Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

JarekC6
Posty: 5
Rejestracja: pt 02 kwie 2010, 21:45
Sprzęt: miniMoka M-781, Młynek Gaggia MDF

Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: JarekC6 » pn 16 sty 2017, 12:28

Witam

Przejrzałem forum, ale nie znalazłem nic podobnego. Większość postów dotyczących dużego ciśnienia to zmiana w ustawieniach albo nieodpowiednie zmielenie lub ubicie kawy.

Sytuacja wygląda tak że podczas parzenia kawy ciśnienie jest na poziomie 14-15 bar a uzyskanie 25 ml kawy zajmuje ok 7s.
Trochę to dziwne bo ciśnienie nie powinno być tak wysokie skoro tak szybko woda przepływa przez grupę.
Jestem w kropce bo nie ma czym tego regulować. Ubijanie czy zmiana mielenia z oczywistych względów nic nie da.
Z podpowiedzi. Ostatnio testując nową kawę trochę przesadziłem ze zmieleniem i pompa doszła do końca skali. Oczywiście jeszcze przed tym jak tylko zdałem sobie sprawę że przesadziłem wyłączyłem proces parzenia kawy ale ciśnienie i tak rosło dalej aż doszło do końca skali.
Zastanawiam się czy może manomentr jest uszkodzony, ale po wyłączeniu wraca do pozycji 0 a przy włączeniu przenia kawy przy pustej grupie wskazówka skacze pomiędzy 2-6 bara czyli tak jak przedtem. Ponadto kawa jest wychodzi strasznie kwaśna.

Nie mam pomysłu co to może być. Może ktoś z czymś takim się spotkał albo ma pomysł z czego to może wynikać?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: antonio » pn 16 sty 2017, 22:14

Myślę, że mógłbyś raz jeszcze opisać swój problem, podając więcej informacji o ekspresie; fotografie, filmy byłyby pomocne.

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: jareczek36 » pn 16 sty 2017, 23:40

Ja bym na początek dobrze ekspres odwapnił.Trudno uwierzyć aby ekspres nie miał choćby najprostszego ovp.Ale co do tej pory przejrzałem,nic nie znalazłem.To nie ma co się dziwić,ze ciśnienie idzie na max.Założyć ovp i będzie po kłopocie.

JarekC6
Posty: 5
Rejestracja: pt 02 kwie 2010, 21:45
Sprzęt: miniMoka M-781, Młynek Gaggia MDF

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: JarekC6 » wt 17 sty 2017, 12:29

Opisuję to co mam wpisane w profilu jako posiadany sprzęt dlatego nie podawałem w tekście że to miniMoka M-781.
Ekspres był odwapniany niedawno ale nie ze ślepym sitkiem (te problemy nie wystąpiły po odwapnianiu)

filmik tutaj https://youtu.be/sLFPx-wP3B4

Niestety podczas ekstrakcji wystąpiło kanałowanie co nieco zaciemnia obraz ale mam tylko drogą kawę w domu wiec nie będę tego powtarzał aż dobrze wyjdzie.

Generalnie wygląda to tak jak widać, ciśnienie jest powyżej 12 bar. Przy braku kanałowania (obecnie jak się uda :) ) to jest w granicach 14-15 bar i po ok 25 sekundach wychodzi ok 50 ml
Na filmie filiżanka (80 ml) w 18s wyszło nieco ponad 50 ml. Można też zauważyć, że po zakończeniu ekstrakcji ciśnienie zatrzymało się na ok 4 bar'ach.
Schodzi z tych 4 bar do zera po ok 40 minutach. Nie wiem czy tak było wcześniej nie obserwowałem tego ale to może być trop. :)
Niestety ekspres miniMoka M-781 to dość stary model (mam go od 7 lat) to do tego jeszcze niewiele jest na jego temat w internecie żeby dokładnie rozpoznać budowę. Dodatkowo żeby utrudnić życie to obudowa nie jest na śruby tylko na nity :( Nie ma problemu można je ponawiercać ale byłoby trochę zabawy później z przerobieniem go na śruby.

Mam nadzieję że nieco rozjaśniłem sprawę. :)

Uzupełnienie:
Ekspres raczej nie ma zabezpieczeń odprowadzających wodę do zbiornika w przypadku wysokiego ciśnienia ponieważ jak dojdzie do maksymalnych wartości to słychać jak wszystko trzeszczy w środku od ciśnienia (oczywiście staram się nie doprowadzać do takich sytuacji ale jak za mocno ubiję albo za drobno zmielę kawę to zorientować się można dopiero jak ciśnienie jest już bardzo wysoko a kawa nie leci, wtedy nawet jak się wyłączy urządzenie, ciśnienie jeszcze przez jakiś czas rośnie i niekiedy podchodzi do końca skali manometru i wtedy słychać te trzaski) W instrukcji obsługi też jest wzmianka o tym że jeżeli ciśnienie bardzo wysokie a kawa nie leci to należy jak najszybciej wyłączyć urządzenie bo może to skutkować uszkodzeniem pompy. Jednak jakiś zawór nad pojemnikiem z woda się znajduje ale niestety nie wiem co to jest i jak działa, jak wspomniałem kiepsko z dokumentacją inną niż instrukcja obsługi a tam takich danych nie ma :(
Na koniec może ważniejsze dane techniczne z instrukcji obsługi:
Moc grzewcza: 800W
Ciśnienie robocze/maksymalne: 18/20 bar
Bojler ze stali nierdzewnej: 230 cm3
Samozasysająca pompa
Zawór samoinicjujący (nie wiec co to znaczy )
manometr

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: ded » pn 23 sty 2017, 12:18

A ty masz tam w kolbie zaworek albo sitko "drugie dno"? Z tym dużym wzrostem temp to domyślam się, że może być termostat uszkodzony. Z tego co piszesz to leci za szybko więc powinieneś bardziej ubić albo drobniej zmielić. Po strumieniu na filmiku wydaje mi się, że jednak jest w miarę poprawnie więc jeśli w smaku jest ok to nie szukałbym tu problemu. Te normy 50/25 to trzeba traktować jako kierunkowskaz a nie przykazanie. Jak masz taką sytuację, że przesadzisz z ciśnieniem to chyba możesz spuścić trochę przez dyszę pary.

JarekC6
Posty: 5
Rejestracja: pt 02 kwie 2010, 21:45
Sprzęt: miniMoka M-781, Młynek Gaggia MDF

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: JarekC6 » wt 24 sty 2017, 12:08

Dziękuję za odpowiedź!
Nie używam dodatkowych zaworków (podkładek). Temperatura jest raczej za niska to ciśnienie jest za wysokie. Niestety kawa wychodzi trochę za zimna i strasznie kwaśna, brak też cremy.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: ded » wt 24 sty 2017, 18:13

Nie jestem 100% pewien jak jest w Twoim modelu ale jeśli to klasyczna konstrukcja oparta na termostatach to temp rośnie proporcjonalnie do ciśnienia. Zwykle termostat wyłącza grzałkę przy 90 stopniach (tak mniej więcej, różna są). Temp można trochę podnieść nagrzewając ekspres przez 10 min ale cudów tym nie zdziałasz. Może problem leży w kawie? Jakiej używasz i kiedy była wypalona?

JarekC6
Posty: 5
Rejestracja: pt 02 kwie 2010, 21:45
Sprzęt: miniMoka M-781, Młynek Gaggia MDF

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: JarekC6 » pt 27 sty 2017, 13:04

Też tak pomyślałem że problem leży w kawie i będę miał na dniach inną mieszankę i innego miejsca to spróbuję z inną. Tylko ja regularnie kupuję tylko jeden typ kawy w lokalnej palarni kawy ( palenie raz w miesiącu wiec raczej świeża) i jeszcze kilka miesięcy temu kawa wychodziła doskonała. Ostatnio przywiozłem Wietnamską Arabikę i jakiś czas jej używałem ale i tak już wychodziła gorzej niż z Phin'a. Wróciłem do lokalnej ale wychodzi kwas i problemy z ciśnieniem ekspresu oraz szybką ekstrakcją i być może z temperaturą (tego nie mam jak zmierzyć jak tylko organoleptycznie :) )
Sprawdzę jednak na innej mieszance zanim rozwiercę nity i dobiorę się do środka, może akurat ta partia kawy z lokalnej palarni jest jakaś inna chociaż zapach świeżej kawy jest jak zawsze doskonały (lekko waniliowy) tylko po ekstrakcji nic już z tego nie zostaje.

JarekC6
Posty: 5
Rejestracja: pt 02 kwie 2010, 21:45
Sprzęt: miniMoka M-781, Młynek Gaggia MDF

Re: Duże ciśnienie i szybka ekstrakcja

Postautor: JarekC6 » śr 15 lut 2017, 22:03

Na razie temat zamrożony, obecnie zakupiony nowy ekspres Ascaso Steel Uno Prof Elektr. :). Walczę z ustawieniami i na razie mam problem, kwas, kanałowanie. itd. Skoro i w jednym i w drugim jest problem z kwaśną kawą i kanałowaniem możliwe kilka opcji: młynek (nierówne mielenie), dystrybucja lub temperatura. Ta ostatnia najmniej prawdopodobna ponieważ musiałbym mieć pecha że na dwóch ekspresach jest problem z temp. a to najtrudniej sprawdzić. Szukam więc dalej przyczyny drogą eliminacji ale najbardziej prawdopodobne jest jakość mielenia po 7 latach z mojej Gaggii MDF.
Podsumowując jak usunę te problemy to wrócę do Minimoki i sprawdzę czy występują też na niej. Taki mam plan :)

Temat można zamknąć.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości