Już mam Bezzera Unica PID

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » czw 16 paź 2014, 19:41

Dopeman, zakładam, że cały czas poznajesz nową maszynę. Podpowiem, że PID(wyświetlacz) w niej jest "ukrywa" odchyłki od
zadanej temperatury. Już tłumaczę jak to sprawdzić...

Na rozgrzanej maszynie, gotowej do strzału.
Poczekaj na moment w którym mała dioda w prawym dolnym rogu zacznie migać co oznacza że grzałka zaczyna grzać
Gdy osiągnie zadaną temp. i zgaśnie, od razu zmniejsz temperaturę o jeden st. C. Zobaczysz, że temperatura na wyświetlaczu podnosi się a potem opada do zadeklarowanej.
(W innym przypadku pokazywałaby cały czas zadeklarowaną) a tak pokazuje bieżącą w bojlerze...
U mnie pokazuje wtedy do 5-6 stopni wyższą od zadeklarowanej. Sprawdzałem też jak to działa z termometrem w grupie więc wiem, że PID przegrzewa wodę.

Teraz PID mam ustawiony na 86 st. (AGUST 85%A.), strzał robię przy 88-89 opadającej temp.

Co do uspokojenia strużek, braku kanałowania i oczywiście lepszego smaku kawy polecam zmniejszyć właśnie temp.

Ciekawi mnie jak jest z tymi ustawieniami u Was?

Pozdrawiam
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » czw 16 paź 2014, 20:18

Zyniek, to znaczy że jest to pewna stała wartość i temperatura w bojlerze zawsze jest wyższa o te 5-6 stopni? Czy nie wystarczy zatem ustawić 90 aby faktycznie uzyskiwać 95-96.C? Bo z tego co napisałeś rozumiem że za każdym razem klikasz obniżenie temp.i kiedy ona spada (jak ekspres ją obniża? )wtedy puszczasz strzał? Czy to nie jest coś w stylu tem surfing RS...?

Swoją drogą czy to jest tak trudne żeby skonstruować maszynę gdzie w bojlerze jest tyle co na wyświetlaczu? :-\
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jan_bar » czw 16 paź 2014, 20:50

Nigdy nie kusiło mnie gmeranie w ekspresie, zakładanie PID-ów itd., owszem użycie NPF-a było bardzo przydatne
Właściwie masz rację, lampki pokazują co się dzieje w ekspresie z temperaturą. Po pewnym czasie już działa doświadczenie i wiemy, kiedy upuścić wodę, a kiedy założyć PF i rozpocząć ekstrakcję. Każdej maszyny trzeba się trochę nauczyć, aby osiągać powtarzalny efekt. Co do pożytku z NPF-a byłbym nieco sceptyczny, to co się dzieje z kawą, jakie ma body, dobrze widać jak się założy PF ze standardową pojedynczą wylewką. Teraz w zasadzie innej nie używam.
קפה

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » czw 16 paź 2014, 21:06

to znaczy że jest to pewna stała wartość i temperatura w bojlerze zawsze jest wyższa o te 5-6 stopni?
nie zawsze, ponieważ rośnie szybko w paręnaście sekund a maleje kilkadziesiąt...
Czy nie wystarczy zatem ustawić 90 aby faktycznie uzyskiwać 95-96.C?
wydaje mi się, że jak temp w bojlerze podniesie się do tych 95-96 to grupa będzie miała jeszcze ok 90 dopiero po pewnym czasie ustabilizuje się wszystko razem, czyli ok. 93
za każdym razem klikasz obniżenie temp.i kiedy ona spada
Tak, czekam aż przestanie dogrzewać, zmniejszam o 1 st. za chwilę dodaję 1 st., obserwuję "cyferki" i strzał...
czy to jest tak trudne żeby skonstruować maszynę gdzie w bojlerze jest tyle co na wyświetlaczu?
W sumie tutaj tak jest ale i tak woda musi przepłynąć przez grupę co skutkuje zmianą temp.
Bojler jest osłonięty bebechami i obudową ekspresu a grupa nie (wychładza się szybciej). Ja tak to rozumiem. A, że PID jest na tyle "niedokładny" to już inna bajka.
Bezzera np. BZ07 PID ma grzałkę w grupie, dodać tylko jeszcze termometr do grupy i oba zsynchronizować... Był by ideał... :lol:
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » pt 17 paź 2014, 10:34

Sprawdzałem dziś i faktycznie jest jak mówisz, ale wydaje mi się że dzieje się tak po dłuższym postoju,teraz po doppio i cappuccino pokazuje tyle ile jest.

Zmniejszyłem temperaturę i wywaliłem NPF i jest poprawa, dzięki panowie! :)

Zauważyłem też dziwną rzecz w trakcie ekstrakcji błyskawicznie temp.spadła z 92 do 81.C. Wydaję mi się że tylko na wyświetlaczu bo w ekstrakcji nie było nic widać.. ciekawe te pidy..
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: daniels1 » pt 17 paź 2014, 11:20

Pewnie dlatego wolę go nie mieć, nie widzieć i nie wiedzieć a jakość kawy oceniam pijąc :D
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » śr 29 paź 2014, 20:25

Dopeman, zakładam, że cały czas poznajesz nową maszynę.
Zyniek dzięki Tobie jest dużo lepiej, a czy przypadkiem masz też jakiś wypracowany patent na spienianie?

Robię tak jak w filmiku z Lugigi Bezzera, ale mam wrażenie że za szybko spada tenperatura i moc pary.. Być moż da się też opanować to dzięki lepszemu poznaniu maszyny?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Metiu » śr 29 paź 2014, 20:51

Dopeman gratuluję zakupu maszyny, fajnie że po dłuższym czasie nieobecności na forum znów piszesz. Pamiętam, że gdy sam zaczynałem przygodę z espresso, czerpałem wiedzę między innymi z Twoich postów. :)

Przyglądam się rozmowie i zauważyłem, że poruszono zagadnienie tamperów i rozmiarów sitek.
Używam tampera alu który stosowałem w gaggii classic, nie jestem pewiem czy to jest ten sam rozmiar sitek co w e61 i czy tamper powinien być większy?
Nie wiem jaki ma Gaggia ale tu na pewno sprawdzi się 58 mm. Jeżeli tu są takie same sitka jak w Julce to wchodzi do nich spokojnie 18 g a nawet więcej.
Gaggia ma takie same łychy jak mój e61. Ostatnio dwa identyczne tampery wytaczałem do New Baby i Alexa.
Otóż, nie do końca jest tak jak mówicie. Często zdarza się, że tamper pasujący do oryginalnych sitek Gaggia pasuje do E61 ale nie zawsze. Niestety, deklaracje producentów i zalecenia co do rozmiaru sitek i zalecanych do nich tamperów mają się zwykle nijak do rzeczywistości. Dotyczy to nie tylko ekspresów Gaggia, ale także innych producentów.
Oryginalne sitka Gaggia mają zwykle 59 mm, a producent zaleca do nich tamper 58 mm... To prawie milimetr różnicy ! Właśnie ta różnica powoduje trudności w równomiernym ubiciu, a to z kolei sprzyja kanałowaniu. Do tego należy wziąć pod uwagę, że średnice tamperów niestety także są różne od rzeczywistości. Np. deklarowane 57 mm mają w rzeczywistości 56,6 mm; 58 mm mają 58,3 mm itd. Przyczyn jest kilka - to zwykle produkcja masowa, przyjęty margines błędu itp.
Wobec tak zróżnicowanych rozmiarów proponuję pomiary sitek suwmiarką przed dobraniem tampera. Jedne ekspresy E61 mają sitka kompatybilne z tamperami 58 mm, inne 58,35 mm a jeszcze inne 58,55 mm (właśnie takie jakie pasują także do Gaggia :wink: ).
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » śr 29 paź 2014, 21:04

Witam,
bardzo mi miło, że mogłem pomóc :szampan:

Jutro postaram się nakręcić filmik podczas spieniania to wstawię...

Na początku też miałem kłopoty pomimo, że na GC miałem dopracowaną technikę.
Trochę suchych faktów:
temp. ustawioną mam na 114 st.
przed spienianiem spuszczam wodę/parę przez ok. 5-6 s i czekam na wzrost do 114 st.
chwilę napowietrzam (końcówka ok. 1cm zanurzona) potem końcówka na ok. 2-3 cm i tak do 60-65 st.
Mleko Łaciate 3,2 (mojej żonie najbardziej smakuje), dzbanek Motta E. 0,5.

Pozdrawiam...
Niech moc będzie z kawą...

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » śr 29 paź 2014, 21:58

Będzie łatwiej, jeśli zaczniesz spieniać zanim PID odłączy grzałkę. Warto też podnieść nieco temperaturę, np. do 120 stopni.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Odp: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » czw 30 paź 2014, 9:41

Metiu: Dzięki! :D tamper 58mm ma luzy, dopiero bardzo nisko w sitku wchodzi na styk..uznałem już że tak chyba ma być.

Zyniek: Próbowałem różnie i pod kątem i prosto tak jak pokazuje Bezzera, efekt zawsze podobny, niby ładna i błyszcząca mikropiana ale za gruba i chyba za mało rozmieszana żeby rysować. Chętnie zobaczę jak to robisz.

Jtk: Mam wrażenie że wysoka temperatura tylko zwiększa początkowy impet pary. Potem zbyt zwalnia żeby solidny wir zrobić. Sprawdzę dziś te 120.C. Póki co zmniejszyłam dzbanek na 0.3.

Zastanawiam się czy nie zrzucam za dużo wody..choć niby tak trzeba żeby zrobić miejsce dla pary..
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » czw 30 paź 2014, 12:01

Mam wrażenie że wysoka temperatura tylko zwiększa początkowy impet pary.
Racja, u mnie na 120 st. też ciężko zapanować nad mlekiem. Jedynie przy spienianiu w litrowym dzbanie ustawiam
na 120 st. Ale do spienienia 0,5 litra mleka to nie ta maszyna...
Zaznaczę jeszcze, że przed spienianiem mleko wlewam do dzbanka i wkładam na 3-4 min. do zamrażarki.
Chętnie zobaczę jak to robisz.
Proszę: https://www.youtube.com/watch?v=pACsiudHtcA

Bardzo bliska obecność żony z telefonem mnie trochę ograniczały :lol: . Pi razy drzwi coś tam wyszło...
Niech moc będzie z kawą...

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » czw 30 paź 2014, 14:33

Tylko nie czekaj aż wyświetlacz pokaże 120. Zacznij spieniać kilka stopni niżej, żeby grzałka nie zdążyła się wyłączyć i ogrzewała wodę do samego końca spieniania.

Wodę zacznij zrzucać jeszcze w trakcie podgrzewania do temperatury spieniania. Pierwszy raz naciśnij dźwigienkę chwilę po przełączeniu się w tryb pary, potem jeszcze raz w połowie drogi do zadanej temperatury i tuż przed rozpoczęciem spieniania.

Zyniek, przy dwuotworowej końcówce łatwiej zapanować nad mlekiem lekko przechylając dzbanek i ustawiając końcówkę bliżej ścianki.

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » czw 30 paź 2014, 15:51

Zacznij spieniać kilka stopni niżej, żeby grzałka nie zdążyła się wyłączyć i ogrzewała wodę do samego końca spieniania.
Taka była moja taktyka na GC, od włączenia przycisku pary czekałem (z tego co pamiętam równo 45s) i "ogień"...
Tam działała tu w sumie nie próbowałem.
Wodę zacznij zrzucać jeszcze w trakcie podgrzewania do temperatury spieniania. Pierwszy raz naciśnij dźwigienkę chwilę po przełączeniu się w tryb pary, potem jeszcze raz w połowie drogi do zadanej temperatury i tuż przed rozpoczęciem spieniania.
Też tak robię, mniej pryska później woda ale co do samego spieniania związku raczej nie ma...
Zyniek, przy dwuotworowej końcówce łatwiej zapanować nad mlekiem lekko przechylając dzbanek i ustawiając końcówkę bliżej ścianki.
To już sprawa indywidualna, zależy jak się otworki ułożą (prawo-lewo, góra-dół). Wychodzi z doświadczenia.
Zauważyłem, że spore znaczenie ma czas napowietrzania, dłużej=większe bąbelki, więcej piany. Niektórym tak
spienione mleko smakuje bardziej, bo więcej piany. Rysowanie wtedy staje się trudniejsze, gorsze efekty.
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » pt 31 paź 2014, 12:30

Zyniek no to teraz widzę że się da i to całkiem nieźle! Dzięki za motywator do pracy :)
Obrazek
doppio napoletano lungo?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość