Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 190
- Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
- Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek
Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Witam serdecznie jestem jak Hiszpania na mundialu pokonana w każdym meczu z wyjątkiem ostatniego. Zrezygnowałem już ze spieniania ponieważ mleko w zastraszającym tempie ubywa z mojej lodówki a efektów nie widać. Dlatego poszukuję bratniej duży z małopolski która posiada w/w ekspres i wcieli się w rolę nauczyciela i nauczy mnie tej sztuki. W zamian oferuję zimne piwko bądź szeleszczące banknoty. Chyba że ktoś w drodze do Zakopanego zechce na moim sprzęcie pokazać co i jak.
- Blondas
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 272
- Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
- Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Mam tylko Dream, ale nasadka chyba podobna. Uczył się u mnie kolega z Uno Prof i chyba się nauczył. Mi kiedyś wystarczył krótki kurs u Grzegorza i wszystko stało się proste. Mieszkam pod Krakowem w Gaju. Pisz na pw jakby co.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- maxredaktor
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 61
- Rejestracja: wt 12 wrz 2006, 15:29
- Sprzęt: Steel Uno Prof (v.PID)/i-mini
- Lokalizacja: Układ Słoneczny
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Mam ten model i na początku też miałem ze spienianiem mleka problem. Okazało się, że zbyt głęboko zanurzałem dyszę, która nie była w stanie zassać powietrza, potrzebnego do spienienia. W związku z czym mleko błyskawicznie się grzało, nie spieniało, i było do wylania.
There is no such thing as public opinion. There is only published opinion.
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 190
- Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
- Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Czy na każdym ekspresie spienianie jest takie same czy są ekspresy na których spienianie jest łatwiejsze do zrobienia?
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 217
- Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
- Lokalizacja: Radzionków
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Im większy bojler tym para bardziej sucha i ma większą "moc" tz łatwiej rozbija duże bąble podczas polerowania.
-
- zagląda śmielej
- Posty: 47
- Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
- Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
- Lokalizacja: Mikołów
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Spienienie z użyciem nasadki tylko wydaje się łatwiejsze. Otworek w nasadce powinien być zanurzony na milimetr (w czasie spieniania utworzy się lejek). Efekt nie powala.
Naczynia - ja mam dwa - 400 i 600 ml, które zapełniam maksymalnie do około połowy wysokości. Mleko - jak używam pasteryzowanego mleka 2% w butelkach PET, ale nawet 0,5% UHT może się spienić zupełnie ładnie.
Ja polecam spienianie bez nasadki - pozostaw pojedynczą dyszę. Z własnej woli już nie założę nasadki. Przy niewielkiej ilości mleka (do 200 ml) nie otwieraj zaworu na maksa (dopóki nie nabierzesz wprawy). Dysza po wstępnym głębszym zanurzeniu powinna znaleźć się 2-3 mm pod powierzchnią. Strumień pary powinien wciągać większe bąble pod powierzchnię i je rozbijać. W czasie spieniania początkowo słychać świst, ale po chwili powinien być jednostajny szum. Gdy mleko zacznie osiągać zamierzoną objętość (przyrost ok. 30%), zanurz dyszę głębiej aby mleko było w ruchu (wirowało ale nie wylewało się) i zaczekaj aż mleko się odpowiednio podgrzeje (dzbanek ma lekko parzyć). Dobrze spienione mleko nie ma bąbli i lekkiej piany na powierzchni. Kremowa konsystencja powinna być na całej objętości.
Moja lokalizacja - okolice Katowic
Naczynia - ja mam dwa - 400 i 600 ml, które zapełniam maksymalnie do około połowy wysokości. Mleko - jak używam pasteryzowanego mleka 2% w butelkach PET, ale nawet 0,5% UHT może się spienić zupełnie ładnie.
Ja polecam spienianie bez nasadki - pozostaw pojedynczą dyszę. Z własnej woli już nie założę nasadki. Przy niewielkiej ilości mleka (do 200 ml) nie otwieraj zaworu na maksa (dopóki nie nabierzesz wprawy). Dysza po wstępnym głębszym zanurzeniu powinna znaleźć się 2-3 mm pod powierzchnią. Strumień pary powinien wciągać większe bąble pod powierzchnię i je rozbijać. W czasie spieniania początkowo słychać świst, ale po chwili powinien być jednostajny szum. Gdy mleko zacznie osiągać zamierzoną objętość (przyrost ok. 30%), zanurz dyszę głębiej aby mleko było w ruchu (wirowało ale nie wylewało się) i zaczekaj aż mleko się odpowiednio podgrzeje (dzbanek ma lekko parzyć). Dobrze spienione mleko nie ma bąbli i lekkiej piany na powierzchni. Kremowa konsystencja powinna być na całej objętości.
Moja lokalizacja - okolice Katowic

ascaso i-steel uno.13
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 190
- Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
- Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Perfekcyjnie spieniony opis
dziękuję.

-
- zagląda śmielej
- Posty: 47
- Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
- Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
- Lokalizacja: Mikołów
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Czy to znaczy że Ci się udało? Bez nasadki?
ascaso i-steel uno.13
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 190
- Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
- Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Ups mówisz o tej dokręcanej dyszy, która jest oryginalnie przykręcona?Czy to znaczy że Ci się udało? Bez nasadki?
-
- zagląda śmielej
- Posty: 47
- Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
- Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
- Lokalizacja: Mikołów
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Ja mam taką cylindryczną nasadkę z otworkiem z boku, którą nasuwa się na pojedynczą dyszę. Mam też końcówkę z potrójną dyszą (trzema otworkami), ale jej użycia nie opanowałem.Tak jak pisałem wcześniej, spieniam pojedynczą dyszą bez cylindrycznej nasadki.
ascaso i-steel uno.13
-
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 190
- Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
- Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
No to ja mam taką w kształcie gruszki z jednym otworkiem. Już doszedłem jak spieniać mleko i na 10 razy 2 czasami mi nie wyjdzie ale to tylko wtedy gdy spieniam w małym dzbanku i mleka jest na jedno małe capu.
-
- zagląda śmielej
- Posty: 47
- Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
- Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
- Lokalizacja: Mikołów
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Kojarzę tę końcówkę. Planuję wymienić cały zawór na nowy, bo mój jest starego typu i za bardzo już cieknie. Przy małych ilościach mleka często nie okręcam zaworu do końca, bo pary jest za dużo i trudno ją opanować.
ascaso i-steel uno.13
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Kremowa konsystencja powinna być na całej objętości.
tzn wg twojego opisu np cale 200 ml mleka powinno być spienione?
To dalej mi nie wychodzi.
A piany na mleku mam mnóstwo.
Moze znów w druga stronę? za płytko zanurzam końcówkę?
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
Raczej mleko nie wiruje lub wiruje zbyt słabo.
-
- zagląda śmielej
- Posty: 47
- Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
- Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
- Lokalizacja: Mikołów
Re: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
W pierwszej fazie spieniania trzeba osiągnąć 30% przyrost objętości, ale bez wielkich bąbli. Jeśli się takowe zrobią, to je wciągamy je pod powierzchnię strumieniem pary i rozbijamy.
Potem zanurzamy dyszę, podgrzewamy i mieszamy mleko (ja zanurzam dyszę na 1-3 cm), które tworzyć wir jak za śrubą motorówki. W tej drugiej fazie przyrost objętości jest mniejszy, a najważniejsze jest dokładne wymieszanie mleka w całej objętości (a nie tylko wirowanie na powierzchni). Jednorodna konsystencja to jest coś, do czego dążymy, ale wiadomo, że grawitacja robi swoje.
Robiąc latte art nie zależy nam tyle na zwiększeniu objętości mleka, co na jego płynnej jednorodnej konsystencji w całej objętości.
Potem zanurzamy dyszę, podgrzewamy i mieszamy mleko (ja zanurzam dyszę na 1-3 cm), które tworzyć wir jak za śrubą motorówki. W tej drugiej fazie przyrost objętości jest mniejszy, a najważniejsze jest dokładne wymieszanie mleka w całej objętości (a nie tylko wirowanie na powierzchni). Jednorodna konsystencja to jest coś, do czego dążymy, ale wiadomo, że grawitacja robi swoje.
Robiąc latte art nie zależy nam tyle na zwiększeniu objętości mleka, co na jego płynnej jednorodnej konsystencji w całej objętości.
Ostatnio zmieniony wt 07 paź 2014, 7:25 przez krist, łącznie zmieniany 1 raz.
ascaso i-steel uno.13
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości