i-steel

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » wt 07 kwie 2009, 14:03

Roger ma racje. Jeśli zdjęcie produktu na aukcji nie jest tym, którego aukcja dotyczy - sprzedawca informuje, że to i to nie wchodzi w skład produktu sprzedawanego w tejże aukcji.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

RAF77

Postautor: RAF77 » wt 07 kwie 2009, 20:07

chyba nie jest to wielkim wysilkiem zrobic zdjecie samemu a nie brac gotowca ze strony :-)

onsighter
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: śr 17 cze 2009, 9:28

i-steel

Postautor: onsighter » wt 11 sie 2009, 11:57

witam,
mój i-steel strasznie bryluje kawę, żeby namielić 12g kawy ze dwa razy muszą potrząsnąć młynkiem, żeby uniknąć nadmiernego brylowania.
Ktoś tez ma z tym problem? Jkoaś nie potrafię sobie z tym poradzić.... macie jakies sposoby na to?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 11 sie 2009, 12:03

Najpierw trochę technicznie (według słownika języka polskiego):
brylować «wyróżniać się w towarzystwie elokwencją, dowcipem»
zbrylać się «zbić się w bryły»
Powodem może być też wilgotność powietrza lub naładowanie odbudowy. Może pomóc uziemienie dzióbka.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

RAF77

Postautor: RAF77 » wt 11 sie 2009, 12:05

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 10:52 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: jan_bar » pt 28 sie 2009, 1:09

A czemu on taki kanciasty.
Może chce się do Demoki upodobnić. I wśród młynków zdarza się mimikra. :D
Ja mam doskonały.
Namielam kawę do dzbanka i rozbijam ja w pył długa wykałaczką (30cm)
Biorę największą z możliwych igłę, tak zwaną groszówkę i wbijam ją mniej ostrym końcem w górną część ołówka, przy okazji - uwaga na oko. Od tej chwili dysponuję profesjonalnym narzędziem do debrylacji kawy (debrylacja to neologizm, słownik rozpaczliwie sygnalizuje, że nie rozumie). W wersji luksusowej można użyć tak zwanego ołówka automatycznego, cokolwiek to oznacza lub nie oznacza, zastępując cienki "ołówkowy" wkład wspomnianą groszówką.
:shock:
קפה

the_watcher
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 2:11
Sprzęt: ekspresu nie mam, w sumie młynka też...

Re: i-steel

Postautor: the_watcher » pn 19 lis 2012, 12:18

Witam (bez wywyższania - jak to ktoś ocenił na Forum)

Pewnie dla Kawowych Purystów Sprzętowych świętokradcze pytanie: Czy ktoś próbował myć młynek w zmywarce?

Może nie koniecznie w całości :shock: natomiast, te stalowe elementy, które da się odkręcić, chętnie bym wrzucił do zmywarki, żeby przywrócić im dawny "błysk".
Młynek jest stary i to widać po nim, czyszczenie gałgankiem nie wydaje mi się wystarczającym środkiem, żeby go odświeżyć.

Nota bene, mam czajnik ze stali szczotkowanej, który regularnie myję w zmywarce i służy mu to bardzo - wygląda świetnie. To samo stalowe miseczki do lodów. O sztućcach nie wspominam, bo to jednak inny rodzaj metalu i wykończenia.

Podobne mam wątpliwości co do hoppera... Wprawdzie tam instrukcja podaje wyraźnie, że dopuszczalny jest tylko gałganek, mydliny i ciepła woda, jednak też kusi mnie eksperyment ze zmywarką. Tu, z kolei, podobne wydaje się przezroczyste tworzywo steamera, którego klosze i pokrywkę regularnie traktuję zmywarką, bez uszczerbku dla ich stanu. Jednak w tym przypadku moje obawy są większe, a podobieństwo może być przypadkowe... ;)
a co tu dużo mówić

the_watcher
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 2:11
Sprzęt: ekspresu nie mam, w sumie młynka też...

Re: i-steel

Postautor: the_watcher » śr 21 lis 2012, 0:51

Widzę, że albo nikomu nie przyszło do głowy wpychać młynka do zmywary... albo trzeba było założyć nowy temat ;)

Jednak moje parcie do eksperymentów wzięło górę, młynek rozebrałem, co błyszczało i było z metalu, wylądowało w zmywarce.
Staruszkowi młynkowi ubyło latek, lśni niczym nowo-narodzony.
Dla sceptyków zrobiłem nawet fotkę:
i-steel_arr.jpg
i-steel_brr.jpg
Przy okazji uszczelniłem gdzie się dało taśmą, żeby nie "pluł kawą" z każdej możliwej szpary.

Sugestia do Moda: może by wartało zmienić tytuł wątku "Ascaso i-steel" zamiast samego i-steel?
a co tu dużo mówić

Awatar użytkownika
malkovich
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: wt 17 cze 2008, 19:07
Sprzęt: KRUPS > Gaggia Baby Dose RED > Rancilio Silvia, Ascaso i-1 steel
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: i-steel

Postautor: malkovich » ndz 24 lis 2013, 17:40

Po ponad roku używania i-steela, bardzo pogorszyła mi się jakość przemiału. I co ciekawe, nie był to długotrwały proces. Praktycznie z dnia na dzień. Zeszło się to z wymianą Gaggii Baby Dose, na Rancilio Silvia.
Objawy są takie że nie mogę zejść poniżej 10 sekund ekstrakcji. Już się bałem że coś nie tak z RS, ale na Gaggii jest tak samo.

Rozkręciłem, wyczyściłem, zdjęte i wymyte żarna. Dalej kicha. Dopiero jak usunąłem blokadę (sic!) i maksymalnie zmniejszyłem odstęp pomiędzy żarnami, udało mi się zejść do około 20 sekund. Oczywiście nie zamierzam tak tego zostawić, bo prędzej czy póxniej coś się uszkodzi bez tej blokady.

Pytanie, czy to możliwe żeby tak szybko zużyły się żarna? Wyglądają całkiem dobrze, ale nie mam odniesienia, bo nie oglądałem ich na początku.

Jaki to typ i gdzie można je dokupić? Czy jest to jakiś standard i można używać żaren różnych producentów?

Nie chciałbym krakać, ale może to jakiś luz powsatły w iinym miescu niż żarna?

Na koniec, czy można gdzie dokupić timer do i-steela?
He said "Mr Motherfucker, you know who I am"
The barkeeper said, "No, and I don't give a good goddamn"

coffeelover
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: sob 08 wrz 2012, 0:46
Sprzęt: Mazzer Super Jolly i Rancilio Silvia PID, Chemex
Lokalizacja: Poznań

Re: i-steel

Postautor: coffeelover » ndz 18 maja 2014, 0:23

Witam,

Wątek stary, ale nie chciałem zakladać specjalnie nowego, bo chyba posuje
Czy do posiadanego już młynka i-steel i2 można dodać timer, czy jest to opcja, którą można zamówić tylko kupując nowe urządzenie?

Jeśli ktoś próbował, będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami

Pozdrawiam
Bartek
Mazzer Super Jolly, Rancilio Silvia PID, Chemex

Awatar użytkownika
malkovich
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: wt 17 cze 2008, 19:07
Sprzęt: KRUPS > Gaggia Baby Dose RED > Rancilio Silvia, Ascaso i-1 steel
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: i-steel

Postautor: malkovich » wt 27 maja 2014, 19:53

Hej,

Wczoraj zamontowałem timer do i-steela. Efekt możesz obejrzeć na YT
https://www.youtube.com/watch?v=Z5cU4O1 ... e=youtu.be
He said "Mr Motherfucker, you know who I am"
The barkeeper said, "No, and I don't give a good goddamn"

jgx
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 72
Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
Lokalizacja: Cze-wa

Re: i-steel

Postautor: jgx » śr 01 kwie 2015, 8:53

Witam
od kilku lat używam tego młynka i w zasadzie jestem zadowolony poza jednym - głośność! Ostatnio jest głośniejszy a i żona chyba mniej wyrozumiała :D - ale na poważnie to już mam dość tego hałasu. Czy ktoś robił/spotkał się z upgrade-m tego młynka pod kątem wyciszenia? Zastanawiałem się co by tam do komory silnika włożyć żeby to pudło rezonansowe trochę wyciszyć?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: i-steel

Postautor: RAF77 » śr 01 kwie 2015, 10:49

Zmienić młynek, na podobny ale z żarnami płaskimi.
Miałem imini mam gaggia mdf i ten drugi wydaje znacznie milsze odgłosy :-)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

jgx
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 72
Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
Lokalizacja: Cze-wa

Re: i-steel

Postautor: jgx » śr 01 kwie 2015, 11:19

Zmienić młynek, na podobny ale z żarnami płaskimi.
)
Takie porady są bez sensu - myślisz że jestem niedorozwinięty?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: i-steel

Postautor: RAF77 » śr 01 kwie 2015, 16:22

Myślę, że małe młynki z żarnami stożkowymi wyją, jak zarzynany prosiak i nie ma na to rady.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości