3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: dopeman » ndz 31 sie 2014, 21:24

Witam po długiej przerwie.

Jestem właściwie zdecydowany na zakup RS, mój problem polega na tym że przez jakieś pół roku byłem posiadaczem Andreji Premium. Do dziś nie wiem czy za jakość, oleistość i niesamowitość espresso odpowiedzialny był duży bojler, hx, czy E61.
Na Andreje nie mam obecnie kasy ani miejsca w kuchni i chciałbym poprosić Was o opinie czy warto rozglądać się za czymś pośrednim i czy ta pośredniość nie okaże się daleka od jakości Andreji i zbyt bliska jakości RS. Jednym słowem czy warto dokładać?
Pijam głównie espresso, 2-3 dziennie, czasem cappu dla żony, nie potrzebuję hx, wziąłem pod uwage polską dystrybujcję i dwa sklepy współpracujące z forum czyli coffeesite i caffe silesia, oraz niżej wymienione ekspresy.

Rancilio Silvia ~1900zł
Bezzera BZ 09 ~2900zł
Bezzera Unica pid ~3600zł

Młyn to osobna historia roboczo Eureka lub macap m2m.

Zapraszam do dyskusji i dziękuję za każdy głos w sprawie!
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: piomic » ndz 31 sie 2014, 22:48

Ave Zbóju!
To przerób masz podobny jak ja. Za samą niesamowitość bez pozostałych przymiotników bym nie odpuścił. To wszystko dopiero przede mną ale już się cieszę na "haiksa_z_esześćdxiesiątjeden".
Dlaczego, skoro jeszcze go nie mam? Bo jakoś nikt takich nie odprzedaje celem wymiany na lepszy model. Ludzie na tym kończą ścieżkę.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: jtk » ndz 31 sie 2014, 23:14

Może to pomoże w wyborze.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: dopeman » pn 01 wrz 2014, 9:58

Dzięki! Czyli z moim angielskim zrozumialem że gęste shoty daje e61, podczas gdy RS daje lekkie i napowietrzone(?). Czy dobrze zrozumiałem?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: jtk » pn 01 wrz 2014, 15:31

Mniej więcej :)

Pod względem gęstości:
E61 > Silvia > grupa Bezzery

Pod względem klarowności (tu: łatwości odróżnienia nut smakowych):
grupa Bezzery > E61 > Silvia

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: Kasper.K » pn 01 wrz 2014, 16:18

Wobec tego co jest największą "magią" ekspresu odpowiadającą za "gęstość"? Myślałem że dobra kawa jest tu kluczowa i 20g sitko na 50 ml...

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: jtk » pn 01 wrz 2014, 16:44

Kawa jest kluczowa, ale parząc tę samą kawę na różnych grupach uzyskasz różne rezultaty.
Znaczenie ma na pewno preinfuzja, szybkość zwilżania kawy, dystrybucja wody i pewnie jeszcze parę innych rzeczy.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: dopeman » czw 04 wrz 2014, 9:12

Jeszcze tylko dla jasności, mowimy o RS fabrycznym a nie z PIDem?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: dopeman » czw 04 wrz 2014, 11:41

Po przejrzeniu wątku Rancilio Silvia pytania i problemy, można nabrać przekonania że bez pid to ani rusz. Jest tu też inny wątek gdzie bodajże toolipan udowadnia że pidy sylvii wyrzadzaja szkodę. Ja to jeszcze pamiętam jak silvia była uważana za odpowiednik gagii classic tyle że droższy i niedostępny w kraju.
Wiedziałem że jak zacznę drążyć temat to dowiem się głównie że "im głębiej w las tym ciemniej" ;)

Pozdrawiam!
Obrazek
doppio napoletano lungo?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: jtk » czw 04 wrz 2014, 21:51

Jeszcze tylko dla jasności, mowimy o RS fabrycznym a nie z PIDem?
Możliwe, że właśnie z PID-em. W końcu w Stanach zapidowane Silvie są/były bardzo popularne.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: dopeman » śr 17 wrz 2014, 20:38

Witam po przerwie! Ustaliłem budżet i ograniczyłem wybór do dwóch opcji, poproszę jeszcze raz o głos w sprawie i tym samym pomoc w podjęciu decyzji.

Budżet to ~3700

Opcje to:
1) Bezzera Unica pid, bez młynka, korzystam ze starego i-mini steel, z powodzeniem sprawdzał się z andreją premium.

2) Rancilio Silvia (~2000) pozostała część budżetu na młynek i może na zapidowanie silvii.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: daniels1 » czw 18 wrz 2014, 11:07

Według mnie Bezzera to solidniejsza konstrukcja, cena wyższa ale już niczego nie będziesz przerabiać. Montaż PID-a w Silvii jak pokazuje forum jest możliwe ale to nadal jest przeróbka ekspresu a czy będzie to idealne wyjście to tego nie jestem pewien. WW swoim Rockecie nie mam PID-a ale i bez tego udaje mi się osiągać dużą powtarzalność i jakość espresso. Na młynek nazbierasz i kiedyś dokupisz, chyba że ten który masz będzie się sprawdzać.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: dopeman » czw 18 wrz 2014, 13:49

Dziękuję za odpowiedź. Miałem różne ekspresy i to daje mi wiedzę jaki ma to wpływ na esspresso. Nie miałem natomiast nigdy innego młynka, a jak podają zagraniczne fora podobno lepiej kupić droższy młyn i tańszy ekspres.. Stąd też jeszcze wątpliwości pomiędzy wymienimymi wyżej dwoma opcjami. Nie potrafię tego rozstrzygnąć samemu.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: RAF77 » czw 18 wrz 2014, 14:26

Daniels ale rocket jest hx i bez pida jest bardzo stabilny.
A bezzera to pojedynczy bojler 0.5 litra z pidem.
Ja bym wybrał czystego hx bez nadmiaru elektroniki.
Czyli żadnego z wymienionych przez Ciebie dopeman.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: 3 ekspresy 3 poziomy cenowe

Postautor: daniels1 » czw 18 wrz 2014, 14:54

Zgadza się, chodzi mi bardziej o wybór pomiędzy Silvią i Bezzerą bo na takie ekspresy jest tu kolega zdecydowany, dla mnie Bezzera jest po prostu solidniejszą konstrukcją i ma PID, którego nie ma Silvia i trzeba byłoby ewentualnie założyć. Jakbym sam wybierał to również wybrałbym coś innego, chociażby BZ09, BZ10, których cena jest mniej więcej podobna do Unica PID. Nie mają oczywiście PID-u ale czy jest on konieczny?
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości