Isomac Macinino

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
wizja
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: śr 22 lis 2006, 13:21
Lokalizacja: z nienacka (p-ń)
Kontaktowanie:

Isomac Macinino

Postautor: wizja » ndz 24 gru 2006, 23:15

Witam,

słyszeliście jakieś opinie (najlepiej dobre ;-)) o tym młynku? Jakieś bardzo kiepskie strony?

Dzięki :-)
ostatnio w Supremo Colombiano //

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pn 25 gru 2006, 10:02

Wygląda troche jak demoka gimoka (?) napewno dobry, lepszy pewno od solisa i mdf.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » pn 25 gru 2006, 10:14

Nie wiem jaka jest wielkość żaren, ale na pewno niepokojąca jest stosunkowo niska moc.

Awatar użytkownika
wizja
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: śr 22 lis 2006, 13:21
Lokalizacja: z nienacka (p-ń)
Kontaktowanie:

Postautor: wizja » pn 25 gru 2006, 10:27

no właśnie, 100W.. tak jak MDF, ale jednak nie wiem czy to nie za mało..

żarna wyglądają tak, ale nie mogę znaleźć jakie są duże:

Obrazek

a tu artykuł,który go pozycjonuje, ale nie wiem co wy słyszeliście:
http://www.coffeeco.com.au/articles/september2002.html
ostatnio w Supremo Colombiano //

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » pn 25 gru 2006, 11:53

do demoki podobny tylko z zewnątrz - bo moc niższa, a przede wszystkim żarna zupełnie inne...

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » wt 26 gru 2006, 12:59

wizja: czy to prawda, że ten młynek ma 18 ustawień stopnia zmielenia kawy?

Awatar użytkownika
wizja
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: śr 22 lis 2006, 13:21
Lokalizacja: z nienacka (p-ń)
Kontaktowanie:

Postautor: wizja » wt 26 gru 2006, 18:10

tak, ale mimo to wyczytałem, że przeszkodzi to tylko największym espresso-świrom i tak na prawdę nie ma to znaczenia :wink: 8)

Cholera wie - ja postanowiłem sprzedać MDF i zaryzykować tego Isomaca. Bardziej mi zależy na systemie podawania prosto do PFa, a wiem, że zmieli mi i tak dobrze.

PS. dla mnie nie ma znaczenia ile ma ustawień (no chyba, żeby był płynny) bo i tak na MDF miele na '1' i nie za bardzo wiem po co mi kolejne 38 ustawień co mikrometr ;-)
ostatnio w Supremo Colombiano //

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » sob 30 gru 2006, 14:04

Witam

wizja: ten Twój MDF jest nowy? bo im dłużej używany i nie czyszczony tym mniejsze ustawienie musisz używać, tak czytałem przynajmniej. Sam się zastanawiam nad sprzedażą MDF'a, mielenie bezpośrednio do PF'a by się przydało. Trzeba było Demokę kupić chyba.

Ktoś chętny na MDF'a?:)

Aha wizja jak mielisz tylko na 1ce to rozkręć młynek i zbliż do siebie żarna, będziesz miał zmianę skali. Wówczas będziesz mógł mielić na 4-5.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
wizja
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: śr 22 lis 2006, 13:21
Lokalizacja: z nienacka (p-ń)
Kontaktowanie:

Postautor: wizja » wt 09 sty 2007, 21:40

wizja: czy to prawda, że ten młynek ma 18 ustawień stopnia zmielenia kawy?
Dziś przyszedł do mnie i okazuje się, że ma 34 stopnie :-) - co prawda jest tylko 11 cyferek, ale między nimi są po 2. dodatkowe ustawienia.
ostatnio w Supremo Colombiano //

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 09 sty 2007, 21:46

Witam

Jak wygląda sprawa zbijania w grudki? Na ogół doserless'y gorzej sobie z tym radzą i w efekcie często ludzie używają WDT, żeby zapobiegać kanałowaniu.

Zmieniam zdanie co do MDF'a, po 4 modach jest dość konkretny.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » wt 09 sty 2007, 22:38

No tak, ale nie każdy ma w sobie taką żyłkę majsterkowicza, by mysleć nad modami, poza tym nie wiem, jak na takie przeróbki patrzy producent/sprzedawca (kwestia gwarancji).
Ale to tak poza tematem, nie chce off topa inicjowac :)

Wiec żeby nie było off-topa - pytanie do wizji: jak ma się jakość (miałkośc i równomiernosć) przemiału Isomaca i Gaggi ?

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » wt 09 sty 2007, 22:48

Te żarna są jak w Parosie. Nie wiem dlaczego, ale nie mam przekonania do płaskich. Błądzę?
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » śr 10 sty 2007, 0:09

Witam

Mody sa bardzo proste, serio, można nawet obudować to co się zdejmię kartonem i też styknie. Teraz tylko, żeby w fabryce ktoś się znalazł od udoskonalania sprzętu, o ile życie byłoby lepsze:) Co do gwary to cholera wie, oryginalne części mam nienaruszone.

Też nie chce offtopa robić, więc może da się przerobić tego Isomaca na stepless, kombinowałeś już coś z tym wizja? Aha nówka czy używany?

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
wizja
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: śr 22 lis 2006, 13:21
Lokalizacja: z nienacka (p-ń)
Kontaktowanie:

Postautor: wizja » śr 10 sty 2007, 13:52

dsc: na razie z grudkami nie walczylem, bo co dopiero go dostalem wczoraj i uzywalem na razie mielonki (dzis pomiele sam i napisze). Mlyn nowka funka. Dostalem z nim 100g kawy z www.ozpresso.com ale na razie nie otwieralem.

co do 'stepless' tyo prostsze niz w MDF, wystarczy wyjac z boku taki 'guzik', ktory blokuje się na dziurce po przekreceniu mlynka - tzn. naciskasz guzik z boku (bolec wychodzi z dziurki) i plynnie krecisz pojemnikiem. Po ustawieniu puszczasz guzik, bolec blokuje kolniez pod pojemnikiem i tyle. Mozna to uznac za 'stepless' z blokada polozenia.

eNKa: Isomac nie ma plaskich zaren - stozki jak wyzej na zdjeciu. Dla mnie to wszystko jedno, jesli tylko sam system ich zblizania jest dokladny i stabilny. Stozki to niby wieksza powierzchnia i ziarna nie sa odsrodkowo spychane na zarna a tylko grawitacyjnie spadaja.. dla mnie chyba lepiej, ale wprawy ogromnej nie mam.
ostatnio w Supremo Colombiano //

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » śr 10 sty 2007, 14:33

No przeca mówię, że mam takie :?
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość