Rancilio Epoca

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Rancilio Epoca

Postautor: cyrus » ndz 04 mar 2012, 18:32

Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale owe 9 barów powinno być wskazane w momencie, gdy z wylewek wylatuje kawa. Ty, jeśli dobrze widzę, masz zamknięty odpływ kawy. Maro pytał przy jakiej prędkości wypływu kawy z wylewek (ml/min) uzyskujesz owe 9 barów.
Dobrze piszę, czy się mylę? :roll:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Rancilio Epoca

Postautor: zbignes » ndz 04 mar 2012, 19:31

Wypływ z wylewki powinien być podobny do warunków ekstrakcji czyli 1-2ml/sek(ustawione np zaworem iglicowym) i przy tej wartości należy ustawić ciśnienie.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Rancilio Epoca

Postautor: maro » ndz 04 mar 2012, 19:35

Mnie zastanowiło to 10s. które u RGB mija od włączenia pompy do "pierwszej kropli" Przegapiłem tą fotkę o której piszesz RGB. Dodaję zdjęcia z ustawień ciśnienia u mnie:
Przy przepływie 2ml/sek. jest "przepisowo" około 8,8Bar
Obrazek
A teraz pomiar przy zerowym przepływie czyli tak jak Ty mierzyłeś. U mnie jest 11,5Bar
Obrazek
Różnica wynosi 2,5Bar więc u Ciebie możesz mieć ciśnienie około 6,5Bar podczas ekstrakcji.
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
RGB
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 143
Rejestracja: pn 12 lut 2007, 12:34
Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY

Re: Rancilio Epoca

Postautor: RGB » ndz 04 mar 2012, 22:11

hhhmm,
skoro pomiar był źle zrobiony to trzeba zmodyfikować moje urządzenie pomiarowe o zawór iglicowy lub należy ustawić ciśnienie takie jak ma Maro przy wyłączonym przepływie.
Maro, napisz proszę coś o swoim zestawie pomiarowy, kupiłeś gotowca czy sam składałeś, jeśli sam to gdzie kupiłeś magiczny zawór, bo ja szybko znalazłem tylko dość drogie około 200 złotych, co nie uśmiecha mi się tyle wydawać.
Rancilio Epoca ST 1, Ascaso i-Mini, odbijak DIY,
tamper diy rękami tokarza

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: Rancilio Epoca

Postautor: maro » ndz 04 mar 2012, 22:35

Ustawienie tego co u mnie nic Ci nie da bo ważne jest jeszcze ciśnienie na wejściu ekspresu. Ja mam wejście nie bezpośrednio z sieci wodociągowej tylko ze zbiornika ciśnieniowego za filtrem osmotycznym. To mi daje stałe ciśnienie 2Bar. Kolbę do pomiarów sam zrobiłem z... Kolby, manometru, kilku kształtek po kilka zł/szt. i zaworu kulowego 3/8" Regulacja to prosta sprawa. Podstawiasz shot-szklaneczkę na 50ml i dotąd krencisz zaworem aż nalejesz 50ml w ciągu 25sek. dla takiego przepływu odczytujesz ciśnienie i korygujesz na by-pasie pompy. Każda korekta to zmiana przepływu więc bawisz się tak do momentu aż na manometrze będzie 9Bar a shot o pojemności 50ml napełni się w ciągu 25sek. Tyle.
Kolbę kupiłem dawno temu u rogera a resztę w sklepie hydraulicznym. Drogie zawory i dysze kalibrowane sobie daruj nie nadają się bo zawsze znajdzie się jakaś drobina kawy co Ci wypłynie nie wiadomo skąd i zatka wszystko a czyszczenie jest upierdliwe. Zaworek kulowy za 3 zł. jest najlepszy.
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
RGB
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 143
Rejestracja: pn 12 lut 2007, 12:34
Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY

Re: Rancilio Epoca

Postautor: RGB » wt 06 mar 2012, 8:04

Z ostatniej chwili:
po założeniu do npf-a sitka na podwójną porcję, zapięciu kolby i włączeniu pompy po 5 sekundach na dnie sitka pojawia się mnóstwo kropli kawy, które łączą się w piękną strużkę lecącą do filiżanki przez 25 sekund, czego efektem jest 50 ml espresso z tygryskiem na wierzchu.
Na zabawy z pomiarem ciśnienia do końca marca nie mam czasu, nadmiar pracy daje się we znaki.
Rancilio Epoca ST 1, Ascaso i-Mini, odbijak DIY,
tamper diy rękami tokarza

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Rancilio Epoca

Postautor: zbignes » wt 06 mar 2012, 10:31

Jeżeli smak i aromat taki jak wygląd jakiekolwiek zmiany w ustawieniach niewskazane.

Awatar użytkownika
RGB
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 143
Rejestracja: pn 12 lut 2007, 12:34
Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY

Re: Rancilio Epoca

Postautor: RGB » wt 06 mar 2012, 13:51

No i tu zaczynają się schody - mówią, że idealne espresso można wypić bez cukru, więc chyba ja takiego nie mam, jak nie posłodzę to jest to raczej mało smaczne. Z drugiej strony chyba nigdy nie piłem idealnego espresso, bo zawsze musiałem posłodzić - może ja tak mam? Co jakiś czas, zwłaszcza przy zmianie ziaren robię pierwszy łyk bez cukru, dalej nie daję rady, muszę posłodzić.
Rancilio Epoca ST 1, Ascaso i-Mini, odbijak DIY,
tamper diy rękami tokarza

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Epoca

Postautor: profik » wt 06 mar 2012, 13:58

Trzymasz się zasad etc? Poprawne Ci wychodzi?

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Rancilio Epoca

Postautor: zbignes » wt 06 mar 2012, 14:05

No i tu zaczynają się schody - mówią, że idealne espresso można wypić bez cukru, więc chyba ja takiego nie mam, jak nie posłodzę to jest to raczej mało smaczne. Z drugiej strony chyba nigdy nie piłem idealnego espresso, bo zawsze musiałem posłodzić - może ja tak mam? Co jakiś czas, zwłaszcza przy zmianie ziaren robię pierwszy łyk bez cukru, dalej nie daję rady, muszę posłodzić.
To takie "skrzywienie osobnicze", na pocieszenie - ma je wielu ale nieliczni ujawniają. :wink:
(drobne korekty dozy, tamperowania, czasu i temp jednak dopuszczalne)

Awatar użytkownika
RGB
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 143
Rejestracja: pn 12 lut 2007, 12:34
Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY

Re: Rancilio Epoca

Postautor: RGB » wt 06 mar 2012, 14:06

Espresso wychodzi poprawne, a Ty pijesz bez cukru?
Może zmiania młynka zdziała cuda? To już niedługo nastąpi, muszę tylko coś wybrać idealnego do espresso.
Rancilio Epoca ST 1, Ascaso i-Mini, odbijak DIY,
tamper diy rękami tokarza

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Rancilio Epoca

Postautor: zbignes » wt 06 mar 2012, 14:18

W większości przypadków słodzę bo tak mi lepiej smakuje. Czasami zamiast cukru dodaje odrobine bitej śmietany i wtedy łatwiej mi identyfikowac poszczególne smaczki.
Zmiana młyna za dużo nie zmieni, raczej szukaj szczególnie słodkich(gatunków) kaw.

Awatar użytkownika
RGB
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 143
Rejestracja: pn 12 lut 2007, 12:34
Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY

Re: Rancilio Epoca

Postautor: RGB » wt 06 mar 2012, 14:23

O wpływie zmiany młyna pisał Kawcio, że ma wielki wpływ na smak kawy.
Ostatnio zapijam się Ariadną od Antonia, wybitna mieszanka wymagająca mało cukru.
Rancilio Epoca ST 1, Ascaso i-Mini, odbijak DIY,
tamper diy rękami tokarza

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rancilio Epoca

Postautor: kawcio » wt 06 mar 2012, 14:25

Tak - 'wielki' to dobre słowo ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Rancilio Epoca

Postautor: zbignes » wt 06 mar 2012, 14:29

O wpływie zmiany młyna pisał Kawcio, że ma wielki wpływ na smak kawy.
Ostatnio zapijam się Ariadną od Antonia, wybitna mieszanka wymagająca mało cukru.
Jak już zmienisz młyn to potwierdź lub obal Kawciową teze. :?: :wink: (chodzi oczywiście o wpływ młyna na słodkośc)
Ostatnio zmieniony wt 06 mar 2012, 14:33 przez zbignes, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość