Ascaso STEEL UNO PROF PID

quantix
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 23 paź 2009, 15:48

Postautor: quantix » ndz 08 lis 2009, 12:22

Mea culpa, rozważając i trochę krytykując pomyliłem manometr z cisnieniomierzem pary - jako początkujący amator, za taki uznaję analogowy miernik występujący (chyba obecnie) WE WSZYSTKICH modelach Uno (źródło: http://www.ascaso.pl/steel_uno.html ).
Interesujące... Mój "cisnieniomierzem pary" wyskalowany jest w Celsjuszach oraz Fahrenheitach... :wink:
Czym zatem jest ten miernik?

bmalkow
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 28 lip 2005, 14:16
Lokalizacja: Toruń, Poland

Postautor: bmalkow » ndz 08 lis 2009, 12:30

Czym zatem jest ten miernik?
A jakie mierniki mają na skali stopnie celsjusza? Chyba nie prędkościomierze? :wink:

Natomiast gdzie dokładnie sonda termometru jest umieszczona, to nie wiem. Zakładam, że w bojlerze.
Pewnie jest możliwe. Z tym że według mnie wymagałoby to zmiany bojlera a przynajmniej jego górnej części. Dość kosztowna byłaby ta zabawa.
No to o PIDzie mogę zapomnieć.
OPV też wymaga współpracy z innymi elementami, które trzeba by wymieniać? Czy jest to po prostu zawór mechaniczny, który mógłbym wmontować?

Awatar użytkownika
Quell
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: pt 02 paź 2009, 21:21
Sprzęt: NS Musica Lux/Macap M4D
La Marzocco Linea Mini
Jura J9 Carbon
Saeco Inc.de lux
Lokalizacja: Cz-wa

Postautor: Quell » ndz 08 lis 2009, 17:32

Myślę że w tym ekspresie istnieje możliwość zamontowania manometru, pytanie tylko jaki byłby jego koszt ?. No wtedy to by był naprawdę ful wypas. :dymek:
Kopamatakava .......
Bazzara Top 12/Agust NE/ KONA Extra Fancy

bmalkow
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 28 lip 2005, 14:16
Lokalizacja: Toruń, Poland

Postautor: bmalkow » ndz 08 lis 2009, 18:00

Myślę że w tym ekspresie istnieje możliwość zamontowania manometru, pytanie tylko jaki byłby jego koszt ?. No wtedy to by był naprawdę ful wypas. :dymek:
A w sumie to po co Ci manometr? Lepiej chyba wrzucić OPV i wykalibrować go odpowiednio. Do kalibracji możesz kupić sobie manometr, zaworek jakiś celem umożliwienia przepływu i zamontować to wszystko na kolbę.

Awatar użytkownika
Quell
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: pt 02 paź 2009, 21:21
Sprzęt: NS Musica Lux/Macap M4D
La Marzocco Linea Mini
Jura J9 Carbon
Saeco Inc.de lux
Lokalizacja: Cz-wa

Postautor: Quell » ndz 08 lis 2009, 19:18

Po części Masz racje, lecz na panelu przednim jest tyle miejsca że aż się prosi o zegar. W sumie to mógłby być w komplecie- no powiedzmy do samodzielnego montażu: takie dwie opcje . :wink:

ps. Panie Januszu: czy istnieje możliwość dokupienia i zamontowania manometru?
Kopamatakava .......
Bazzara Top 12/Agust NE/ KONA Extra Fancy

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » ndz 08 lis 2009, 20:18

Jeśli dobrze rozumiem działanie OPV = Over Pressure Valve - to on odpowiada za to, żeby ciśnienie było na stałym poziomie - jeśli jest wyższe - to się otwiera i je obniża - puszczając nadmiar wody z powrotem do zbiornika.

Stąd mniemam, że jeśli mamy OPV, to ciśnieniomierz nie jest aż tak ważną koniecznością......... choć fajnie mieć jeszcze jeden zegar na maszynie.... 8) :wink: 8)
Ostatnio zmieniony ndz 08 lis 2009, 22:04 przez >Petrus<, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marctwain
@mod
@mod
Posty: 1114
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 17:49
Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Lokalizacja: 05-077

Postautor: marctwain » ndz 08 lis 2009, 21:53

Na ekspresach jeszcze się aż tak nie znam, ale OPV służy także w innych urządzeniach do tego co napisał Petrus :wink:

Awatar użytkownika
Quell
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: pt 02 paź 2009, 21:21
Sprzęt: NS Musica Lux/Macap M4D
La Marzocco Linea Mini
Jura J9 Carbon
Saeco Inc.de lux
Lokalizacja: Cz-wa

Postautor: Quell » ndz 08 lis 2009, 22:50

Panowie to wszystko się zgadza-nie neguje. Jednak jeśli to ma być Prof -no to niech będzie Prof ! Zegar jeszcze nikomu nie zaszkodził :wink:

Chyba w przyszłości 'niedalekiej' Silvie też to będzie czekać.
Kopamatakava .......
Bazzara Top 12/Agust NE/ KONA Extra Fancy

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 09 lis 2009, 9:10

Obydwa te mierniki to raczej zabawa niż profesjonalizm i mogą się przydać raczej bardzo początkującym niż profesjonalistom. Jeżeli nie ma PID-a, to termometr będzie pokazywał dokładnie to samo, co kontrolka nagrzania ekspresu: że albo jest nagrzany, albo nie. A manometr, jeżeli jest OPV przyda się tylko wtedy, gdy nie bardzo wiemy, jak poprawna ekstrakcja ma wyglądać i kawa będzie lecieć przez 5 sekund, a ciśnienie będzie na poziomie 3 barów.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » pn 09 lis 2009, 10:22

Nie wiem czy w Silvi sytuacja jest analogiczna, ale w Zaffiro manometr przydaje się do paru rzeczy.
1. Przy tworzeniu pary grzałka wyłącza się przy 4 atm, więc najlepiej zaczynać pienienie przy jakichś 3,7 atm.
2. Podczas uzupełniania wody w bojlerze skok ciśnienia pokazuje, że bojler jest już pełny (oczywiście można wsłuchiwać się w zmianę brzmienia pompy).
3. Przy ustawieniu OPV też wygodniej jest po prostu popatrzeć na manometr niż mierzyć ilość wody wracającej do zbiornika.
Jasne, że to wszystko nie są jakieś super niezbędne rzeczy, ale jednak wygodne.
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

quantix
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 23 paź 2009, 15:48

Postautor: quantix » pn 09 lis 2009, 14:47

Obydwa te mierniki to raczej zabawa niż profesjonalizm i mogą się przydać raczej bardzo początkującym niż profesjonalistom.
No są tacy profesjonaliści czy też wieloletni kawosze-amatorzy, co latami pracują na analogowym mierniku i im raczej właśnie taki bardziej odpowiada - nawet jeśli dubluje odczyty z innym urządzeniem.
Tu zgadzam się z Quellem czy Petrusem, że "dodatkowy zegar jeszcze nikomu nie zaszkodził".
A swoją drogą, ten elektroniczny wskaźnik psuje trochę "klasyczność" wyglądu urządzenia.
A jakie mierniki mają na skali stopnie celsjusza? Chyba nie prędkościomierze? ;-)
->bmalkow; komentujesz i cytujesz moje wypowiedzi, stawiasz po raz drugi "do narożnika", ale z uprzejmości dla początkującego, nie byłeś uprzejmy wyjaśnić jednak do czego rzeczony miernik w UNO PROF jest ;-). Nie ładnie :-)

bmalkow
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 28 lip 2005, 14:16
Lokalizacja: Toruń, Poland

Postautor: bmalkow » pn 09 lis 2009, 15:14

->bmalkow; komentujesz i cytujesz moje wypowiedzi, stawiasz po raz drugi "do narożnika", ale z uprzejmości dla początkującego, nie byłeś uprzejmy wyjaśnić jednak do czego rzeczony miernik w UNO PROF jest ;-). Nie ładnie :-)
A bo ze mnie to zawsze kawał złośliwego sk…a był :wink:

Ale napisałem, że nie wiem na którym dokładnie elemencie temperatura jest mierzona, więc nie jest ze mną tak źle ;)

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » pn 09 lis 2009, 17:06

Sonda mierzy na bojlerze. Zasuwacie koledzy tak, że nie nadążam z odpowiedziami. Do tego musicie mi wybaczyć - jestem aktualnie w szpitalu. Jutro mam zabieg. Tak więc ile byście nie napisali i tak jutro nie odpowiem. Chyba :wink: .
Wracając do tematu.
Quantix - ten analogowy miernik wskazany przez Ciebie to nie manometr, nie ciśnieniomierz a termometr. Wskazuje on temperaturę w bojlerze i obrazuje jej zmiany. Manometr nie jest stosowany od 2007 roku. I jeden miernik i drugi tylko obrazują to co się w ekspresie dzieje. I póki nie było PIDa to nie miało się wpływu na temperaturę. Ten termometr dublował i dubluje wskazania kontrolki. Tyle że precyzyjniej można odczytać temperaturę i jej zmiany w trakcie nagrzewania bojlera, ekstrakcji kawy i zmiany temperatury - podgrzewania bojlera do spieniania mleka.
Czy można zamienić termometr na manometr? Można i da się to zrobić. Tyle, że trzeba zamówić parę częsci dodatkowo oprócz samego manometru. No ale po co? Przecież to nie jest ekspres z pompą rotacyjną i na ciśnienie ma się wpływ poprzez siłę ubicia, grubość zmielenia i wielkość porcji kawy. Tego termometru nie ma natomiast w wersji UNO PROF PID. Chyba wiadomo dlaczego.
A dlaczego nazywa się PROF? Mógłbym się równie dobrze spytać czemu SAECO Royal się nazywa PROFESJONAL. Na pewno bojler w STEEL jest bardziej PROF niż termoblok w SAECO.
Kwestię OPV wyjaśnił dokładnie >PETRUS<.
Drogi quantix "wprowadzanie innych w błąd" nie jest w tym przypadku zarzutem lecz stwierdzeniem faktu. Po prostu zdanie Twoje twierdziło, że WE WSZYSTKICH POZOSTAŁYCH są manometry. I to było stwierdzenie nieprawdziwe mogące innych wprowadzić w błąd. Ja to odczytałem tak jak było napisane czyli "manometry". A przecież to są termometry. Stąd wynikło moje stwierdzenie o wprowadzaniu w błąd.
Napisałem też, ze w tym wypadku działanie celowe wykluczam. Nie skojarzyłem natomiast i za to przepraszam, że sprzedałem ekspres gościowi o nicku "quantix". Nie rejetruję tych nicków lecz klientów z imienia, nazwiska i adresu. Często przy sprzedaży nie wiem nawet jaki ma nick. Dla mnie istotne jest tylko to, że trafił do mnie z Caffe Prego.
Pytacie się czy na Targach w Krakowie będzie ten model. Niestety ale nie będzie. Na razie była sprowadzona jedna sztuka i poszła zanim jeszcze przyszła. W planowanej nowej dostawie jest też jeden taki model. Ale dostawa dotrze na początku grudnia. Przykro mi ale nic nie poradzę. Zamówienie posżło na dużą dostawę już 20.10. Idą jednak Święta i nie tylko my chcemy mieć towar przed Świętami. :?
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

bmalkow
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 28 lip 2005, 14:16
Lokalizacja: Toruń, Poland

Postautor: bmalkow » pn 09 lis 2009, 18:58

jestem aktualnie w szpitalu. Jutro mam zabieg.
Trzymaj się! Nie daj się tym zamaskowanym nożownikom :wink: :wink:

Dużo zdrowia!

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » pn 09 lis 2009, 19:27

Dzięki serdeczne :)
Mam nadzieję, że nie będą mnie ciąć tylko zrobią dziurki. A dokładnie - trzy dziurki. Po tym szybciej się jest sprawnym. :wink:
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości