| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ramzes zagląda śmielej

|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 12:17 pm Temat postu: Ustawienia ekspresów automatycznych: różnice kawa/espresso |
|
|
Cześć,
Trochę czasu minęło od czasu zakupu automatu (Jura C5) no i zacząłem się zastanawiać co do konfiguracji ustawień dostępnych w naszych automatach.
To co się da wyczytać i prosto zmienić to:
-ustawienia młynka
-ilość kawy
-ilość wody
I było by ok, gdyby nie moja ciekawość - jaka więc jest różnica (sposób przygotowania naparu przez automat) między wyborem espresso a kawa.
Czy polega to tylko na zmniejszeniu ilości wody (to też programujemy na początku) czy też automat parzy kawę używając innych parametrów (np ciśnienia i temperatury) -inaczej gdy wybiorę piktogram kawa a inaczej gdy wybiorę opcję espresso.
Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem o co mi chodzi
No i jeśli wybieramy espresso to jeśli chcemy mieć parzenie przez ok 30 sek. to mamy więcej naparu niż 25ml... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
APG kawa w żyłach

|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 12:36 pm Temat postu: Re: Ustawienia ekspresów automatycznych: różnice kawa/espres |
|
|
| Ramzes napisał: | | Czy polega to tylko na zmniejszeniu ilości wody |
Niestety tak.
| Cytat: | | No i jeśli wybieramy espresso to jeśli chcemy mieć parzenie przez ok 30 sek. to mamy więcej naparu niż 25ml... |
Trzeba przestawić młynek w stronę drobnego mielenia, ale z tego co pamiętam, żeby wejść w stosowny do espresso zakres, to trzeba niestety wyłamać fabryczny ogranicznik
Zapytaj kolegę Andrewa. On Ci na pewno podpowie jak to bezpiecznie zrobić w tym modelu  _________________ Łeba 2007 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ramzes zagląda śmielej

|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Tak myślałem że różnice to ilość naparu podanego do filiżanki
A co do wyłamywania czegokolwiek- oj chyba nie będę poprawiał inżynierów z Jury  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wojtek-VX zagląda od święta
|
Wysłany: Sob Sie 23, 2008 2:44 pm Temat postu: Ustawienia ekpresu Jura Impressa F70 |
|
|
Chciałbym się przyłączyć do tematu. Jestem od niedawna posiadaczem ekspresu Jura Impressa F70.
Mam kilka pytań w kwestiach, na które nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji obsługi – zarówno tej polskiej jak i angielskiej.
1. Niezależnie od wyboru rodzaju kawy tzn. ESPRESSO, COFFEE czy BIG CUP mogę ustalić dokładnie w ml ilość wody, a raczej gotowej kawy. Równolegle do tego mogę wybrać jedną z 3 mocy kawy MILD, NORMAL, STRONG. Więc moje pytanie jest takie – czy ta moc kawy dostosowuje się automatycznie do wybranej ilości wody tzn. jak np. wybiorę moc STRONG to czy kawa 30 ml będzie tak samo mocna jak np. kawa 150 ml?
2. Czy może tez moce kawy to jest po prostu ilość zmielonej kawy w module zaparzającym? Dane techniczne tego ekspresu podają, że ilość kawy używana do parzenia to od 5 do 16 gramów, więc jaka dokładnie ilość odpowiada poszczególnym mocom MILD, NORMAL i STRONG?
3. W menu ekspresu Jura Impressa F70 są takie opcje jak TEMPRERATURE i AROMA.
W TEMPERATURE można wybrać 2 możliwości NORMAL i HIGH. Ale, o jaką temperaturę właściwie chodzi? Parzenia czy gotowej kawy? I jakie wartości w st. C odpowiadają tym ustawieniom?
W AROMA można wybrać też 2 możliwości STANDARD i ROBUST (w instrukcji zamiast Robust jest napisane Intensive). Rozumiem, ze przy ustawieniu ROBUST ekspres ma robić mocniejsza kawę, ale na czym to właściwie ma polegać – mieli więcej ziarna, używa innego ciśnienia, temperatury, czy może jeszcze jakieś inne rozwiązanie?
4. Jak się ma stopień zmielenia do mocy kawy? Może to banalne pytanie, ale nie znam się za bardzo na tym?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,
Wojtek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ulti zagląda całkiem śmiało

|
Wysłany: Pią Wrz 26, 2008 7:51 am Temat postu: |
|
|
Witam
mam ten ekspres od pol roku wiec na częśc pytań postaram się odpowiedzić.
1. Ta moc nie zmienia się sama, to wszystko jest tylko dla ułatwienia i zapamiętania pewnych opcji. Czyli jeśli chcesz wiecej kawy o równie silnym smaku trzeba zmienic na 3 ziarenka.
A to big cup, normal i esspreso to mozna nawet odwrócic i po wyborze big cup zrobic sobie esspresso (kwestia własnego ustawienia)
2. To kwestia tylko ilosci zmielonej kawy tj, mild 5 gram strong 16 gram a normal pewnie 10,5
3. Temperatur dokładnie nie pamiętam ale tam nie ma wielkich różnic, normal to gdzies 95 stopni a high to 98. Aromat z kolei polega na zwiekszeniu czasu wstępnego zaparzania, czyli dłużej jest nasiączona porcja zmielonej kawy zanim będzie wydana.
4. W sumie banalne ale z chęcią odpowiem. Młynek ma dwa stożki o nierównych wymiarach dzięki czemu po przekręceniu pokrętła nastawiając drobniej, stożki się zblizaja do siebie i na wylocie szczelina miedzy stozkami jest bardzo mala. Po zmieleniu kawy bardzo drobno wywołuję ona duży opór dla przepływajacej wody pod cisnieniem co sprawia, ze kawa jest przyrządzana o wiele dłużej. Niektóre gatunki kaw po takim zmieleniu powoduja taki opór, że az pompa ledwo zipie i cały ekspres drży. Czyli analogicznie mowiac, jesli dluzej jest zaparzana to jest mocniejsza. W instrukcji jest tez napisane ze nie powinno się uzywac zbyt mocno zmielonej kawy. Podejzewam ze ekspres w polowie zapazania przerwalby wydsawanie kawy i napisal nam o tym aby zmienic kawe mielona na mniej zmielona
ja tego problemu nie przewiduje bo nigdy jeszcze nie wsypalem do tego ekspresu kawy zmielonej i nigdy nie wsypie
Jedna dodatkowa uwaga, nie polecam mocniej palonejk kawy drobniej mielic bo ta kawa potem jest zbyt gorzka :/ aż niesmaczna.
Mam nadzieję, że troszkę pomogłem. Mile widziane poprawki moich teorii bo nie konstruowałem tego ekspresu więc na 100% wszystkiego nie wiem.
Jestem z zawodu technologiem wiec wszystko to od tej strony biorę
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 12:27 pm Temat postu: |
|
|
ulti serdecznie dziekuje za odpowiedz. to wiele wyjasnia. :)
co do stopnia zmielenia kawy, to moj ekspres ostnio czesto se zatyka i wtedy przerywa zaparzanie, a na wyswietlaczu widnieje komunikat "open tap" - czyli zeby otworzyc zawor pary. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 9:07 am Temat postu: |
|
|
Komunikat "Open tap" to z powodu zbyt duzego cisnienia w układzie, tylko uważaj aby się nie poparzyć
p-m |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 12:57 pm Temat postu: |
|
|
Tak, dokladnie, po ponal pol roku uzywania ekspresu juz o tym wiem. Radze sobie z tym problemem poprostu przecierajac palcami to sitko w srodku ekspresu podczas kazdego wyrzucania fusow. Poza tym i drgajaca tacka na kubek/filizanke nie mam zadnych problemow z eskpresem. Do tej pory zapazyl okolo 1500 kaw... :)
Pozdrawiam,
Wojtek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kawcio Consigliere

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Zaciekawil mnie pomysł wylamania fabrycznego ogranicznika żeby zmielić drobniej, jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o instrukcje _________________ kawa vn900:E95
v60/FP/aeropress:COSTA RICA - Cafetalera Herbazú FC
VBM:własny espresso blend FC
Gene Cafe |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 12:39 pm Temat postu: |
|
|
Niestety pomysł jest nie do przyjęcia.
Nawet jak by Ci się uda to zrobić to i tak nie zrobisz żadnej kawy.
Już przy ustawieniu na bardzo drobne na niektórych kawach blok się zapycha, więc jeśli zmielisz bardziej to możesz zobaczyć tylko jedna kroplę kawy poczym się zablokuje.
Dla testu spróbuj zmielić bardziej (dłużej) kawę innym młynkiem i zrób z tego kawę. Sam zobaczysz co się stanie... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RAF77 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 1:00 pm Temat postu: |
|
|
co znaczy "dłużej", domyślam się że młynek ostrzowy ci po głowie chodzi
nie mielimy w ostrzowych kawy |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kawcio Consigliere

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 1:07 pm Temat postu: |
|
|
| ulti napisał: | Niestety pomysł jest nie do przyjęcia.
Nawet jak by Ci się uda to zrobić to i tak nie zrobisz żadnej kawy.
|
Co znaczy, że nie do przyjęcia?
Mam wrażenie, że mój mieli dość grubo na najdrobniejszym ustawieniu, a chciałbym osiągnąć coś jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=5aWuOD3U3Xs _________________ kawa vn900:E95
v60/FP/aeropress:COSTA RICA - Cafetalera Herbazú FC
VBM:własny espresso blend FC
Gene Cafe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
RAF77 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie pytałem, co masz na myśli pisząc "inny", tylko co masz na myśli pisząc "dłużej", jeśli już.
Młynek żarnowy nie mieli drobniej poprzez wydłużenie czasu mielenia.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bartoromero kawa w żyłach

Dołączył: 03 Paź 2008 Posty: 437 Skąd: Opole/Pruszków/Warszawa
|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Kupiłem do pracy podobny automat, ponieważ poprzedni (Jura) padł przy próbach wyciśnięcia z niego espresso Przynosiłem zmieloną w domu kawkę. Zdaje się, że po parunastu strzałach zdechła pompa, lub uszczelki...
Zajechałem Jurę, teraz kawkę robię na Cremaroma i raczej nie będę jej "podpędzał", bo boję się powtórki z rozrywki...
Przestałem liczyć na dobrą kawę w pracy - po prostu robię sobie taki "napój kawowy". A w domu czekają rozkosze podniebienia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|