Cellini Bar Gran Crema

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
Awatar użytkownika
Marek T
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: śr 04 paź 2006, 9:31

Cellini Bar Gran Crema

Postautor: Marek T » pt 06 kwie 2007, 9:05

Cellini Bar Gran Crema
Skład (niestety nie ma na opakowaniu, ale można znaleźć na stronie internetowej):
- Columbia Medelin (Arabica)
- Brasie Rio (Arabica)
- Brazil Fancy NY „Tristar” (Arabica)
- Kenya Top (Arabica)
- Kenya Max Havelaar A (Robusta)
Niestety nie znalazłem informacji o proporcjach poszczególnych składników, ale wydaje mi się, że dodatek robusty jest niewielki, jedynie dla poprawienia parametrów.
Rzadko dzielę się spostrzeżeniami na forum, z braku czasu i jednocześnie braku potrzeby przekazywania światu swoich doznań, ale tym razem zrobiłem wyjątek z uwagi na wyjątkowy smak kawy, jakiej miałem okazje spróbować. Cellini Bar Gran Crema to jedna z najlepszych mieszanek, jakie miałem okazje pić w życiu. Subtelna, a jednocześnie mocna, o czekoladowym posmaku, naprawdę mocno wyczuwalnym. Praktycznie pozbawiona kwaśnego smaku.
A crema uzyskana z tej kawy to prawdziwa poezja, ciemna, obfita i pozostająca w filiżance na długo. No i wspaniały zapach zarówno naparu, jak i kawy po otwarciu.
Kawa jest dosyć mocno palona, widać różnorodność ziarenek (to przecież mieszanka aż 5 kaw).
Dodam, że używałem ekspresu Quickmill Eliane. Kawę kupiłem od Sławka DJP w cenie 90 zł brutto minus rabat dla forumowiczów.
Jestem naprawdę pod wrażeniem w mojej subiektywnej ocenie 9/10

Awatar użytkownika
Sławek DJP
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 235
Rejestracja: czw 11 maja 2006, 14:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Cellini Bar Gran Crema

Postautor: Sławek DJP » pt 06 kwie 2007, 9:56

Niestety nie znalazłem informacji o proporcjach poszczególnych składników, ale wydaje mi się, że dodatek robusty jest niewielki, jedynie dla poprawienia parametrów.
Marku, robusty jest 20%, ale praktycznie nie wyczuwalna, spowodowane jest to tym, że ten Kenijski Max Havelaar A jest bardzo łagodny jak na robustę, a jednocześnie buduję potężną cremę.
Cellini - prawdziwy włoski smak, teraz także w Polsce!

Maszyny tylko włoskie La Pavoni i Quick Mill

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » śr 02 maja 2007, 13:27

Przyjemny, ciekawy aromat, może przydałoby się odrobinę więcej cielistości i kwaskowatości ale ten czekoladowy posmak uwodzi zmysły...jedna z bardziej czekoladowych jakie piłem.

Mocne 8/10

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Postautor: Pierote » sob 12 maja 2007, 6:34

Do tej pory nie wiedziałem że kawa może być słodka, nawet bez cukru.
A jednak!
9/10
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 20 cze 2007, 22:42

Próbkę kawy dostaliśmy od samego szefa DJP na targach Eurogastro (dziękuję bardzo)
Ziarna bardzo ładne, różnorodne, palenie nie za mocne, zapach ładny.
Ekstrakcja b. ładna, kolor cremy bardzo bardzo :)
No co tu dużo mówić - kawa bardzo dobra, jedna z lepszych jakie piłem.
Moja ocena: 8/10!
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 29 lut 2008, 10:28

Minął prawie roczek....tym razem mam inne spostrzeżenia - czekolada jest mniej wyraźna, pojawiła się delikatna owocowa kwaskowatość i jedwabista cielistość. Intensywny zapach zmielonej kawy, odrobinę mniej wyczuwalny przy mieszaniu naparu.

8+/10

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » czw 29 sty 2009, 17:02

Minął dokładnie roczek od zamkowego postu i pierwszy raz mam okazję napić się tej mieszanki. Ziarna baaaardzo różne - od małych i ciemnych do większych jaśniej upalonych. Crema ma piękny ciemoorzechowy kolor i ekstra nadaje się do latte art dając świetny kontrast. No i ta czekolada. Uwielbiam czekoladowe kawy i ta zdecydowanie jest jedną z lepszych mieszanek jakie piłam. Słodycz bez dodatku grama cukru. Pycha.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

szklarson
Posty: 5
Rejestracja: pn 19 maja 2008, 22:17

Postautor: szklarson » wt 17 lut 2009, 20:05

Witam,
Kawę tę otrzymałem wczoraj od Sławka DJP (cena i przesyłka na 5+).
Po otworzeniu paczki- zapach zniewalający. Do młyna, kalibracja- 3 strzały do zlewu :(- i potem już baaardzo dobrze. Czekolada nie jest może tak wyczuwalna jak się spodziewałem, ale istnieje. Pod sam koniec filiżanki wyraźnie się zmienia- robi się lekko kwaskowa, orzeźwiająca, co jest niesamowite przy mocno palonej kawie. Crema bardzo gruba i bardzo ciemna, ale szybko "umiera"- być może jest to problem po mojej stronie- nowy sprzęt. Dzisiaj wypiłem z niej 4 strzały doppio i zanosi się na to, że nie zasnę, ale warto :).
Jak dla mnie najlepsza kawa jaką do tej pory piłem u siebie w domu- 8,5/10.
A i jeszcze jedno- po wczorajszych próbach musiałem na moment wyskoczyć do sklepu. Po powrocie do domu od progu czuć wyraźny piękny aromat kawy- domowa kawiarnia :). Przy innych kawach nie zdarzało się. Myślę, że zostałem fanem :).

djrobus
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 02 gru 2008, 20:52

Re: Cellini Bar Gran Crema

Postautor: djrobus » śr 18 lut 2009, 15:42

Marku, robusty jest 20%, ale praktycznie nie wyczuwalna, spowodowane jest to tym, że ten Kenijski Max Havelaar A jest bardzo łagodny jak na robustę, a jednocześnie buduję potężną cremę.
Cellini zmniejszyło zawartość robusty w tej mieszance? według ostatnich specyfikacji jest jej 15%
Nivona 710

albard
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: czw 29 sty 2009, 21:10
Lokalizacja: z Warszawy

Postautor: albard » ndz 29 mar 2009, 17:57

Kończę drugi kilogram tej mieszanki i... po raz pierwszy w życiu wiem, że kupię trzeci!
Bez wstępów - kawa świetna. Uwodzicielsko słodka, czekoladowa, niesamowicie zawiesista z odległymi nutami migdałów, czereśni i koniaku. Robusta wyczuwalna, świetnie łączy się z resztą i jest przy tym dobrej jakości - smak wyraźny, rześki - bez goryczy spalenizny ani ziemistości. W cappu również pyszna - wybija się posmak muskatela zmieszany z nienatarczywą karpiowością robusty.
Dodatkowo kawa ta w espresso daje niesamowity i długo ewoluujący posmak. Do pracy jadę trzy kwadranse i jeszcze gdy wchodzę rozpraszają mnie oddalające się migdały skąpane w sherry... Z powodu tej kawy zęby myję dopiero w pracy - zgroza! Po drodze do łazienki półgębkiem odpowiadam na "dzieńdobry".
Ocena: 9/10 - nie 10, bo w espresso zawsze chce się jeszcze więcej.
vehiculum: Dalla Corte Mini + Demoka M-207; w zajezdni: La Pavoni Pro.
substancja czynna: Parenti Firenze 100%

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Cellini Bar Gran Crema

Postautor: Poe » czw 04 paź 2012, 14:18

Od wczoraj mam trochę wspomnianej kawy, odkupionej od Dandy'ego. Niestety, nie potrafię dojść z nią do porozumienia, dając zawsze napar ze zbyt dużą ilością goryczy, bynajmniej nie czekolady.

Jakie warunki lubi ta mieszanka? chodzi mi o temperaturę, czas ekstrakcji, dozę, etc.

pozdrawiam
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: Cellini Bar Gran Crema

Postautor: dandy » czw 04 paź 2012, 18:25

Ja też nie dałem sobie rady z jej goryczą, choć na automacie niewiele mogłem zrobić. Regulacja grubości mielenia i zmiana temperatury zaparzania nie pomogły na tyle, abym miał ochotę wracać do tych ziaren. Nie jest to zła kawa, ale nie podzielam entuzjazmu przedmówców. Na tle testowanej w tym samym czasie, podobnej co do zawartości arabica/robusta znakomitej (i tańszej) mieszanki Manuel Aroma Bar (80/20) wypadła przeciętnie. Może gdyby nie była tak ciemno (s)palona...
Poe, przede wszystkim skręć młynek tak z 5 stopni, mocniejsze ubicie i skróć ekstrakcję do 21 sek. - w takich warunkach jeden z moich ludzi :wink: osiągnął więcej niż zadowalające efekty, przy czym dodał trochę cukru.. Te ziarna najwyraźniej nie lubią dłuższego kontaktu z gorącą wodą.
Ostatnio zmieniony czw 04 paź 2012, 21:49 przez dandy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Cellini Bar Gran Crema

Postautor: Poe » czw 04 paź 2012, 19:02

Młynka już bardziej nie skręcę, bo na obecnych ustawieniach mój Zelmer ledwo przeciska wodę przez kolbę. Nic, będę jutro próbował dalej.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Cellini Bar Gran Crema

Postautor: Poe » sob 13 paź 2012, 8:10

Dziś, po około tygodniowej przerwie, wróciłem do CBGC, w formie porannego cappu. Nie zmieniając nastaw młynka z poprzedniej kawy, przemieliłem Cellini, przy czasie ekstrakcji ok. 23 sekundy. W ostatecznym rozrachunku, pomimo wyraźnej goryczki, udało się wydobyć jeszcze dodatkowe nuty orzechowe, jak na mój gust. A sama gorycz nie jest już tak drażniąca, a bardziej przeszła w mocną, gorzką czekoladę, taką typu 80% kakao ;)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości