Kawa z kolbowego smakuje jak z przelewowego.

Blasi
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: pn 24 sie 2015, 14:36
Sprzęt: DeLonghi Scultura 351
Hario Skerton
Top moka
Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Kawa z kolbowego smakuje jak z przelewowego.

Postautor: Blasi » czw 02 lut 2017, 9:08

Witam
Pragnąc w pracy miec kawę jak w domu zakupilem uzywany tani delonghi 146B.
W domu mam Delonghi scultura i kawe robi swietna a z tegi co ludzie na forach opowiadaja tej klasy ekspresy maja te same bebechy....
No ale jednak cos nie tak....
Kawa ma ten przepalony posmak jak z przelewowego.

Sprzęt generuje ogromne ilosci pary z glowki glownej jesli kolba nie jest wlozona...woda przelatuje tez przez kolbe zanim wcisne robienie kawy i po.
gdy spieniqcz ustawiony na przepuszczanie wody to z glowki tez leci woda...
Na "fusach" kawy w kolbie jest bialy osad po zrobieniu.

Myslicie ze odkamienienie pomoże?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa z kolbowego smakuje jak z przelewowego.

Postautor: piomic » sob 04 lut 2017, 23:32

Co to jest glowka glowna? Chodzi Ci o grupę?

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Kawa z kolbowego smakuje jak z przelewowego.

Postautor: ded » ndz 05 lut 2017, 0:17

Zacznij od odkamienienia i potem zobaczymy

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka


Blasi
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: pn 24 sie 2015, 14:36
Sprzęt: DeLonghi Scultura 351
Hario Skerton
Top moka
Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kawa z kolbowego smakuje jak z przelewowego.

Postautor: Blasi » ndz 05 lut 2017, 20:49

Główka czyli grupa :D Wolne tłumaczenie z angielskiego "group head" :D wymyśliłem jak pisałem posta bo nie wiedziałem jak się to nazywa ;D

odkamienianie nic nie dało choć ewidentie było brudno a filtr w główce zapchany w połowie dziurek.
Po włączeniu nagrzewa się i w pewnym momencie zaczyna wydobywać się z grupy masakrycznie para - w tym czasie też trochę wody - jakbym miał wsadzony filtr z kolbą to kawa przed rozgrzaniem byłaby mokra już. Po parowaniu wkładam kolbę, puszczam start i kawa przelatuje tak szybko jakbym wodę spuścił w kiblu - za przeproszeniem :D
i smakuje jak z przelewowego.
woda leci z grupy nawet jeśli ustawione na parę przez spieniacz.
Jak przez spieniacz chce puścić gorącą wodę to też leci przez grupę i spieniacz jednocześnie.

Blasi
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: pn 24 sie 2015, 14:36
Sprzęt: DeLonghi Scultura 351
Hario Skerton
Top moka
Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kawa z kolbowego smakuje jak z przelewowego.

Postautor: Blasi » śr 08 lut 2017, 22:19

Doradzicie coś? Bo mam problem z facetem, któy nie chce przyjąć zwrotu, który "już nie ma tych pieniędzy bo był na urlopie".
Czy myślicie, że to może być poważna usterka?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość