Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: manfred » wt 25 lis 2014, 14:30

Słodzenie espresso to tak jak słuchanie disco polo i chodzenie w białych skarpetach. Co prawda nie słucham disco i uwielbiam czarne skarpety to jednak zdarzyło mi się posłodzić espresso. Jedna saszetka trzcinowego na podwójne espresso może dlatego ze gdzieś z podróży zawsze mi się zapodają saszetki jak biorę dla córy i zony. Generalnie nie słodzę. Ale ciągle mam ochotę na cubana czy jakoś tak utrzeć cukier z minimalną ilością naparu i potem uzupełnić. Na pewno kategorycznie nie słodzę cappuccino bo to dla mnie już całkowita herezja.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Odp: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i c

Postautor: RAF77 » wt 25 lis 2014, 15:34

Poradźcie proszę, jak się ma w kwestii poprawności włoskiego espresso odrobina słodyczy w postaci małej ilości cukru trzcinowego i jeśli to nie jest herezja, to czy lepiej sypnąć na dno filiżanki i na to ekstrakt, czy odwrotnie słodzimy po cremie?... obserwując jak powolutku się zatapia i znika w głębi naszych 30ml ;) Pewnie znawcy smaku nie słodzą, czy się mylę?
A może zjeść łyżkę cukru i zapić kawą :-)
Ja słodzę.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: antonio » wt 25 lis 2014, 15:45

Jeśli ktoś lubi, to czemu nie? Niektórzy uważają, że cukier uwydatnia niektóre aromaty...

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: RAF77 » wt 25 lis 2014, 17:26

Taki ciemny, mokry cukier trzcinowy robi z espresso, nektar bogów.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

vujson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: śr 27 sie 2014, 14:43
Sprzęt: Moka inox Italy ;)

Silvia ....Rocky.... ziarno CoffeeSite
Lokalizacja: Strzeniówka...za rzeką

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: vujson » śr 26 lis 2014, 9:12

Jeśli ktoś lubi, to czemu nie? Niektórzy uważają, że cukier uwydatnia niektóre aromaty...

O tak, na mój gust to mocno podbija w kierunku czekolady, trochę orzechów ... coś w tym kierunku, przynajmniej w tej kawie, którą regularnie ostatnio trenuję.

Manfred: z tym disco polo i skarpetkami białymi to mocno pojechałeś ;) ja raczej mocniejszej, bardziej ambitnej muzyki słucham.... ale co do smaku, to nie od razu każdemu takie Led Zeppelin bez cukru podpasi ... :twisted:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: antonio » śr 26 lis 2014, 10:15

Cukier jest nośnikiem aromatów, wiec z cukrem dłużej się nimi będziemy delektować. Dotyczy to również aromatów owoców, kwiatów, wanilii itp.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: manfred » śr 26 lis 2014, 11:31

Jeśli ktoś lubi, to czemu nie? Niektórzy uważają, że cukier uwydatnia niektóre aromaty...

O tak, na mój gust to mocno podbija w kierunku czekolady, trochę orzechów ... coś w tym kierunku, przynajmniej w tej kawie, którą regularnie ostatnio trenuję.

Manfred: z tym disco polo i skarpetkami białymi to mocno pojechałeś ;) ja raczej mocniejszej, bardziej ambitnej muzyki słucham.... ale co do smaku, to nie od razu każdemu takie Led Zeppelin bez cukru podpasi ... :twisted:
Nie chciałem nikogo urazić. Z żoną sam się na weselach przy takiej muzyce bawie a i fotografem jestem ślubnym to znam wszystkie hity ;-) Ot teraz pije mix espresso americano ze spienionym mlekiem do cappuccino w filiżance 350 ot taka fantazja.

olgabors
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 06 gru 2016, 8:10
Sprzęt: nie mam

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: olgabors » czw 05 sty 2017, 15:14

Cukier jest nośnikiem aromatów, wiec z cukrem dłużej się nimi będziemy delektować. Dotyczy to również aromatów owoców, kwiatów, wanilii itp.
Ja nie wyobrażam sobie kawy bez cukru. Nie przeszłaby mi przez gardło niesłodzona gorzka kawa. Z cukrem smak kawy jest boski :) obojętne jakiej

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Postautor: piomic » czw 05 sty 2017, 21:52

Obojętniejaka to rzeczywiście tylko z cukrem. Spróbuj dobrej.

jowita22
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 12 cze 2017, 14:38
Sprzęt: brak
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Postautor: jowita22 » wt 13 cze 2017, 12:42

Olgabors, dla mnie również kawa bez cukru jest słaba, ale powiedzmy sobie szczerze, że kawa z prawdziwego zdarzenia powinna być naturalna czyli bez dodatków ;p

Awatar użytkownika
TsumiKa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: śr 08 lis 2017, 10:15
Sprzęt: Teraz tylko ideenwelt ... :( Ale lepsze to niż nic! :)
Lokalizacja: śląsk
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Postautor: TsumiKa » śr 08 lis 2017, 10:29

A ja chyba wolę się przejść do kawiarni, gdzie zrobią wszystko idealnie, bo jedyne co ja potrafię w temacie kawy to włączyć ekspres (a mam zwykły, przelewowy) i zrobić wszystko jak należy. Ewentualnie zmielić kawę, nasypać do kubka i zalać wrzątkiem... :D Cukru bardzo w kawie nie lubię. :)

Awatar użytkownika
Robssson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: ndz 07 paź 2012, 14:49
Sprzęt: Rocket Appartamento, Fiorenzato f4 e nano

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Postautor: Robssson » czw 09 lis 2017, 12:21

Olgabors, dla mnie również kawa bez cukru jest słaba, ale powiedzmy sobie szczerze, że kawa z prawdziwego zdarzenia powinna być naturalna czyli bez dodatków ;p
przede wszystkim jest to napój którego spożywanie powinno Ci smakować... zmuszać się do picia czegoś co Ci nie smakuje bo inni mówią że tak powinno być jest słabe :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: RE: Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Postautor: piomic » czw 09 lis 2017, 21:57

jest to napój którego spożywanie powinno Ci smakować...
Spożywanie nie może smakować bo czynność nie ma smaku. Smakuje napój, pokarm, deser - on sam, nie jego zjadanie.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 148
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Postautor: Tedi » pt 10 lis 2017, 17:32

... zmuszać się do picia czegoś co Ci nie smakuje bo inni mówią że tak powinno być jest słabe :)
Dobrze powiedziałeś. Można sobie również wmówić, że coś co jest wstrętne w smaku jest pyszne. :lol: Wystarczy odpowiednio nakręcić przed spróbowaniem. Często pomocne w tym mogą być wypowiedzi innych. A tak na prawdę coś co jest dla nas dobre w smaku samo zostanie bez skrzywienia zauważone i zakodowane w umyśle.


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość