grubość mielenia kawy

MacPaul
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: ndz 19 gru 2010, 22:05
Lokalizacja: Poznan

grubość mielenia kawy

Postautor: MacPaul » śr 25 maja 2016, 22:03

Witam

nie znalazłem odpowiedzi na forum
więc pytam w osobnym wątku.

generalnie od lat uzywam ekspresów w pełni automatycznych
jednak od czasu do czasu robię kawę w kolbowych maszynach : Krups, Ariette, Lidl - nic specjalnego jeśli chodzi o sprzęt
Mam młynek żarnowy (dostałem w prezencie od żony polski : Niewiadow Koneser - kiedyś widziałem identyczny w Niemczech więc to pewnie na licencji)

Im bardziej drobno zmielę kawę (co podobno jest zalecane do espresso) i ją dobrze ubije to ekspres a własciwie jego pompka nie chce przepuścić. Tak jakby był za duży opór. Jak chwilę pochodzi i zbierze się woda w kolbie to po jakimś czasie zacznie coś wypływać . No własnie coś. Bo to nie do końca jest to o co mi chodzi. A crema to już na pewno się nie tworzy.
Jak stosuje gotowe zmielone kawy - obojętnie czy to zwykłe czy to paczkowane do espresso (Lawazza, Sagelfredo, Kimbo, inne) - wszystko jest idealnie.

Tak więc pytanie:
Do espresso mielimy drobno czy grubo ?
czy to wina młynka ?
czy może taniego ekspresu ?
a może cos jeszcze ?

pozdrawiam

Maciek
dobra kawa już od rana

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: piomic » czw 26 maja 2016, 13:19

Do espresso mielimy drobno i używamy ekspresu, nie zabawki z marketu. Zabawka się zatka.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: Crom » czw 26 maja 2016, 18:01

gotowe kawy mielone - są wyschnięte na wiór, ziarno po zmieleniu nawet w szczelnym opakowaniu momentalnie wietrzeje. Dlatego stawiają wodzie zdecydowanie mniejszy opór niż kawa która została zmielona tuż przed użyciem. Do tego gotowe mielonki są z reguły za grubo zmielone i totalnie nie nadają się do epsresso.

Aby zmielić drobno i równo konieczny jest porządny młynek żarnowy a nie "jakiś" żarnowy młynek. Tanie młynki z racji ograniczeń materiałowo-cenowych są nieprecyzyjne (lepsze nieprzypadkowo są całe z metalu) i zazwyczaj nie w stanie zmielić wystarczająco drobno. Do tego mielą nierówno - część drobin jest grubsza, część drobniejszaa a do tego powstaje sporo pyłu, który po namoczeniu zatyka sito. Najtańszy solidny młynek z płaskimi żarnami to ascaso i-1.

Ekspresy marketowe mają słabe pompy i sitka/zaworki ciśnieniowe, często mają też inną (mniejszą) średnicę sit. Producenci dają takie coś bo 90% klientów sypie tam gotowe mielonki, na których w przypadku normalnego sita nie dałoby się w ogóle zaparzyć kawy. Espresso wymaga świeżo mielonej kawy i sita bez żadnych zaworków - takich sit używa się w kawiarniach. Najtańszy domowy ekspres tego typu to ascaso basic.

MacPaul
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: ndz 19 gru 2010, 22:05
Lokalizacja: Poznan

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: MacPaul » pt 27 maja 2016, 22:14

Witam. Bardzo dziękuję za bardzo szczegółowe wyjaśnienie oraz propozycje ekspresu i młynka. Rozważałem kiedyś zakup takiego zestawu 2 urządzeń z firmy Graef. Co o nim sądzisz?
dobra kawa już od rana

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: piomic » sob 28 maja 2016, 17:21

Najtańszy nowy zestaw godny polecenia to ascaso basic z i-mini.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: Crom » ndz 29 maja 2016, 21:54

Najtańszy nowy zestaw godny polecenia to ascaso basic z i-mini.
i-mini to rodzaj obudowy, czemu ludzie wciąż to mylą. Rodzaj młynka to i-2 lub i-1, oba są montowane w tej obudowie. Płaskie żarna i metalową konstrukcję ma ten drugi.

Mając do wyboru pełne nowe zestawy graef i ascaso wybrałbym ten drugi, konkretnie modele arc + i-1. Ale młynek lepiej macap m2m lub eureka mignon, bo znacznie łatwiej tam zmieniać ustawienie grubości gdy czasem chcemy zaparzyć w czyms innym niż ekspres, np. w aeropressie, chyba że ma być tylko i wyłącznie do ekspresu to i-1 starczy.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: piomic » ndz 29 maja 2016, 22:05

A kto tu pomylił? Kolega rozważa tanie rozwiązania to mu piszę gdzie jest minimum, nie optimum. Basic i najtańszy i-mini (tak, ten stożkowy) są w stanie wycisnąć genialne espresso oraz spienić mleko na cappuccino. Kosztuje to nieco pracy ale da się. Wiem bo miałem (w sumie ekspres nadal mam).

MacPaul
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: ndz 19 gru 2010, 22:05
Lokalizacja: Poznan

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: MacPaul » pn 30 maja 2016, 7:52

Koledzy bardzo Wam dziękuje za te rady i już zaczynam czytać o tej firmie ascaso. Ciekawe czy i w jej przypadku (jak to jest dla Graefa i Jury) lepiej kupić w DE niz u nas . Wiadomo wszak, że Niemcy to sporo "biedniejszy" naród :).
dobra kawa już od rana

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: Crom » pn 30 maja 2016, 10:43

A kto tu pomylił? Kolega rozważa tanie rozwiązania to mu piszę gdzie jest minimum, nie optimum. Basic i najtańszy i-mini (tak, ten stożkowy)
ale określenie "i-mini" nie mówi NIC, bo taką nazwę nosi zarówno i-1 ze stożkami jak i i-2 z płaskimi żarnami. http://www.ascaso.pl/produkty.php?kateg ... techniczne "i-mini" to jest nazwa obudowy w który wsadzono młynek, a nie rodzaj mechanizmu młynka. Swoją drogą producent powinien to jakoś czytelniej nazwać bo wszyscy to mieszają a to są zupełnie różne konstrukcje.

MacPaul
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: ndz 19 gru 2010, 22:05
Lokalizacja: Poznan

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: MacPaul » pn 30 maja 2016, 13:16

A kto tu pomylił? Kolega rozważa tanie rozwiązania to mu piszę gdzie jest minimum, nie optimum. Basic i najtańszy i-mini (tak, ten stożkowy)
ale określenie "i-mini" nie mówi NIC, bo taką nazwę nosi zarówno i-1 ze stożkami jak i i-2 z płaskimi żarnami. http://www.ascaso.pl/produkty.php?kateg ... techniczne "i-mini" to jest nazwa obudowy w który wsadzono młynek, a nie rodzaj mechanizmu młynka. Swoją drogą producent powinien to jakoś czytelniej nazwać bo wszyscy to mieszają a to są zupełnie różne konstrukcje.

a które lepsze i dlaczego : żarna płaskie czy stożkowe ?
dobra kawa już od rana

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: antonio » pn 30 maja 2016, 13:51

Oto jest pytanie. Nie tak łatwo to wyjaśnić. Duże, gastronomiczne młynki ze stożkowymi żarnami są świetne i bardzo drogie. Małe stożki są tanie i siłą rzeczy znacznie gorsze. Płaskie żarna o średnicy 50-58 mm to rozsądne minimum w młynku do espresso.

MacPaul
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: ndz 19 gru 2010, 22:05
Lokalizacja: Poznan

Re: grubość mielenia kawy

Postautor: MacPaul » pn 30 maja 2016, 14:20

Dziękuję za wyjaśnienia. Czyli szukam w wersji z płaskimi
dobra kawa już od rana


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości