McDonaldyzacja, czyli luźne uwagi nt. kultury kawowej

Dyskusje o problemach związanych z krzewieniem kultury picia kawy w Polsce
Awatar użytkownika
dust
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 199
Rejestracja: ndz 13 sie 2006, 1:24
Sprzęt: Faema duo2
Lokalizacja: Łódź

Postautor: dust » pn 14 kwie 2008, 8:59

Dziś rano wpadłem na świetny pomysł, a może już ktoś wpadł :-( :?:
Na tym forum wylewamy łzy nad tym, że Mc coffee bary rosną w potęgi i my ( Ci od poprawnego espresso i cappucino ) jesteśmy coraz częściej traktowani jak zjawisko. Może by ktoś wpadł na pomysł, aby założyć stronkę i forum dla Mc coffee barów wtedy może, można by było poczytać co mają do powiedzenia sieciowcy nie licząc tych od CH bo Ci jednak faktycznie są konkretni w swoim rzemiośle.
I love coffee, coffee loves My

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » pn 14 kwie 2008, 10:47

Sądzę, że to jest do przewidzenia, co powiedzieliby sieciowcy:
kawa to jest biznes. Wysoka jakość generuje koszty, które tylko w niektórych przypadkach zwracają się. Statystyczny klient nie oczekuje jakiejś nadzwyczajnej jakości, zwłaszcza w Polsce - dlatego np. polskie "piwa" smakują tak jak smakują.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

LyneX
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: ndz 13 kwie 2008, 15:51

Postautor: LyneX » pn 14 kwie 2008, 18:16

Problem nie polega na chęci (w tym przypadku chęc otwarcia sklepu/pijalni z kawą na "poziomie) lecz na rynku.

Zakładamy, że chcemy otwierać kawiarnię w dużym mieście, w centrum. "Za murem" mamy coste, McDonalda, 3 lokalne caffe z ciastkami znanymi na całe miasto.
Musimy mieć kartę przetargową, owszem jakość, różnorodność, sklep specjalistyczny, fachowa kadra. Zgranie tego da nam od 30% obrotu zakładając, że zdobędziemy kilku stałych bywalców. 70% jest do przekonania, do przekonania, że warto poświęcić 5min na wysłuchanie sprzedawcy, czy na wybór kawy.

W mojej ocenie prowadzenie poziomowego sklepu z kawą jest trudne i ryzykowne, wymaga sporo wkładu finansowego.
Tyle osób narzeka na "Pozeganie z Afryką" a oni i tak trzymaja jakiś poziom (Kraków i Katowice, Poznań. Reszty nie znam).

Tak jak Wit napisał; Jakośc to koszty, koszty to ryzyko.

coffeeinka
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 30 sie 2010, 9:12

Postautor: coffeeinka » czw 02 wrz 2010, 9:59

A ja uważam, że kawowa Makdonaldyzacja wcale nie jest aż taka zła... niektórzy dopiero dzięki temu uczą się, że istnieje nie tylko kawa czarna, kawa biała i cappuccino... jezscze jest espresso i latte przynajmniej :D

a tak serio, to niestety z jakością biednie nadal... bo niby, że już lepiej, bo i ekspresy i ziarna lepszej jakości... z naciskiem jednak na NIBY, bo generalnie bez szału... a najgorzej, jak się wybiera rozmiar kawy, który różni się TYLKO tym mam wrażenie, że do tej większej dolewają wrzątku i tyle... bo 0,3l smakuje dokładnie tak jak 0,2 +100ml wody :/ a może się jednak mylę? jak myślicie?
Ostatnio zmieniony wt 07 wrz 2010, 10:15 przez coffeeinka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » czw 02 wrz 2010, 20:32

Wow :shock:
Myślałem że po Twoim przepisie na kawę mrożoną już mnie nie zaskoczysz..
A tu proszę :ok2:
caffewasyl.pl już wkrótce

coffeeinka
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 30 sie 2010, 9:12

Postautor: coffeeinka » pn 06 wrz 2010, 10:56

zaznaczyłam, że to bardziej mrożony napój kawopodobny przecież :P także spokojnie :D

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » pn 06 wrz 2010, 20:46

Jestem spokojny Coffeinko :D
Powiedz mi tylko proszę: wolisz 100 ml wrzątku ekstra czy żeby o tyle przeciągnąć ekstrakcję? :lol:
caffewasyl.pl już wkrótce

coffeeinka
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 30 sie 2010, 9:12

Postautor: coffeeinka » wt 07 wrz 2010, 10:17

napisałam, że smakuje jakby dolali 100ml wrzątku ekstra tylko :P
Ostatnio zmieniony śr 08 wrz 2010, 10:03 przez coffeeinka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » śr 08 wrz 2010, 0:25

Jestem Twoim fanem :bicz:
caffewasyl.pl już wkrótce


Wróć do „Kultura kawowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość