostałem go od kolegi który pracuje w firmie produkującej urządzenia z nierdzewki) a potem użyłem w/w preparatu winterhaltera. Jak na razie mam spokój.
Pozdrawiam
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Musisz przeregulować PIDa. Gdzieś tu było to już opisane ale teraz ze względu na pracę nad Festiwalem Kawy nie mam czasu szukać. Możesz też jutro (ale po zebraniu) po 12,00 przetelefonować do serwisu. Grzegorz udzieli Ci informacji.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Znalazłem proponowane nowe ustawienia PID-a. Rozumiem że jak zaleca je sprzedawca to nie stracę gwarancji. W instrukcji jest napisane żeby ich nie zmieniać. Jeszcze jedno pytanie. Na forum przeczytałem że nie zaleca Pan zbyt częstego przepłukiwania zwrotnego (przyznam że nie robiłem tego) a w instrukcji producent zaleca raz w tygodniu. To jak to jest z tym przepłukiwaniem zwrotnym? Czyszczenie i odkamienianie ekspresu robię regularnie.
Żałuję że nie mieszkam bliżej bo chętnie przyszedłbym się podszkolić
Żałuję że nie mieszkam bliżej bo chętnie przyszedłbym się podszkolić
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
W tym modelu jak najbardziej można to robić. I najlepiej raz w tygodniu. Gwarancja będzie aktualna.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Na czym polega przepłukiwanie zwrotne, pytam gdyż także jest od 3 lat użytkownikiem modelu prof pid.
...
-
- kawa w żyłach
- Posty: 336
- Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
- Lokalizacja: Trzebnica
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Backflush ze ślepym sitkiem, wodą lub chemią, według uznania i wyboru.
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Witam, od kilku dni posiadam ww. model ekspresu. Ciekawi mnie kwestia ustawienia PID-a. Nie mogę znaleźć nic satysfakcjonującego na ten temat. Np. dlaczego w instrukcji nie jest napisane o parametrze b (czy to jakiś parametr bojlera)? Czy są jakieś sprawdzone parametry PID które utrzymały by temp na zadanym poziomie +/- np. 2 stopnie? Przetestowałem wiele i przy kawie 25/25 mam spadek o ok. 10 stopni cercjusza. Oglądałem też filmiki na YouTube i tam gdzie widać wskazanie termometru też jest podobny spadek temperatury, lecz tylko na nowym modelu. Na starym spadek tylko o ok 2 stopnie. Czy one się aż tak różnią? Czy może termometr jest zamontowany w innym miejscu, ktoś może rozbierał i porównywał obydwa?
Ostatnio zmieniony wt 22 paź 2013, 8:06 przez papik, łącznie zmieniany 1 raz.
- ded
- @mod
- Posty: 708
- Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
- Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P - Lokalizacja: Ciechanów
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Czy jak temp zaczyna spadać to pid natychmiast włącza grzałkę?
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
W poprzednim poście chodziło mi o parametr b a nie d (pisane na telefonie). Edytowałem ale jeszcze się nie pojawił. Ekspres mam puszczony przez watomierz. Po uruchomieniu pompy grzałka zaczyna grzać pełną mocą dopiero po ok 10s. Dziś przy ustawieniach fabrycznych (P 1 I 0 D 8 b 15 F.04 20) spadek przy 25/25 z 92 do 86 stopni. Nie wiem czy tego tak nie zostawić bo ostatnio D zmieniłem nawet na 99.9 a i tak grzałka nie ruszała dużo szybciej (niestety nie zanotowałem czasu - trzeba by zmarnować dużo kawy i wiele godzin poświęcić na dokładną analizę.
- DrUsagi
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 83
- Rejestracja: pt 07 wrz 2012, 15:12
- Sprzęt: www.wszystkookawie.pl
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
A jak włączasz ekspres to na PIDzie masz numer wersji - co tobie się tam wyświetla (u mnie 1.02)???
Ja u siebie parametru b wcale nie mam - bladego pojęcia nie mam co to jest. F.04 to bodajże jest jakiś offset dla korekty temperatury tylko standardowo powinno być 0.
Wedle moich danych standardowe ustawienia to P 2.5, I 0.0, D 4.0. Możesz je przywrócić trzynając podczas włączania prawy przycisk pida wciśnięty aż pokaże się Pre czy coś podobnego na wyświetlaczu. Potem wyłączasz i włączasz maszynę i już masz ustawienia firmowe.
Więcej o PIDzie i tym ekspresie pisałem tutaj. Może to coś wyjaśni.
A tutaj trochę po angielsku.
Ja u siebie parametru b wcale nie mam - bladego pojęcia nie mam co to jest. F.04 to bodajże jest jakiś offset dla korekty temperatury tylko standardowo powinno być 0.
Wedle moich danych standardowe ustawienia to P 2.5, I 0.0, D 4.0. Możesz je przywrócić trzynając podczas włączania prawy przycisk pida wciśnięty aż pokaże się Pre czy coś podobnego na wyświetlaczu. Potem wyłączasz i włączasz maszynę i już masz ustawienia firmowe.
Więcej o PIDzie i tym ekspresie pisałem tutaj. Może to coś wyjaśni.
A tutaj trochę po angielsku.
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Witam,
Na wyświetlaczu pojawia się 1.00. https://dl.dropboxusercontent.com/u/210 ... %20100.jpg
W instrukcji na pierwszej stronie nie ma nic na temat parametru b https://dl.dropboxusercontent.com/u/210 ... r%2001.jpg
na drugiej stronie https://dl.dropboxusercontent.com/u/210 ... r%2002.jpg jest już parametr b i są defaultowe ustawienia PID.
Po resecie ekspresu właśnie takie mam w pamięci.
PS. Parametr F.04 można zmieniać w granicach 0-30 a b 1-60. D do 99.9
Na wyświetlaczu pojawia się 1.00. https://dl.dropboxusercontent.com/u/210 ... %20100.jpg
W instrukcji na pierwszej stronie nie ma nic na temat parametru b https://dl.dropboxusercontent.com/u/210 ... r%2001.jpg
na drugiej stronie https://dl.dropboxusercontent.com/u/210 ... r%2002.jpg jest już parametr b i są defaultowe ustawienia PID.
Po resecie ekspresu właśnie takie mam w pamięci.
PS. Parametr F.04 można zmieniać w granicach 0-30 a b 1-60. D do 99.9

- DrUsagi
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 83
- Rejestracja: pt 07 wrz 2012, 15:12
- Sprzęt: www.wszystkookawie.pl
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
No cóż - chyba tylko Janusz ci wyjaśni o co z tym b biega i czemu masz takie a nie inne zalecenia co do wartości domyślnych. Wygląda na to że masz wcześniejsza wersję PIDa niż ja. Może jest tam inny algorytm zaimplementowany.
Ta instrukcja jest z września 2009 i tam b nie ma - twoja maszyna jaką ma datę produkcji?
Ta instrukcja jest z września 2009 i tam b nie ma - twoja maszyna jaką ma datę produkcji?
Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID
Data produkcji UNO-3 to 09/2013,
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość