Vibiemme Domobar Junior Duo Boiler / HX

Arkadi
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 10 lip 2008, 13:39
Lokalizacja: Wrocław

Vibiemme Domobar Junior Duo Boiler / HX

Postautor: Arkadi » śr 15 lip 2009, 10:02

Witajcie,

Rozglądam się za porządną kolbą do domu i za sprawą Janusza natrafiłem na następujący dwubojlerowiec w wersji ekonomicznej (w porównaniu do innych dwubojlerowców).

Vibiemme Domobar Junior Duo Boiler.

Co sądzicie o tym sprzęcie?

Podstawowe dane techniczne:
- oczywiście E61
- Steam Boiler - 0,75l/1200 W
- Brew Boiler - 0,5l/600 W
- GŁ 350mm / W 400 mm / S 225 mm

Bojlery niezależne (oddzielne włączniki na obudowie). Electroniczny autofill. Posiada możliwość sterowania temperaturą zaparzania mechanicznie co 2 st. C.

Czy boiler zaparzania zapewni stabilność temperatury przy domowym użytku? np. Isomac Zaffiro ma bojler "niewiele" większy (0,75) i super opinie od strony zaparzania.

Na coffegreek jest o tym wątek, ale nie ma jeszcze opinii.

http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/397259

Spróbujcie poteoretyzować trochę na podstawie swoich doświadczeń z innymi sprzętami, jeśli to możliwe :)

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 15 lip 2009, 10:47

Trochę informacji już jest tutaj.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Arkadi
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 10 lip 2008, 13:39
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Arkadi » śr 15 lip 2009, 11:00

Trochę informacji już jest tutaj.
Tak, ale o starszym i większym bracie (siostrze?) z bojlerami po 1,4 l. Mnie interesuje jak będzie się zachowywać bojler 0,5 literka z E61.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 15 lip 2009, 11:42

Moim zdaniem 1-litrowy bojler w domowym sprzęcie to już trochę przesada. To trochę takie strzelanie do wróbli z armaty. Niektórzy na pewno powiedzą, że czym większy tym lepszy, ale to raczej reakcja wywołana tanimi sprzętami domowymi z notorycznie skaczącą temperaturą. Bezsensowne jest grzanie dwóch litrów wody i całego ekspresu dla dwóch czy trzech espresso dziennie. To nawet nieekologiczne, a co dopiero mówić o kosztach. Jeżeli sprzęt jest dobrze zrobiony, to z półlitrowym bojlerem sobie poradzi, to przecież prawie 10 doppio zrobionych pod rząd, a samo zapakowanie kolby też trwa jakiś czas, więc nie widzę możliwości schłodzenia wody w tym czasie. W razie problemów można pomyśleć o izolacji termicznej bojlera, jeżeli jej nie ma, ale to ostateczność. Zobacz tylko, ilu na forum było i jest zadowolonych użytkowników Gaggii ze 150 mililitrowym bojlerem. Oczywiście to nie ten pułap cenowy, ale nie można przesadzać. Dobre espresso wyjdzie też z taniego ekspresu, tylko trzeba się bardziej namęczyć. Droższy i stabilniejszy temperaturowo daje komfort niemyślenia o paru szczegółach w trakcie zaparzania.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » śr 15 lip 2009, 12:43

Jogi nie przesadzajmy z tą ekologią. Przecież kawa po wypaleniu wydziela CO2 a to już nie ekologiczne :wink: Z tym "rozmiarem" bojlera to bym najpierw zapytał jak często będziesz go używał do robienia np. herbaty czy innych takich... Ja ma bojler 1,4 L i po zalaniu 2 herbatek (pod rząd) muszę czekać około 2 minuty by ponownie użyć ekspresu. I właśnie ten zbyt mały bojler skłania mnie do wymiany ekspresu. A gdy go kupowałem kilka miesięcy temu to hohoooo 1,4 L to sobie myślałem, że nawojuję :wink:

Arkadi
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 10 lip 2008, 13:39
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Arkadi » śr 15 lip 2009, 13:41

Znalazłem zdjęcia wnętrza tego Juniora na http://www.systermann.de/galerie :

http://www.systermann.de/uploads/galeri ... iler02.jpg
http://www.systermann.de/uploads/galeri ... iler03.jpg

Ten Systerman już Juniora zPIDował i zaizolował dodatkowo całe wnętrze, czego zdjęcia są też w tej galerii. Tylko ceni to na ok. 400 Euro dodatkowo :(
np.
http://www.systermann.de/uploads/galerie/bild159.jpg

Arkadi
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 10 lip 2008, 13:39
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Arkadi » śr 15 lip 2009, 13:47

Maro, a jaki masz sprzęt?
Jak rozumiem w dwubojlerowcu nie trzeba czekać, bo woda na herbatę poleci z bojlera parowego, więc od razu po tym można już robić kawkę? A nawet jak się chce zrobić też mleczko to w międzyczasie robienia kawki para się też "odbuduje"?

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » śr 15 lip 2009, 14:41

Witam,

a 6 litrów?:)

Nawet taki mały bojler wystarczy na warunki domowe i pewnie poradzi sobie z kilkoma espresso pod rzad. Dobrze, ze ma dwa niezaleznie wlaczane boijler, mozna zdecydowanie zmniejszyc zuzycie prądu wylączając ta 1.2kW grzałkę pary. Troche martwi ograniczona mozliwosc dopasowania temperatury zaparzania, ale mozna to przeskoczyc dodajac PID z termopara w plaszczu (lub Pt100).

Pozdrawiam,
dsc.

EDIT: do herbatu polecam czajnik;) tak serio to zalewając dwie herbaty zużywasz około 400ml, czyli pewnie coś w okolicach 30-40% zawartości bojlera (zakładam, że ma mniej niż 1.4L wewnątrz), które jest uzupełnione zimną wodą. Nic dziwnego, że trzeba czekać na powrót do właściwej temperatury.

EDIT2: z izolacją bym nie przesadzał, bo rozchrzanimy własności termodynamiczne maszyny (głównie HX). Izolować można bojler, rurki zostawmy w spokoju. Konstrukcja HXa (bodajże długość rurki wpustowej określającej miejsce 'dolewania' wody do HXa) dobrana jest przy nieizolowanych wnętrznościach.
ZR-71, Guatemala i inne

Arkadi
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 10 lip 2008, 13:39
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Arkadi » śr 15 lip 2009, 14:59

Z tą regulacją temperatury zaparzania to ze zdjęć, jak dobrze widzę to wystarczy tylko pod pokrywą nagrzewacza pokręcić termostatem?
Z danych wynika, że skok jest co 2 stopnie, czyli na kawie będzie o wiele mniejszy. Problemem jest tylko jaka to dokładnie temperatura, czego bez PID nie widać bezpośrednio.

W wątku przytoczonym wcześniej przez Jogi są dokładne wartości zmian temperatur, ale dla bojlera 1,4. tylko jak to się może mieć do 0,5 l?

RAF77

Postautor: RAF77 » śr 15 lip 2009, 16:08

Tym się bardzo nie przejmuj, napijesz się kawy to będziesz wiedział, jaką dobrać temp.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » śr 15 lip 2009, 19:51

Z danych wynika, że skok jest co 2 stopnie, czyli na kawie będzie o wiele mniejszy. Problemem jest tylko jaka to dokładnie temperatura, czego bez PID nie widać bezpośrednio.
Z jakich przyczyn zatem nie rozważasz maszyny z wbudowanym PID?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Arkadi
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 10 lip 2008, 13:39
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Arkadi » śr 15 lip 2009, 20:35

PID wskazuje i ustawia temperaturę bojlera, więc i tak na grupie może być różnie. Ale głównie chodzi o koszty, bo skoro nie czuć różnicy to po co przepłacać (RAF77 słusznie zauważył, że najważniejsze jest to co na podniebieniu, a nie na wyświetlaczu).
Oczywiście PID daje powtarzalność i informację z pierwszej ręki.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » śr 15 lip 2009, 21:09

.. bo skoro nie czuć różnicy to po co przepłacać (RAF77 słusznie zauważył, że najważniejsze jest to co na podniebieniu, a nie na wyświetlaczu).
Jak zapewne wiesz RAF77 używa PIDa i jego wskazanie robi różnicę, bo ma bezpośredni związek z tym co na podniebieniu, więc nie jest gadżet 'bez sensu'
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

RAF77

Postautor: RAF77 » śr 15 lip 2009, 21:13

No, powiedzmy że PID jest dokładniejszy ale dobry termostat z możliwością regulacji też nie będzie złym wyborem.

Arkadi
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 10 lip 2008, 13:39
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Arkadi » śr 15 lip 2009, 22:10

Może nie do końca się jasno wyraziłem - nie twierdzę, że PID jest nie użyteczny, ale na pewno nie jest przepisem na ambrozję samym w sobie.

Junior jest modelem tańszym, ale bez PID, za to nie pozbawionym możliwości regulacji temperatury. Przy zakupie grają tu też rolę pozostałe parametry techniczne wpływające też na jego niższą cenę - pytanie, więc czy na końcu pozwolą one osiągnąć zadowolenie z zakupu.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości