i-mini, wysuwający się "klosz"

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » czw 31 sty 2008, 21:46

Nie jest przyspawany oczywiście :) . Więc tak: wyjmij swój klosz i używając suwmiarki zmierz średnicę tej części klosza która jest wciśnięta w korpus młynka. Ta część ma długość około 2 cm a różnica w wymiarze tuż pod kloszem a na końcu omawianej części (lub u góry i na dole jak wolisz) wynosi około 0,3 mm. czyli zwęża się ku dołowi. Wniosek: kształt tej części w przekroju podłużnym to trapez a kształt gniazda do którego wchodzi to walec więc wyobraź sobie wciskanie plastikowego trapezu w plastikowy walec krótszym bokiem trapezu w dół – musi się wysunąć pod wpływem wibracji i świetnego smarowidła jakim jest pyłek kawowy. W moim „patencie” jest tak samo jak w oryginale tyle, że część klosza osadzona w młynku jest szersza u dołu a węższa u góry tym samym podczas pracy (wibracja) klosz się jeszcze lepiej klinuje a żeby nie wsunął się z kolei do środka i czegoś nie uszkodził zrobiłem kołnierz, który opiera się na obudowie młynka – widać to świetnie na fotce. Więc czemu producent tak tego nie zaprojektował ? Bo z formy wtryskowej by nie wyszło, więc się męcz człowieku :wink: . Na tą przypadłość pomaga jeszcze wyjęcie klosza odtłuszczenie go spirytusem (i gniazda też) i osadzenie na preparacie do osadzania łożysk chyba że ktoś woli na kleju ale wtedy jest nierozłączalne. Polecam preparat firmy Loctite.

Co do grubości ścianki to nie wiem jaka jest. Rura miała grubość 2 mm ale podczas „kloszowania” na tokarce się oczywiście zmniejszyła. Całość jest leciutka – może 150 gram.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 01 lut 2008, 7:12

Gdyby główny konstruktor Ascaso to zobaczył, to by się spalił ze wstydu. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » pt 01 lut 2008, 11:39

Naczelny "Il Construttore" pewnie wie bo i nic innego po takiej konstrukcji się spodziewać nie można. Ogólnie uważam, że młynek jest O.K. pozostaje go tylko nieco dopracować ale ja nad tym nie ubolewam bo lubię się trochę pobawić i cieszyć oko efektami :wink: .
Na tym z resztą nie koniec modyfikacji tego młynka.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 01 lut 2008, 11:47

O, to ciekawe. Napisz, co jeszcze kombinujesz. Może rozkręcisz jakąś manufakturę tuningową?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » pn 04 lut 2008, 22:10

Co jest, kurde...
Ja na i-1D mielę po 10 kilogramów kawy jednorazowo i nic takiego się nie dzieje. Na pierścieniu jest pierscionek jakby zmatowiony. Radzę wcisnąć ruchem obrotowym (jakby dokręcając) pojemnik do poziomu górnej krawędzi tego pierscionka zmatowionego. Nie powinien się obracać. Jakby co to wymienię pojemnik na nowy.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » pn 04 lut 2008, 22:54

Maro, prześlij mi to zdjęcie na e-mail. Wyślę do ASCASO. Będzie sensacyjne :!:
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 05 lut 2008, 7:31

Niestety jest to trochę błąd konstrukcyjny i-mini. Skoro tyle osób się z tym spotkało, to znaczy, że coś musi z tym być. Klosz moim zdaniem powinien być osadzony jakoś na zewnętrznej części obudowy żaren, wtedy nie miałby kontaktu w wirującymi i podskakującymi ziarnami, bo to one wprawiają go w drgania i poruszają co chwilę (albo tak jak zrobił to Maro). Spróbuję jeszcze z tym wciśnięciem i przekręceniem, ale u mnie jest na razie ciągle to samo. A i-1 ma inne obroty i inne żarna, więc może z tym nie być problemu.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Witam

Postautor: maro » czw 07 lut 2008, 21:38

Fotki oczywiście prześlę, ale jeśli mają być pokazywane Producentowi to zrobię lepsze (te są z komórki) i dopracuję scenografię nieco. Myślę, że gdyby opcjonalnie był dostępny taki metalowy zasyp to i chętni by się znaleźli by za tę „opcję” dopłacić. Ja jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa w temacie „tuningu”. Na razie mnie gwarancja trzyma więc nie ingeruję w sprzęt ale za niecały rok ... :idea: :D
Może pokrętło regulacji grubości mielenia sprzęgnąć z jakimś silniczkiem a ten z programatorem sterowanym z PC-ta. Opracować odpowiedni soft i wtedy to już tylko wpisujemy rodzaj ziarna, metodę parzenia, wielkość sitka, podstawiamy PF-a, naciskamy „enter”
:lol:

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » czw 07 lut 2008, 21:42

Ufff... :shock:
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

mk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: śr 29 sie 2007, 20:48
Sprzęt: Ascaso ARC + I-mini
Lokalizacja: Opole / Dobrzeń Wlk.

Re: Witam

Postautor: mk » czw 07 lut 2008, 22:02

Może pokrętło regulacji grubości mielenia sprzęgnąć z jakimś silniczkiem a ten z programatorem sterowanym z PC-ta. Opracować odpowiedni soft i wtedy to już tylko wpisujemy rodzaj ziarna, metodę parzenia, wielkość sitka, podstawiamy PF-a, naciskamy „enter”
:lol:
No i jeszcze trzeba uwzględnić datę palenia kawy. Tylko jest jedno małe ale.
Przy takim mechanizmie chyba umknie nam przyjemność z przenia kawy :)

Awatar użytkownika
maciek173
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 658
Rejestracja: ndz 28 paź 2007, 9:55
Lokalizacja: Wlkp

Postautor: maciek173 » czw 07 lut 2008, 23:14

No może trochę to wygląda jakby blaszana choinka jeb... uderzyła w meteoryt, gdyby tak jeszcze go "wybomczyć" ,ale masz chłopie zacięcie i realizujesz swoje pomysły! Jestem z Tobą całym swoim obolałym, rozkołotanym od kofeiny sercem.
Gaggia Baby Twin, Ascaso I-mini

Awatar użytkownika
maciek173
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 658
Rejestracja: ndz 28 paź 2007, 9:55
Lokalizacja: Wlkp

Postautor: maciek173 » sob 16 lut 2008, 20:21

U mnie sprawa została załatwiona mam nadzieję definitywnie. Janusz podszedł do tematu profesjonalnie i wymienił pojemnik na nowy (bezpłatnie) to zalety kupowania "u swoich"- polecam. Mimo to, nowy klosz nadal "dziczał" (jednak problem tkwił w średnicy otworu obudowy żaren a nie w kloszu), no to ja szelmę potraktowałem izolacją, wystarczyły 2 cm naklejone na szyjkę klosza delikatne wkręcenie i po temacie.
Gaggia Baby Twin, Ascaso I-mini

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: jan_bar » ndz 17 lut 2008, 13:14

Miałem mniej szczęścia, a może śmiałości, kupując u Janusza drugi pojemnik za trzydzieści kilka złotych, zamist wymusić wymianę uszkodzonego. Janusz nie zapytał się o co chodzi sprzedając drugi pojemnik kilka tygodni po sprzedży nowego i-mini. Pierwszy pjemnik pękł wedlug scenariusza opisanego w tym wątku. Według mnie probleem leży w instrukcji, która nie precyzuje dokładnie jak ma być zamontowany pojenik. Z pozoru rzecz wydaje się prosta i to jest właśnie ten haczyk. Po dobrym zamontowaniu pojemnika niczego nie trzeba ręką przytrzymywać przy mieleniu, choć prawdą jest, że stopka młynka powinna być cięższa. Niech może Janusz przekaże tę sugestię producentowi.
קפה

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » pn 28 kwie 2008, 22:19

Witam,
Mam dobrą wiadomość. Chyba naczelny konstruktor ASCASO czytał Wasze posty :wink:
Zrobił otwór w tulei pojemnika na ziarno wchodzącej do komory młynka...
Spytajcie się nowych nabywców i-mini czy wysuwają im się klosze...
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pn 13 paź 2008, 19:37

Dobra wiadomość że firma wsłuchuje się w potrzeby klientów ;)

Jeśli chodzi o i-mini mam inny mankament obok wysuwającego się klosza. Mianowicie gałka od regulacji w trakcie mielenia samoczynnie się dokręca. Ja akurat mam jeden "ząbek" pokrętła pomalowany na czerwono więć koryguję to na bieżąco - natomiast może to być kłopotliwe dla osób które takiego oznaczenia nie mają. Nie wiedząc kiedy, młynek sam nam reguluje stopień zmielenia :roll:
Obrazek
doppio napoletano lungo?


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość