Gaggia Classic — pytania, problemy

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: carl » śr 09 lis 2005, 22:52

Pierwszy ekspres, 6 lat, Rowenta Adagio ES 170 :
dopeman napisał wyczerpująco :wink: , hmm jakbym skądś znał pewne frazy.
Drugi 2 lata, Gaggia Classic, jeśli chodzi o specyfikację i opis to odsyłam tu :
http://www.wholelattelove.com/Gaggia/classic.cfm
wyczerpująco, to co wyróżnia i wysoko klasyfikuje to rozwiązania techniczne i materiały używane w profesjonalnych ekspresach : grupa, portafilter, konstrukcja bojlera, potrójny elektrozawór (nie kapie z grupy) plus wydajna pompka i duża moc.
Stalowy, ciężki (bardzo ważny parametr), można rozgrzać, zostawić załączony, zrobić kawkę kiedy się chce :wink: .
Kupiłem niestety używany i stąd się wzięły pewne kłopoty, dlatego opinia nie może być do końca obiektywna i nie będę się rozpisywał.
Generalnie klasyka, można polecić z czystym sumieniem, za kwotę rzędu 400-450 EUR jeden z najlepszych. I niech nikt nie mówi, że na domowym ekspresie nie da się zrobić espresso :evil:
Lepiej jednak poczekać na dostępny w Polsce serwis (Saeco kupiło Gaggi'ę).
Pozdrawiam.
Miałem nadzieję, że w tym dziale posypią się opinie ekspresów Saeco, Krups'a itp. Niestety, kolejne rozczarowanie :( .

ecki74

GAGGIA CLASSIC - pytania i problemy

Postautor: ecki74 » sob 07 kwie 2007, 16:21

Od 2 tygodni jestem użytkownikiem CLASSIC-a no i po tak krótkim czasie mam kilka pytań.

1. Czy ktoś robił kawę z szaszetek ?? - jak robiłem (przy sitku z literką C) to powiem szczerze ekspresik się "zatkał" tzn nie umiał przecisnąc wody przez saszetkę !! Czy to normalne ??

2. Z uwagi na moje początki używam kawy mielonej i mam następny problem a mianowicie nie udaje mi się otzrymac ładnej creme (pianki) na kawie ?? Używałem zarówno kaw Arabica jak i Rosbust !!

3. No i ostatnio zauważyłem niepokojące zjawisko , że gdy ekspres jest rozgrzany i ściagam kolbę do napełnienia kawą to lekko przecieka woda ?? Czy to też normalne zjawisko ??

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !!

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » sob 07 kwie 2007, 18:29

Ad.2 Kup młynek :D :D :D :D
To jest najlepsze lekarstwo na Twoje i Twojej kawy problemy :D:D:D:D:D

http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1776
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

ecki74

Postautor: ecki74 » ndz 08 kwie 2007, 0:04

No to już chyba powoli pzresądzone że kupię młynek , lecz czytając to formu można delikatnie "zwariowac" przy wyborze młynka !!
Zastanawiam się co wybrac z tych "tańszych" - może ktoś delikatnie podpowie ??

No i jeszcze wrocę do tych dziwnych zjawiska na ekspresie - kapiąca woda !!

Pozdrawiam

O młynkach - nie w tym dziale. Najpierw i tak poczytaj dział "Młynki, zanim tam napiszesz. //admin

Awatar użytkownika
broz
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 311
Rejestracja: pt 29 gru 2006, 22:49
Lokalizacja: Poznań

[Gaggia Classic] - Para z prysznica

Postautor: broz » ndz 22 kwie 2007, 23:59

Mam pytanko. Jeżeli po zakończonym spienianiu mleka z prysznica wydobywa się pulsująco para to to jest normalne czy mam się bać?

Pozdrowienia
Obrazek Mundo Novo

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » pn 23 kwie 2007, 0:08

Witam,

chyba normalne, u mnie w trakcie nawet troche dymi, jak z parowozu:) dużo tej pary?

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
broz
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 311
Rejestracja: pt 29 gru 2006, 22:49
Lokalizacja: Poznań

Postautor: broz » pn 23 kwie 2007, 0:18

Można tak powiedzieć, że jak z parowozu. Po prostu przyszli znajomi i zacząłem się trochę popisywać i chyba mi się woda skończyła z tego wszystkiego w eskpresie :) A w instrukcji wyraźnie pisze, żeby pod żadnym pozorem nie uruchamiać ekspresu jak nie ma wody.
Obrazek Mundo Novo

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » pn 23 kwie 2007, 0:41

Nie uruchamiać, gdy wody nie ma w zbiorniku.
Do spieniania boiler jest dodatkowo ogrzewany, aby parę wytworzyć. Ubywająca w postaci pary woda nie jest uzupełniana. Stąd ta para i brak wody. Ja odczejuję, aż przestygnie i dopiero wtedy wody dolewam odpowiednim guzikiem.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » pn 23 kwie 2007, 0:53

Witam,

Ja robie taki patent, że po spienianiu wyłączam przycisk pary i zrzucam pozostałą parę do dzbanka. Gdy ciśnienie jest mniejsze to włączam jednocześnie przycisk pary i pompę, tak, że do bojlera pobierana jest woda i czekam, aż zaczyna sikać strumień z dyszy. Wyłączam te dwa guziki i zakręcam dyszkę. Później tylko zrzucenie wody z prysznica i można używac dalej po pewnym czasie.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
broz
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 311
Rejestracja: pt 29 gru 2006, 22:49
Lokalizacja: Poznań

Postautor: broz » pn 23 kwie 2007, 0:53

A jak długo czekasz? Bo faktycznie jeżeli zaraz uruchomię pompę to z prysznica lecą kłęby pary i nie trzeba się specjalnie starać, żeby się dotkliwie poparzyć.
Ostatnio zmieniony pn 23 kwie 2007, 1:11 przez broz, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Mundo Novo

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » pn 23 kwie 2007, 1:03

Witam,

To wiadomo, bo para pod ciśnieniem nagle bucha wielkim kanałem na zewnątrz. Ale czasem tak robie do oczyszczenia prysznica, albo jak mi się czekac nie chce:) Okręcam gałkę i może z minutę albo dwie sobie leci do dzbanka. Później patent z przepuszczenie wody i napełnieniem bojlera i można działać.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
broz
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 311
Rejestracja: pt 29 gru 2006, 22:49
Lokalizacja: Poznań

Postautor: broz » pn 23 kwie 2007, 1:17

Cenne uwagi. Zanotuję w notesiku i zapamiętam :). Dziękuję pięknie.
Obrazek Mundo Novo

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pn 23 kwie 2007, 10:24

i dopiero wtedy wody dolewam odpowiednim guzikiem.
Nie wiesz jak to się odbywa w classicu? Bo nie mam pojęcia do teraz kiedy jest uzupełniany bojler ;)

Co do spieniania, po skonczonym spienianiu, odkręcam dyszę lekko żeby wylatywała para i po chwili włączam pompę i z prysznica leci mi wrzątek (ale już nie para) którym ogrzewam filiżankę do cappo.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » pn 23 kwie 2007, 12:04

Widzę, że najpierw spieniasz. Ja najpierw sprzelam, stąd mogę ekspres po spienianiu wyłączyć aby przestygł. Kiedyś trzymałem non stop włączony, ale mi przeszło.
Gdy przestygnie guziorem włączającym jedynie pompę bez 3-way uzupełniam wodę, aż się zacznie przelewać przez OPV (wyraźnie inny ton pompy)
W Clasicu będzie bewnie jak w Baby. Tam robiłem tak:
Po spienianiu wyłączałem power, ale pozostawiałem załączony guzior od pary (aby nie zapomnieć, że boiler pusty) Gdy włączałełem, pociskałem przycisk do ekstracji. Woda z prysznica nie leciała, bo przycisk pary blokuje 3-way. Gdy zaczęło się przelewać i ton pompy się zmienił, wyłączałem parę i czekałem aź zrobi się gotowy.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

serwiskawowy

Gaggia

Postautor: serwiskawowy » śr 02 maja 2007, 18:04

Woda wycieka przez grupę ponieważ w grupie jest zastosowany zaworek ciśnieniowy ze spreżynką który ma za zadanie odprowadzać wodę z boilera właśnie przez grupę w momencie podwyższania się ciśnienia w profesionalnym sprzęcie służy do tego zawór 12 bar z o dprowadzeniem do kratki ociekacza. Odpowiednią cremę uzyskasz poprzez stosowanie odpowiednio mielonych kaw ponieważ ekspresy gaggia mają uchwyty takie jak w urządzeniach profesionalnych. Drugim rozwiązaniem jest zastosowanie w uchwycie przystawki "crema perfecta" do nabycia poprzez sieć serwisową saeco, gaggia.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość