Ascaso STEEL UNO PROF PID
Ascaso STEEL UNO PROF PID
Witam wszystkich.
Krótko i treściwie. Jak w temacie. Ascaso wprowadziło na rynek nową wersję modelu Steel. Jak pisze dystrybutor "wprowadzono bojlery PROF o większej pojemności (325 cc) z zaworem trójdrożnym Solenoide. [ekspres] wyposażony dodatkowo w system PID Control umożliwiający kontrolę i zewnętrzne sterowanie temperaturą wody w bojlerze kawowym z dokładnością +/1 0,2 st C. Posiada on ponadto zawór Solenoide, zawór OPV, dodatkową dyszę pary z trzema otworkami...."
Czy uważacie, że to są istotne zmiany w stosunku do starego modelu i w stosunku do konkurencji w tej kategorii cenowej?
Krótko i treściwie. Jak w temacie. Ascaso wprowadziło na rynek nową wersję modelu Steel. Jak pisze dystrybutor "wprowadzono bojlery PROF o większej pojemności (325 cc) z zaworem trójdrożnym Solenoide. [ekspres] wyposażony dodatkowo w system PID Control umożliwiający kontrolę i zewnętrzne sterowanie temperaturą wody w bojlerze kawowym z dokładnością +/1 0,2 st C. Posiada on ponadto zawór Solenoide, zawór OPV, dodatkową dyszę pary z trzema otworkami...."
Czy uważacie, że to są istotne zmiany w stosunku do starego modelu i w stosunku do konkurencji w tej kategorii cenowej?
Tutaj jest info odnośnie ceny. Co prawda Dream-a po zmianach, w każdym razie można by wnioskować że nowsze modele mogą być tańsze. (chociaż być może to taka halucynacja moja) http://www.caffeprego.pl/?strona,doc,po ... 6,ant.html .
Pozdr.
Pozdr.
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.
- >Petrus<
- kawa w żyłach
- Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Jest cena:
- model STEEL UNO Prof PID – ekspres z zewnętrzną kontrolą I regulacją temperatury – PID Control, z bojlerem PROF z zaworem trójdrożnym, z zaworem OPV, cena – 2990,00 PLN brutto !!!
Jest cena.... 1000 zł droższy od Silvii bez PID'a....... faktycznie niezła oferta. Nie wiem ile kosztuje PID....
Fajny ekspres, fajna cena, tamper gratis, serwis u Janusza..... kupujcie opisujcie - czekam. Serio!
Silvia daje możliwość stopniowej rozbudowy - tu wszystko gotowe....
- model STEEL UNO Prof PID – ekspres z zewnętrzną kontrolą I regulacją temperatury – PID Control, z bojlerem PROF z zaworem trójdrożnym, z zaworem OPV, cena – 2990,00 PLN brutto !!!
Jest cena.... 1000 zł droższy od Silvii bez PID'a....... faktycznie niezła oferta. Nie wiem ile kosztuje PID....
Fajny ekspres, fajna cena, tamper gratis, serwis u Janusza..... kupujcie opisujcie - czekam. Serio!
Silvia daje możliwość stopniowej rozbudowy - tu wszystko gotowe....
Ostatnio zmieniony sob 24 paź 2009, 23:56 przez >Petrus<, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zagląda całkiem śmiało
Doczepię się tutaj, co będę nowe tematy zakładał 
Czytam sobie w Nowościach na Rynku, że nowe STEEL PROFup mają "zawór trójdrożny Solenoide" oraz "OPV".
Ja posiadam i-Steel UNO.13 (PROF + i-1). Wydawało mi się, że on ma zawór trójdrożny! Jeśli mój już miał, to co to za nowość?
Drugie pytanie: OPV... Znaczy mój ekspres też tego nie ma? Ma dokładnie takie ciśnienie na wyjściu jak daje pompa?
Zacząłem się zastanawiać nad zrobieniem sobie "wylewki do portafiltra" z manometrem. Jak patrzyłem to zmieszczę się w 50zł, tylko muszę znaleźć odpowiednią przejściówkę (jaki właściwie ja mam gwint w PF?)
P.S. Czy ktoś montował jakiś PID firmy trzeciej do Ascaso Steel Uno?

Czytam sobie w Nowościach na Rynku, że nowe STEEL PROFup mają "zawór trójdrożny Solenoide" oraz "OPV".
Ja posiadam i-Steel UNO.13 (PROF + i-1). Wydawało mi się, że on ma zawór trójdrożny! Jeśli mój już miał, to co to za nowość?
Drugie pytanie: OPV... Znaczy mój ekspres też tego nie ma? Ma dokładnie takie ciśnienie na wyjściu jak daje pompa?
Zacząłem się zastanawiać nad zrobieniem sobie "wylewki do portafiltra" z manometrem. Jak patrzyłem to zmieszczę się w 50zł, tylko muszę znaleźć odpowiednią przejściówkę (jaki właściwie ja mam gwint w PF?)
P.S. Czy ktoś montował jakiś PID firmy trzeciej do Ascaso Steel Uno?
- >Petrus<
- kawa w żyłach
Musisz sprawdzić w specyfikacji (OPV, SOLENOID), albo dopytać Janusza z forum. Albo odkręcić górną przykrywkę.... i sprawdzić samemu.
http://www.ascaso.pl/steel_unodet.html - zawór 3-drozny chyba jest - OPV chyba nie.
Ascaso nie produkuje kontrolerów PID. Myślę, że kupuję je w firmie trzeciej.
http://www.ascaso.pl/steel_unodet.html - zawór 3-drozny chyba jest - OPV chyba nie.
Ascaso nie produkuje kontrolerów PID. Myślę, że kupuję je w firmie trzeciej.
- Janusz
- Consigliere
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Kontaktowanie:
Fakt, ostatnio rzadko zaglądam. Im więcej pracy tym mniej na to czasu. Ale postaram się poprawić. Szczególnie między 9.11. a 13.11.No mam cichą nadzieję, że Janusz tu czasem zagląda

Co do modelu i-steel uno.13 to rzeczywiscie ma on zawór trójdrożny ale do tej pory nie miał zaworu OPV. Od teraz ma i zawór trójdrożny i zawór OPV i dodatkową dyszę z trzema otworkami i tamper dwustronny z polerowanego aluminium. Jak wszystkie nowe modele DREAM up i STEEL up z bojlerem PROF.
A teraz co do ceny i wyposażenia nowego modelu STEEL UNO PROF PID. Po pierwsze - cena. Faktycznie jest to 2990,00 zł. Ale jak wszysycy Forumowicze wiedzą rabat może być do 15%. A więc cena po rabacie może wynieść 2541,50 zł. Jeśli uwzględnimy jeszcze na wyposażeniu tamper o wartości 110,00 zł (który do tej pory trzeba było sobie dokupić) to relatywnie płaci się za niego tylko 2431,50 zł.

No i jeszcze ta dodatkowa dysza z trzema otworkami i PID którego nie potrzeba kupować osobno i samemu montować.

Po drugie - wyposażenie. Wspomniałem już o nim powyżej. Ale RAFF77 napisał, że Silvia ma to wszystko od dawna. Nie napisał natomiast czego Silvia nie ma a STEEL ma od dawna. I w ten sposób stwarza się nieobiektywny obraz. Na przykład bojler mosiężny stanowiący z dolną częścią tzw. grupobojler z grzałką nie mającą kontaktu z wodą. No i od teraz ten tamper dwustronny z polerowanego aluminium i dodatkową dyszę pary z trzema otworkami. Zaznaczam - dodatkową czyli jest ona dodawana oprócz tradycyjnej w ekspresach ASCASO dyszy z jednym otworkiem na bocznej powierzchni.
Jeden (na razie) już poszedł do klienta. Może więc jakiś opis się na Forum pojawi.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
- >Petrus<
- kawa w żyłach
Janusz - myślę, że dla wszystkich jest jasne, że ten model, z tym osprzętem i w tej cenie z serwisem i gwarancją realizowana w Polsce - to bardzo ciekawa propozycja i sama się obroni. Piszę to choć chwilę temu sprowadziłem z UK Silvię
.
Szkoda, że ten model pojawił się tak późno - inaczej na pewno brałbym go pod uwagę. ....choć z drugiej strony ciekaw jestem czy Ascaso uznaje gwarancję po dość mocnym rozkręceniu ekspresu i modyfikacjach przez właściciela...... pewnie nie....
Myślę, że nie tylko Ja jestem ciekaw jak ten sprzęt wygląda - wrzuć na forum jakieś zdjęcie.

Szkoda, że ten model pojawił się tak późno - inaczej na pewno brałbym go pod uwagę. ....choć z drugiej strony ciekaw jestem czy Ascaso uznaje gwarancję po dość mocnym rozkręceniu ekspresu i modyfikacjach przez właściciela...... pewnie nie....
Myślę, że nie tylko Ja jestem ciekaw jak ten sprzęt wygląda - wrzuć na forum jakieś zdjęcie.
- Janusz
- Consigliere
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Kontaktowanie:
Moment pojawienia się jest jak najbardziej przemyślany. Po pierwsze - premiera na Targach HOST w Mediolanie w pażdzierniku a po drugie - okres przedświąteczny. A o pracy nad tymi zmianami informowałem już po Targach AMBIENTE we Frankfurcie.Szkoda, że ten model pojawił się tak późno - inaczej na pewno brałbym go pod uwagę. ....choć z drugiej strony ciekaw jestem czy Ascaso uznaje gwarancję po dość mocnym rozkręceniu ekspresu i modyfikacjach przez właściciela...... pewnie nie....
Jutro puszczę w Nowościach fotoreportaż z Targów HOST i postaram się tu wrzucić zdjęcie STEEL UNO PROF PID.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
To zanim Janusz coś umieści to moje dwie trochę enigmantyczne foty. Wrażenia co do praktycznych cech ekspresu i otrzymywanej kawy niestety dopiero po 17.11.Jutro puszczę w Nowościach fotoreportaż z Targów HOST i postaram się tu wrzucić zdjęcie STEEL UNO PROF PID.

Ostatnio zmieniony czw 05 lis 2009, 16:56 przez quantix, łącznie zmieniany 1 raz.
Tych fot to ja nie "widzim". Same adresy bez linku. sl
Już "widzim".
Już "widzim".
Ostatnio zmieniony czw 05 lis 2009, 16:59 przez slavik, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie 
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”