Espresso po byku

Dyskusje o problemach związanych z krzewieniem kultury picia kawy w Polsce
Awatar użytkownika
burlap
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: pt 16 lip 2010, 18:12
Lokalizacja: Wrocław

Espresso po byku

Postautor: burlap » wt 16 lis 2010, 12:22

Do rozważenia:
http://www.time.com/time/business/artic ... -1,00.html

W Polsce mam wrażenie, że robi się podobnie.

Czy kawa stanieje? Czy może plantacje upadną i zarosną kakaowcem (czy co tam może rosnąć w podobnych warunkach)?
Ascaso Basic + i-mini

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » wt 16 lis 2010, 13:08

Bananowcem :P Chyba tak jest z całym rynkiem spożywczym teraz, prawda? Wysoko przetworzone produkty, odwrót od tradycji... I niewiarygodne zapotrzebowanie na słodycze. Jeżeli cos nie jest słodkie, za chwilę będzie musiało przestać istnieć...

Dzisiejsza moja refleksja jest bardzo dołująca i wpisuje się w mój coroczny trend do odstawiania kawy, gdy za oknem słota. To tylko kawa - pomyślałam z rana... Tymczasem dobrze popichcić co innego :D
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 16 lis 2010, 13:14

A inni wieszczą, że plantacje kakaowców upadną, bo są nieopłacalne. A czekolada będzie droższa niż złoto. Przypomina mi to niektórych czarnych proroków tego forum. :twisted:
Słota, u mnie słońce jak się patrzy. A wczoraj to już raj kompletny. Już się zacząłem rozglądać, gdzie by tu plantację kawy zakładać. :D To tak na poprawienie humoru.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » wt 16 lis 2010, 14:14

Plantacje koki są alternatywą(Fakt autentyczny w Kolumbii)ochrona inclusive(koncern z Medelin). :wink:

Są już designer(gourmet?) "prochy", chyba brakuje designer kawy(gourmet już jest).
Ostatnio zmieniony wt 16 lis 2010, 15:02 przez zbignes, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
burlap
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: pt 16 lip 2010, 18:12
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: burlap » wt 16 lis 2010, 14:53

Jeśli miałyby do nas w pełni przyjść trendy z USA, to na rynku spożywczym tam istnieją (tak mi się wydaje po kilkumiesięcznej obserwacji uczestniczącej) dwie przeciwstawne tendencje: z jednej strony wszystko ujednolicone, wysterylizowane, szybkie, łatwe w obsłudze, tanie (niekoniecznie jednocześnie, patrz Nespresso, żeby pozostać w temacie), a z drugiej gourmet, home barista i slow food - wszystko organiczne, lokalne, świeże i własnoręcznie przyrządzone (co ciekawe, niekoniecznie drogie).

Chociaż kawa w cenie kokainy? Kokaina w cenie kawy? Niech ktoś zabierze tę jesień (od dziś we Wrocławiu już listopad bez przebaczenia)...
Ascaso Basic + i-mini

Awatar użytkownika
lucky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 90
Rejestracja: pn 23 mar 2009, 16:01
Lokalizacja: Koło

Postautor: lucky » wt 16 lis 2010, 15:06

Tutaj w skrócie, po polsku: link
Czy kawa stanieje?
Jeśli plantacje będą zakładane w Chinach, to kto wie. Wszak, co chińskie to tanie -> link
Reneka LC, Mazzer SJ

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » wt 16 lis 2010, 19:07

W prowincji Yunnan... to lepiej niech się herbatą zajmą :twisted:
I po co w tych Chinach tę kawę... Jeżeli to rzeczywiście cięcia kosztów, to jakoś świetlanie tego nie widzę...
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » wt 16 lis 2010, 19:10

Jest w Indiach, Wietnamie, to może być i w Chinach(chociaż tam już jest - Nepal?).

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » wt 16 lis 2010, 19:21

Właśnie regularny bezsens.
Pewnie ją certyfikują, i będą twierdzić uparcie, że "tylko w Chinach" i "ach, ach".
Wprawdzie Yunnan to duże wysokości, odpowiednie dla arabik, ale trochę się martwię. Z pewnością będzie to stripping, z pewnością monokultura... Czy jest sens przeszczepiać im tę kawę...?
Och, jak mam dziś dość świata.

Bez odbioru na dziś.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

Awatar użytkownika
beiot
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pt 24 wrz 2010, 12:37
Lokalizacja: suwałki

Postautor: beiot » czw 18 lis 2010, 14:48

Dzisiaj mówili też o tym w "Trójce".
Coraz częściej wybieramy droższą kawę i herbatę
Ascaso Dream + i-2 mini
http://wyrobydomowe.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » sob 20 lis 2010, 10:11

Kolejny artykuł nie-wiadomo-o-czym. Mam wrażenie, że dużo mediów podchodzi do kawy jak do czegoś, o czym wypada od czasu do czasu coś napisać, najlepiej, żeby coś rosło, poprawiało się. Prawie nigdy nie ma tam nic o meritum - jakiś konkretnych odniesień do jakości, obyczajów, metod.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
burlap
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: pt 16 lip 2010, 18:12
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: burlap » wt 30 lis 2010, 9:46

To były artykuły z działu biznes, więc nic dziwnego, że o podaży i popycie.

Chińczycy od pewnego czasu potrafią robić rzeczy dowolnej jakości - a że większość firm zamawia jakość kiepską, to taką dostaje.

Jednak w sprawie rolnictwa obawiałbym się póki co bardziej, bo środowisko mają tam zanieczyszczone w skali niewyobrażalnej. Ale za 10 lat, kto wie...

A co do innych krajów, które podejmują się uprawy: trzymam kciuki. Piliście wino z Oregonu, Nowej Zelandii, RPA, Australii?
Ascaso Basic + i-mini


Wróć do „Kultura kawowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość