Certyfikaty "kawowe"

Dyskusje o problemach związanych z krzewieniem kultury picia kawy w Polsce
Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Certyfikaty "kawowe"

Postautor: indi1984 » czw 27 maja 2010, 14:23

Witam. Szukajka nie znalazła, więc pytam.

Jakie są najważniejsze certyfikaty dot. kawy.
Wiem o istnieniu Istituto Nazionale Espresso Italiano.
Chodzi mi tutaj o pole międzynarodowe, jak i nasze rodzime - polskie.
Pozdr.
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: RafauCaffeine » czw 27 maja 2010, 14:49

scae wydaje też certyfikaty :)

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » pn 31 maja 2010, 9:09

Tabliczki SCAE możesz znaleźć w wielu lokalach, ale to nie gwarantuje, że są to jakieś wybitne kawiarnie, w ich działalności bardziej bym docenił aspekt popularyzatorski.

INEI w sposób jak dotąd chyba przez nikogo niekwestionowany certyfikuje mieszanki i sprzęt. Na ich stronie (http://www.espressoitaliano.org/) masz sporo informacji
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » pn 31 maja 2010, 23:19

Znaczenia certyfikatów INEI też chyba nie należy przeceniać. Nie mają go mieszanki najbardziej znanych włoskich producentów (np. Illy, Pellini, Izzo, Kimbo). Z kolei mieszanki z certyfikatem (przynajmniej te, które można było kupić w Cafe Silesia) nie miały szczególnie pozytywnych recenzji.
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » pn 31 maja 2010, 23:34

dla mnie najważniejsze jest to co mi osobiście smakuje, a certyfikaty .... hmm nie mają żadnego znaczenia.
Obecnie jest moda na certyfikację i wszelakie znaki na wszystkim co możliwe ... marketing :-)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » wt 01 cze 2010, 12:59

Różnica jest taka, że niektóre mieszanki nie mają certyfikatu, bo nie muszą, a inne, bo nie mogą.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 01 cze 2010, 13:50

Podobnie jest z winami.
Jedno z najlepszych i najdroższych win świata , Chateau Petrus nie ma żadnej liczącej się apelacji.
Podobnie włoskie , fenomenalne supertoskany występują jako wina regionalne czy stołowe.
A z drugiej strony niektórych DOCG pić się nie da .

Aga
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 131
Rejestracja: pt 16 sty 2004, 16:29
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Aga » pn 14 cze 2010, 15:05

SCAE nie wydaje certyfikatów na kawę.

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: RafauCaffeine » pn 14 cze 2010, 16:19

ale dotyczące kawy oczywiście że wydaje..

Beace87
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:38

Re: Certyfikaty "kawowe"

Postautor: Beace87 » czw 03 mar 2011, 7:40

a ja chciałbym się zapytać o egzaminie na pierwszy stopień baristy który odbędzie się 28-29 marca w warszawie zaraz po targach! czy ktoś wie coś na ten temat?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Certyfikaty "kawowe"

Postautor: antonio » czw 03 mar 2011, 17:08

Zdania zaczynamy z wielkiej litery i nie stosujemy w nich wykrzykników, gdy chcemy o coś zapytać. Egzamin z języka polskiego oblany.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Certyfikaty "kawowe"

Postautor: piomic » czw 03 mar 2011, 18:28

gdy chcemy o coś zapytać.
Nie zapytać tylko się zapytać.


Wróć do „Kultura kawowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość