Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: artme » czw 24 lip 2014, 9:39

Witajcie,
przymierzam się do zakupu porządnego domowego ekspresu kolbowego. Moja wiedza jest na razie mocno teoretyczna jeśli chodzi o przyrządzanie idealnego espresso, jednak postanowiłem, że nie będe wydawać i później tracić pieniędzy na tańsze wersje, stąd decyzja o droższym, ale w perspektywie czasu długodystansowym zakupie.

I tu mam mocną zagwozdkę :(
Czytając wiele wypowiedzi ludzi, którzy od wielu już lat zajmują się doskonaleniem tegoż procesu stwierdzam, iż oprócz prób i testów nad paleniem, mieleniem, ubijaniem a w efekcie końcowym zaparzeniem dobrego naparu, użytkownicy posiadają sporą wiedzę nt. regulacji/działania samego urządzenia - ale nie z poziomu jego menu, tylko od strony nawet samych "bebechów" :roll:

I teraz moje pytanie brzmi - czy jeśli wydam więcej pieniędzy na porządną kolbę (wybór pomiędzy Rocket R58 vs Alex Duetto III), to również będe musiał zmierzyć się z taką obsługą, czy wystarczy, jak ogarnę wszelkie możliwe ustawienia z poziomu menu, a ewentualne problemy podczas codziennej ekspluatacji zostawię serwisowi?

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.
artme

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: manfred » czw 24 lip 2014, 9:58

Jesli masz dostatek kawy i sprawny żołądek to dwa trzy tygodnie i spokojnie ogarniesz temat. Potem zostaje tylko szlif a to temperatura a to ubijanie. Sama przyjemność. Najlepiej jednak gdyby Ci ktoś krok po kroku wytłumaczył co i jak zaoszczędzisz czasu i nerwów.

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: artme » czw 24 lip 2014, 10:02

To już wiem ;-)
Oczywiście, że jak już dojdzie do zakupu kompletu (młynek + ekspres), to tylko z jakimś Kolegą z tego forum i nie ma bata, abym nie zapisał się na krótkie podszkolenie i przetestowanie, jednak troszkę przeraża mnie sam fakt "grzebania w bebechach" bo coś jest nie tak i to nie z poziomu menu, a nie mam pojęcia czy to zależy od rodzaju zakupionego urządzenia (droższe/tańsze) czy tak jest na każdym poziomie sprzętowym :-(

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: manfred » czw 24 lip 2014, 10:14

Ale po co grzebać w bebechach ?

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: artme » czw 24 lip 2014, 10:36

No właśnie nie wiem - stąd pytanie i wątek.
Czytałem, że świadomi użytkownicy a to uszczelki wymieniają/podmieniaja, a to "kapiącą wodę" sobie naprawią, żarna zmienią na inne, czy choćby regulują coś z ciśnieniem od środka i nie wiem, czy to zwyczajnie własna wiedza i chęć naprawy/ulepszenia, czy częsta potrzeba :?

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: Maciej1 » czw 24 lip 2014, 10:51

Wydaje mi się, że dla kawowego maniaka oprócz parzenia kawy, to sama przyjemność "grzebać w bebechach" i wiedzieć co do czego wewnątrz służy. Jednak zdarzają się takie sytuacje, że coś tam nie domaga w ekspresie czy młynku i wtedy dobrze jest coś tam wiedzieć, bo wysyłanie do serwisu to raz, że ryzyko uszkodzenia w transporcie a dwa brak ekspresu przez co najmniej kilka dni - a może się okazać, że to błahostka.

Z poziomu menu to raczej nic tam nie ustawisz, bo samego menu zwykle nie ma, no ok. R58 ma interfejs do ustawień temp., sposobu podłączenia wody itp ale nic więcej.
_, w kolejce _

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: artme » czw 24 lip 2014, 10:58

Ok - w takim razie z tego co rozumiem, to dobry barista powinien się jeszcze znać, co i jak wewnątrz działa?

Wiem, że to może pomóc w codziennym użytkowaniu, jednak nie ukrywam, iż to właśnie mnie troszkę przeraża... :(

Samo przygotowanie i dostosowanie kawy, mielenia, ubijania, utrzymywanie konkretnej temperatury i ciśnienia, to już miesiące jak nie lata praktyki a tu jeśli jeszcze miałby mi dojść element poznania konstrukcji, to... ech...

To może nie warto się bawić w sprzęt na lata za pierwszym razem, tylko wyszukać coś porządnego za połowę ceny jeśli nie daje mi to gwarancji "nie dotykania" bebechów?

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: Maciej1 » czw 24 lip 2014, 11:13

Wszystkiego można się nauczyć. Jak wszystko, nie przyjdzie to od razu ale jeżeli kawa sprawia Ci frajdę to znacznie przyspieszysz ten proces. Ja zaczynałem od Silvi kilka lat temu a i tak ciągle czegoś się uczę.

Dodatkowo, żeby maksymalnie wykorzystać kupiony sprzęt dobrze by było jak byś wiedział jak on działa tym bardziej, że rozważasz zakup dwóch bojlerów.
_, w kolejce _

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: artme » czw 24 lip 2014, 11:31

Ok - dzięki.
Oczywiście, że nie ruszę z takim sprzętem bez wcześniejszego przeszkolenia. Zakładam zarówno przeszkolenie w obsłudze konkretnego zestawu, jak i z samego przygotowywania espresso. Inaczej to by było samobójstwo i bez sensu wydane na ten cel pieniądze z tej półki sprzętowej :wink:

Misio1973
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 18 wrz 2012, 15:17
Sprzęt: Jura z7

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: Misio1973 » czw 24 lip 2014, 14:32

Kolego w bebechah nie ma potrzeby grzebania zwłaszcza w tak wypasionych ekspresach a jak po kilku latach zacznie coś nie domagać to ty pewnie już go będziesz znał na wylot. Wystarczy jak sprzedawca zrobi ci krótki instruktaż i przy tobie zrobi kilka poprawnych espresso, da ci pomacać, a najwieksza frajda będzie jak sam to dopracujesz

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: mmorka » czw 24 lip 2014, 15:16

A rocket ma np możliwość regulacji ciśnienia i temperatury bez rozkręcania obudowy - dla mnie bajka. Fakt - na lepszym sprzęcie dłużej będziesz wszystko ogarniał, ale końcowy efekt lepszy i szybszy bo nie zmieniamy maszyn.

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: artme » czw 24 lip 2014, 15:34

Wiem jedno - raz porządnie zainwestuje i po pierwsze nie stracę później pieniędzy na wymianach i zamianach a dwa, to chciałem, aby mnie ograniczał tylko sprzęt a nie moje umiejętności (a na razie ich brak :wink: ).

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: pytlakos » czw 24 lip 2014, 16:09

Jak finanse Cię nie ograniczają to bierz od razu porządny sprzęt i się nie zastanawiaj. Lepszy sprzęt to większa przyjemność z użytkowania i łatwiej o dobre efekty. Tak jak koledzy pisali w bebechach nie ma potrzeby grzebać. Ewentualnie ciśnienie zaparzania możesz skonsultować na forum, bo w fabryce różnie to ustawiają.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: daniels1 » pt 25 lip 2014, 11:00

Sprzęt, o których tu pisano jest prosty w obsłudze, wymaga jedynie doświadczenia ale te można nabyć bawiąc się sprzętem. Po zakupie Rocketa nie miałem najmniejszych problemów poznaniem maszyny i jej specyfiki. Takie profesjonalne/gastronomiczne sprzęty są proste obsłudze ale nie wybaczają błędów, chodzi mi o dobrej jakości kawę, odpowiednie mielenie, ubicie itd. Kupuj sprzęt i baw się :D
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Re: Użytkowanie kolby a wiedza techniczna

Postautor: artme » pt 25 lip 2014, 11:45

Dzięki - trochę mnie uspokoiłes :wink:

To skoro posiadasz taki ekspres, to może utwierdzisz (doradzisz) mnie w przekonaniu dobrego wyboru młynka?

Postawiłem na:
Mazzer Mini Manual
lub
Mazzer Mini Automatic

Myślisz, że to będzie ok komplet? I Czy lepiej dopłacić do automatu, czy uderzać w manualny?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości