Gaggia Baby Twin — dla opornych...

Awatar użytkownika
pdziczek
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: wt 16 paź 2007, 13:05
Lokalizacja: Wa-wa Italia :-)

Postautor: pdziczek » wt 16 paź 2007, 18:28

Z mojego doświadczenia wynika, że crema jest również uzależniona od wielkości dziurek w sitku!, w moim ekspresie były za małe i się zapychały,
zwiększenie dziurek ( pinezką :) ) spowodowało natychmiastową poprawę

Awatar użytkownika
anik
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 81
Rejestracja: ndz 01 lip 2007, 22:46
Lokalizacja: Warszawa/Toruń

Postautor: anik » wt 16 paź 2007, 22:30

:shock: ...powiększanie dziurek w sitku pinezką...interesujące, nie wpadłabym na to....

może jednak lepiej kombinować z grubością zmielenia kawy?

ciekawe jak się ma wielkość dziurek w sitku od Baby Twin do sitek z innych ekspresów...

Awatar użytkownika
pdziczek
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: wt 16 paź 2007, 13:05
Lokalizacja: Wa-wa Italia :-)

Postautor: pdziczek » śr 17 paź 2007, 18:02

Kupiłem nowego Kenwooda es460 - crema na dobrej kawie mizerna.
Hmm pomyslałem, że może coś ze sprzętem. Próbowałem róznie mielić
kawę i nici. Z pomocą przyszedł mi przypadek, napar zaczął wolno lecieć
( coraz mniej ). Do przepchania dziurek użyłem pinezki, dziurki lekko powiększyłem i .... Eureka :) , wychodzi piękna crema.

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » śr 17 paź 2007, 18:25

Hym… ciekawe :shock: Jak po tym zabiegu ma się stosunek ilości do czasu? Czy uzyskujecie 30ml w 30sek lub coś w tych granicach?
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
anik
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 81
Rejestracja: ndz 01 lip 2007, 22:46
Lokalizacja: Warszawa/Toruń

Postautor: anik » czw 18 paź 2007, 8:16

Kupiłem nowego Kenwooda es460
Myślałam, że piszesz o ekspresie Baby Twin...

Może warto przenieść rozważania na temat powiększania dziurek w sitku i ich wpływie na czas ekstrakcji do osobnego wątku? Lub do któregoś z wątków o Kenwoodach?

Awatar użytkownika
pdziczek
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: wt 16 paź 2007, 13:05
Lokalizacja: Wa-wa Italia :-)

Postautor: pdziczek » ndz 21 paź 2007, 12:12

ok 40 ml w 25 sekund - pojedyńcze sitko, strużka kawy zaczyna lecieć po ok 10 s., kawę mielę zwykłym młynkiem elektr., jak kupię żarnowy wtedy pomiar jeszcze raz przeprowadzę

Awatar użytkownika
anik
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 81
Rejestracja: ndz 01 lip 2007, 22:46
Lokalizacja: Warszawa/Toruń

Postautor: anik » pt 25 sty 2008, 23:26

A to co po kilku miesiącach, takiemu żółtodziobowi jak ja, udało się zrobić na BABY TWIN ;-):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Witam

Postautor: maro » pn 28 sty 2008, 21:24

Witam, od kilku dni mam Baby Twin i podobny jak „Anik” problem z pienieniem mleka. Kombinowałem i nic piany jak nie było tak nie ma. W końcu zacząłem uważnie czytać instrukcję i na przedostatniej stronie w tabeli pt. „Postępowanie w razie wystąpienia zakłóceń w pracy urządzenia” w wierszu „zbyt słabe spienienie mleka” przeczytałem, że przyczyną może być zatkana dysza i/lub otwór poboru powietrza. W kwestii dyszy sprawa jest prosta skoro para leci, znaczy, że jest git natomiast poszukiwania „otworu poboru powietrza” zakończyły się fiaskiem. Jedyne co znalazłem to nawiercony (nie na wylot) punkcik o średnicy około 1 mm. Poszedłem więc do sklepu z narzędziami i kupiłem wiertełko o średnicy 0,7 mm (najmniejsze dostępne) i wywierciłem otworek „na wylot” w bocznej ściance dyszy w miejscu gdzie jak mniemam w fabryce mieli zamiar wywiercić i nawet zaczęli ale nie dokończyli. No i proszę Państwa EUREKA spienia się teraz jak trzeba w góra 20 sekund. Jutro skoczę jeszcze do MM zobaczyć jak wygląda sprawa z otworkiem w dyszy w innych egzemplarzach B. Twin

Awatar użytkownika
Segoy
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 41
Rejestracja: wt 06 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Segoy » wt 29 sty 2008, 10:18

obawiam się, że oryginalnie w tym miejscu nie ma (i w zamyśle konstruktorów nie miało być) otworu :)

no ale skoro pomogło to gratulacje! :D

pozdrawiam
Segoy

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

witam

Postautor: maro » wt 29 sty 2008, 12:36

No i tu się "Segoy" mylisz. Byłem w MM, zdemontowałem i zabrałem swoją dyszę dla porównania (średnicy otworka) jedynie bo „naprawy” sam już dokonałem. Przy wejściu na teren marketu zgłosiłem ochroniarzowi, że wnoszę swój sprzęt (tak na wszelki wypadek żeby nie było, że dyszę ukradłem) ochroniarz wezwał faceta ze stoiska AGD oczywiście musiałem powiedzieć po co chcę tę dyszę wnieść i tu niespodzianka bo pan „umyślny” ze stoiska kumał o co chodzi, mieli już reklamacje, nie znali przyczyn braku piany ale na serwisie do tego doszli i bez problemu wymieniają... niestety cały ekspres bo samej dyszy nie mogą. Ja nie chciałem wymieniać bo ekspres jest O.K. poza tym otworek sam poprawiłem więc z ewentualnej wymiany nici. Tak więc pan ze stoiska AGD powiedział: (cytuję) „Mieliśmy dwie reklamacje w styczniu powodem było bardzo słabe spienianie mleka, serwisanci stwierdzili w obu przypadkach, że przyczyną jest brak otworu napowietrzającego w bocznej części dyszy”
Ponad to „mądry” pan ze stoiska AGD wytłumaczył mi to tak: (znowu cytat): „Piana to mleko + powietrze a skąd to powietrze w mleku się ma wziąć jak otwór napowietrzający nie istnieje ?” Osobiście sceptycznie podchodzę do „mądrości” głoszonych przez specjalistów ze sklepowych stoisk więc ostatni cytat przytaczam żartem. Aha „mądry” pan pokazał mi jeszcze stojący obok SAECO Via Veneto, który ma plastikową dyszę i trochę inną ALE otworek napowietrzający u góry tej dyszy był !

Awatar użytkownika
Segoy
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 41
Rejestracja: wt 06 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Segoy » wt 29 sty 2008, 14:25

WOW! Toś mnie teraz zaskoczył! :shock: Aż się dziś w domu przyjrzę mojej dyszy czy ma dziurkę. (bez skojarzeń ;) )
U mnie mleko spienia elegancko, tylko jak dotąd jogurciku mi się nie udało uzyskać. Cały czas za duże bąble :(

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » wt 29 sty 2008, 15:11

Powietrze w nieznacznych ilościach zasysa się tuż nad powierzchnią mleka. Obym był złym prorokiem, ale stawiam duże pieniądze, że z tym otworkiem nie ma szans na lejącą się, elastyczną mikropiankę.

Co do panów "mundrych" w sklepie, to po raz kolejny stawiam duże pieniądze, że nie chodziło o żaden otworek, tylko o to, że klienci nie obczaili patentu z cofaniem gałki potrzebnym do uruchomienia pompy. Wówczas po parunastu sekundach para leci jak dziadowi z prostaty i sobie można wówczas przez słomkę mleko nadmuchać, a nie dyszą. A w instrukcji o tym sza (no chyba, że coś się w tym względzie zmieniło w międzyczasie).
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

jetofuj
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 130
Rejestracja: sob 29 gru 2007, 11:31
Lokalizacja: Kraków

Postautor: jetofuj » wt 29 sty 2008, 16:03

Witam!

Według mnie z kolei, otwór poboru powietrza jest takim małym rowkiem wewnątrz dyszy, natomiast owe kropki są pozostałością formy, z której odcina się dysze. Myśląc jednak na chłopski rozum, przewiercenie na wylot owych kropek spełnia tę samą funkcję co wspomniany rowek.

Pozdrawiam - Krzysio

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » wt 29 sty 2008, 16:25

maro; możesz wrzucić fotki tej dyszy z otworem który sam wykonałeś?
Ciekawa ta sytuacja, bo mam podobny model Gaggi (Class) ale żadnego rowku ani otworu nie zauważyłem; mleko spienia się idealnie.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » wt 29 sty 2008, 17:20

Dla wyjaśnienia ewentualnych wątpliwości co do tego o, który otwór chodzi dołączam fotkę.
Z całą pewnością stwierdzam, że tam jest otworek „na wylot” sprawdziłem to na 2 egzemplarzach B.Twin w sklepie. Natomiast w przypadku platikowej czarnej dyszy takiej jak w modelu B.ClassD zamiast otworka jest kanalik (pisze o tym chyba „jetofuj”) też to sprawdziłem w sklepie a facet ze stoiska AGD zaczyna się na mnie dziwnie patrzyć już 3 razy tam dziś byłem. W każdym razie kilka ekspresów oglądałem i odniosłem wrażenie (subiektywne), że dysze są zbudowane tak aby powietrze mogło się do środka dostawać (a nawet powinno) z treści instrukcji obsługi też wynika że jest „otwór poboru powietrza” o którego drożność trzeba dbać zgodnie z zaleceniami działu „Czyszczenie ekspresu”. Hmmm poza tym zachęcony efektami wywiercenia otworka postanowiłem go rozwiercić do średnicy 1 mm no i przestrzeliłem ... bąble się robią. Teraz brak mi już pomysłu jak powrócić do mniejszej średnicy. Kolejny krok to zaklejenie dyskutowanego otworka taśmą izolacyjną. Efektem jest powrót do punktu wyjścia czyli pomimo, że para „gwizda” piana się nie robi.
Obrazek

Otworek zaznaczont trochę niezdarnie strzałką i przypomnę, że ja go nie wywierciłem on był "nawiercony" ale nie na wylot.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość