Astoria CKE - problem z ciśnieniem w bojlerze

siewcu
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: czw 03 gru 2015, 22:00
Sprzęt: kilka już jest...
Lokalizacja: Wrocław

Astoria CKE - problem z ciśnieniem w bojlerze

Postautor: siewcu » sob 22 paź 2016, 22:14

może tutaj jest ktoś, kto nie zagląda na drugie forum i coś podpowie... po wielu perypetiach z przywracaniem sprzętu do żywych(odkamienianie całości, wymiana kilku elementów etc), dotarły w końcu do mnie dwie ostatnie rzeczy do wymiany, które nie były szczelne - czyli trójnik od presostatu i zaworu pary oraz sonda poziomu wody. wymieniłem jedno i drugie, i co się okazało - wszystko fajnie, ale redukcja od sondy nie jest szczelna - coś syczało, przedostawały się też na zewnątrz śladowe ilości wody. jednakże ciśnienie było(cały czas w zakresie 1-1,3 b - wskazówka manometru śmigała jak głupia), no ale przypomniałem sobie, że zapomniałem zapiąć kolbę, żeby się nagrzała. zapiąłem kolbę i ciśnienie zaczęło spadać... wyłączyłem ekspres, uszczelniłem redukcję, i ciśnienia nie ma. raz wzrosło do 0,55 b i stanęło, odkręciłem zawór pary, coś poleciało, ciśnienie spadło do 0,3 b. presostat działa, bo grzałkę wyłącza po odkręceniu - ale ciśnienia jak nie było, tak nie ma. ekspres stoi sobie i czeka już jakiś czas, wszystko jest gorące, ale ciśnienia nie ma. manometr raczej sprawny, bo reagował przy puszczaniu pary natychmiastowo. grzałka raczej nie jest upalona, bo nic by się nie nagrzało i by się nie odpowietrzał(zawór antydepresyjny się zamyka). jakieś pomysły? mi się powoli cierpliwość kończy do tego, a we wrocławiu serwisów za bardzo nie ma... a i niezbyt mam ochotę wydawać kasę, bo zaczyna mnie to za dużo kosztować.
V60-01 + AP + Severin KA5702 + Astoria CKE + Ascaso Basic + FP
Mazzer Super Jolly + serbski młynek ręczny
były: Zassenhaus Brasilia, chiński młynek ręczny

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Astoria CKE - problem z ciśnieniem w bojlerze

Postautor: antonio » ndz 23 paź 2016, 19:08

Czy mógłbyś te problemy jakoś po kolei i jaśniej opisać? Wyszczególnij, wypunktuj, zastosuj akapity... ;) Trudno dociec co się dzieje z takiego ciurkiem pisanego tekstu.

Czy brak ciśnienia oceniasz na podstawie braku pary na dyszy parowej czy na wskazaniu manometru? Czy zapięcie kolby w grupie spowodowało zmianę wskazań manometru? Czy słyszysz działanie pressostatu? Czy uszczelniłeś w końcu układ parowy i hydrauliczny i nie ma żadnych wycieków? Przydałyby się jakieś fotografie, filmy pokazujące złe funkcjonowanie.

Gorący ekspres a nie ma ciśnienia? Tylko wtedy, gdy ciśnienie jest małe lub zerowe. Na ciśnienie reaguje pressostat. Jeśli jest ono za małe, to włącza grzałkę...

siewcu
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: czw 03 gru 2015, 22:00
Sprzęt: kilka już jest...
Lokalizacja: Wrocław

Re: Astoria CKE - problem z ciśnieniem w bojlerze

Postautor: siewcu » pn 24 paź 2016, 21:31

Czy mógłbyś te problemy jakoś po kolei i jaśniej opisać? Wyszczególnij, wypunktuj, zastosuj akapity... ;) Trudno dociec co się dzieje z takiego ciurkiem pisanego tekstu.
Byłem bardzo zirytowany(delikatnie mówiąc) tym, że to dalej nie działa i ciężko mi trochę było ogarnąć to jakoś sensownie...
Czy brak ciśnienia oceniasz na podstawie braku pary na dyszy parowej czy na wskazaniu manometru?
Oba, wskazanie manometru to leżąca wskazówka i również brak pary w dyszy.
Czy zapięcie kolby w grupie spowodowało zmianę wskazań manometru?
Tak, była taka sytuacja, że zapiąłem kolbę i ciśnienie zaczęło spadać pomimo tego, że wszystko było gorące(grzałka pracowała, krańcówka na presostacie ją wyłączała i włączała, ale nie dało rady nabić w ten sposób ciśnienia).
Czy słyszysz działanie pressostatu?
Presostatu samego nie, ale po osiągnięciu jakiegoś ciśnienia w bojlerze(załóżmy 0,9 b) przy wkręcaniu i wykręcaniu śruby w presostacie słychać krańcówkę, która włącza i wyłącza grzałkę.
Czy uszczelniłeś w końcu układ parowy i hydrauliczny i nie ma żadnych wycieków? Przydałyby się jakieś fotografie, filmy pokazujące złe funkcjonowanie.
Wycieków nie ma(jest wszystko idealnie szczelne), choć coś minimalnie syczy - na WOK pisano o podobnym problemie, ale z tego co pamiętam to tamten ekspres działał poprawnie...
Gorący ekspres a nie ma ciśnienia? Tylko wtedy, gdy ciśnienie jest małe lub zerowe. Na ciśnienie reaguje pressostat. Jeśli jest ono za małe, to włącza grzałkę...
Ano, wszystko gorące(organoleptycznie sprawdzone, choć na szczęście się nie poparzyłem - gorące wszystko, bojler, rurki, grupa wewnątrz ekspresu i na zewnątrz). Presostat reagował, bo grzałka cały czas pracowała(choć tego już nie sprawdzałem, raz mnie pokopało i drugi raz nie chcę ryzykować, poza tym dojście do niej zasłania kondensator pompy rotacyjnej i nie mam jak sprawdzić próbnikiem). Wiem, że to dziwnie brzmi, ale zawór odpowietrzający był zamknięty, wszystko było gorące a ciśnienia brak. Problem się rozwiązał za pierwszym razem po upuszczeniu trzech talerzy(nic innego się nie mieściło pod ekspresem) wody z bojlera i zaciągnięciu świeżej wody, a za drugim razem po wystudzeniu ekspresu przez noc i włączeniu na drugi dzień.


Teraz wymieniłem zawór bezpieczeństwa na nowy oraz rozebrałem, wykąpałem w wodzie z octem i poskręcałem na teflon zawór odpowietrzający, ale nie miałem jeszcze jak sprawdzić czy to coś poprawiło.
V60-01 + AP + Severin KA5702 + Astoria CKE + Ascaso Basic + FP
Mazzer Super Jolly + serbski młynek ręczny
były: Zassenhaus Brasilia, chiński młynek ręczny

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Astoria CKE - problem z ciśnieniem w bojlerze

Postautor: piomic » wt 25 paź 2016, 13:08

Jeśli grzeje a ciśnienie nie rośnie to nie ma innej opcji - gdzieś ucieka. Fizyka jest nieubłagana. Coś syczy. Co? Nikt za Ciebie tego nie znajdzie (chyba że wyślesz do naprawy).
Zaczęło spadać po zapięciu kolby, nie widzę innego możliwego mechanizmu niż wstrząs - może grzybek antydepresyjnego nie trzyma stabilnie? Ruszyłeś budą i się uchylił? Próbowałeś spryskać wodą z mydłem żeby sprawdzić czy bańki lecą?
Nie znam się na tym - czy jest choćby teoretyczna możliwość żeby woda przez wyłączoną pompę cofała się do zbiornika? Bo jeśli jest szczelnie gdzieś musi uchodzić.

Nie chwalę się telefonem przy użyciu Tapatalka.

Pronto3
Posty: 1
Rejestracja: czw 24 lis 2016, 16:24
Sprzęt: Saeco Lirca
Kontaktowanie:

Re: Astoria CKE - problem z ciśnieniem w bojlerze

Postautor: Pronto3 » pt 25 lis 2016, 10:51

Mam ten sam problem i żadne sposób nie działa :(
Środki na odchudzanie. Najnowszy ranking już na rok 2017.

siewcu
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: czw 03 gru 2015, 22:00
Sprzęt: kilka już jest...
Lokalizacja: Wrocław

Re: Astoria CKE - problem z ciśnieniem w bojlerze

Postautor: siewcu » pn 05 gru 2016, 12:50

U mnie zaczęło działać, ale nawet nie wiem co pomogło - spuściłem wodę z bojlera, napełnił się jeszcze raz, wymieniłem zawór bezpieczeństwa na nowy bo miałem, odkamieniłem w wodzie z kwaskiem cytrynowym rozebrany na części pierwsze zawór antydepresyjny i działa.
V60-01 + AP + Severin KA5702 + Astoria CKE + Ascaso Basic + FP
Mazzer Super Jolly + serbski młynek ręczny
były: Zassenhaus Brasilia, chiński młynek ręczny


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość