Już mam Bezzera Unica PID

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » pt 31 paź 2014, 16:54

co do samego spieniania związku raczej nie ma...
Ma. Robisz więcej miejsca dla pary.
To już sprawa indywidualna, zależy jak się otworki ułożą (prawo-lewo, góra-dół).
No tak, to prawda. U mnie otwory ustawione są w taki sposób, że para leci wzdłuż ścianek dzbanka.

Ania_kawa
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: wt 03 cze 2014, 12:27
Sprzęt: Krups

Bazzera 07 S DE PID

Postautor: Ania_kawa » pn 03 lis 2014, 9:09

Czesc ! Podczytuję wątek, tez zakupiłam maszynę Bazzera07 i młynek MaCap. Niestety, świezutki eksres, wyjęty z pudła nie chciał ruszyć. Odsyłam do sprzedawcy.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Bazzera 07 S DE PID

Postautor: manfred » pn 03 lis 2014, 9:33

Czesc ! Podczytuję wątek, tez zakupiłam maszynę Bazzera07 i młynek MaCap. Niestety, świezutki eksres, wyjęty z pudła nie chciał ruszyć. Odsyłam do sprzedawcy.
No ładnie

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: mmorka » pn 03 lis 2014, 10:00

Pewnie któraś wsówka będzie nie wciśnięta. Spokojnie - jak ruszy to szybko zapomnisz o tej usterce.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » wt 11 lis 2014, 10:30

Zyniek, poraz kolejny biję pokłony, znów ułatwiłeś mi życie, dużo lepsze efekty spieniania tak jak pokazałeś, reszta już w moich rękach i kwestia treningu, dzięki!  :szampan: 


Jeszcze jedno pytanie, czy używacie chemii do rozpuszczania osadów kawowych tak często jak zalecają producenci? raz na tydzień proszek? odkamienianie raz na rok? Robię samą wodą backflush na ślepym sitku co jakiś czas, jak mi się przypomni, szczotkuję co jakiś czas grupę i sitko grupy.. o poprzednie ekspresy nie dbałem, ale może o ten warto  :wink: będę wdzięczny za głos jak z tym jest u Was.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » wt 11 lis 2014, 14:39

Ja płuczę chemią średnio raz na 2 tygodnie. Co 2 - 3 dni samą wodą. Grupę szczotkuję codziennie.
Odkamienianie zależnie od twardości wody. Sprawdź w swoich wodociągach jaką masz twardość.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: daniels1 » wt 11 lis 2014, 18:39

Backflush robię codziennie sama wodą, co jakiś czas chemią, codziennie czyszczę grupę szczotką no i cały ekspres. Raz w tygodniu robię kąpiel wszystkich sitek i kolb oraz uszczelki grupy w roztworze kwasku cytrynowego i sody i osadów brak. Ekspres chodzi w kawiarence ale kaw robi kilkanaście lub trochę więcej dziennie więc to nie jest duże zużycie. Odkamieniam co miesiąc co dwa.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: arni978 » wt 11 lis 2014, 19:33

Ale czy ten backflush chemią(ja używam cafizy) jest skuteczny?zauważyłem że cafiza w ogóle się nie rozpuszcza w wodzie,tylko zostaje w kolbie.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: manfred » wt 11 lis 2014, 19:38

Ja ją najpierw rozpuszczam w ślepym sitku a potem podpinam pod kolbę.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: roger » wt 11 lis 2014, 21:35

ale po co ją rozpuszczać? ja stosuje Puly i nic nie rozpuszczam, wsypuje do sitka - zapinam kolbę i już .... schodzi do zera
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » wt 11 lis 2014, 22:31

Płukanie roztworem jest pewnie mniej efektywne od płukania proszkiem, który rozpuszcza się stopniowo.
Większość zrobionego przez Ciebie roztworu zawór trójdrożny zrzuci przy pierwszym zamknięciu do tacki, później płuczesz wodą z resztką środka czyszczącego, która pewnie już nic nie czyści.

arni978, jest skuteczny. Przyjrzyj się temu, co spływa do tacki. Ewentualnie powąchaj ;)
Na jak długo i ile razy włączasz pompę?

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: arni978 » śr 12 lis 2014, 10:40

5 sekund pompa,5 sekund przerwy.I tak 5 razy.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Maciej1 » śr 12 lis 2014, 10:50

Też ostatnio kupiłem Cafizę i nie chce się rozpuszczać nawet po kilku backflushach.
_, w kolejce _

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: mmorka » śr 12 lis 2014, 14:21

W sitku zawsze coś tam zostaje, ale u mnie piany dużo do tacki wpada.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Odp: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: piomic » śr 12 lis 2014, 21:12

Dojechał dziś
Mój dojechał w poniedziałek. 8-)
Nie Bezzera i bez pida ale też się cieszę. Po kilku strzałach widzę, że nie będzie tak łatwo. Kawa pyszna ale w sitku błotko, nie bardzo wiem jak to zmienić. Jutro dalsze testy, jak tylko poprawię fabrykę (jakiś Milano Italiano miał una forza eccessiva na kluczu, na szczęście polski dystrybutor jest na poziomie), śledzę kuriera od południa.
ps.: o 1:36:17 kawałek chromowanego żelastwa dotarł do magazynu w Kielcach. Kurierze, czas do pracy! Wyłaź spod kołderki, kawa i po mój zaworek!


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość