| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dsc ojciec chrzestny

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 12:35 am Temat postu: maszyna po swojemu - kolejne DIY |
|
|
Witam,
tak mnie naszło ostatnio na projektowanie różnych rzeczy i postanowiłem podjąć się zadania złożenia własnej maszyny do espresso. Założenia są dość proste:
- niewielkie rozmiary
- łatwość obsługi
- elastyczność regulacji i kontroli
Jako, że zawsze podobały mi się maszyny Synesso i uważałem, że ich produkty są wykonane dość sensownie, zdecydowałem, że sercem całości będzie jednogrupowy grupo-bojler Synesso. Ponieważ element ten jest dość drogi, zdecydowałem, że jak na razie maszynka nie będzie miała bojlera pary. Szczerze mówiąc obecnie mało pijam kaw z mlekiem, a że zależy mi na miejscu i rozmiarach to nawet lepiej. Pompa pozostaje ta sama, co teraz, TMFR z profilowaniem pod zlewem kuchennym, regulacja temperatury poprzez TC, czyli w zasadzie to, co mam teraz w Elektrze. Calość trzymać się będzie na prostej ramie złożonej z katowników, elektryka na SSRach i elementach przemysłowych, brain box wykonany od podstaw przeze mnie:)
Tym samym Elektra T1 jest na sprzedaż, więc jak ktoś jest zainteresowany to może uda nam się dogadać:D
Pozdrawiam,
dsc. _________________ espresso setup: Elektra T1 + TC + PT + TMFR i profilowanie ciśnienia, Mazzer Major-E,
drip setup: Mahlkonig Guatemala, Chemex
trip drip setup: Porlex + one cup dripper
+ kochana i wyrozumiała partnerka:)
Ostatnio zmieniony przez dsc dnia Pon Lut 08, 2010 2:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
antonio S Z A M A N

Dołączył: 30 Kwi 2005 Posty: 4756 Skąd: Bergamuty nad Bałtykiem
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 6:09 am Temat postu: |
|
|
Bardzo sympatyczny pomysł . _________________ ADESSO Laboratorium espresso
Passione d'espresso www.caffeperte.pl
Espresso żelastwo: M-zocco FB70-2G-AV i M-SJolly; |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bartoromero kawa w żyłach

Dołączył: 03 Paź 2008 Posty: 440 Skąd: Opole/Pruszków/Warszawa
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:25 am Temat postu: |
|
|
O! Ja też trzymam kciuki! Jestem wielkim fanem takich robótek!
Oczywiście w miarę postępu prac prosimy o jakąś fotogaleryję!  _________________ Brasilia+Brasilia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maro kawa w żyłach

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 12:59 pm Temat postu: Re: maszyna wlasnej produkcji - kolejne DIY |
|
|
| dsc napisał: | | będzie jednogrupowy grupo-bojler Synesso. |
No to będzie "składak" jakiś z gotowych części a nie "własna produkcja"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dzesio kawa w żyłach

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 1:18 pm Temat postu: |
|
|
większość ekspresów z E61 to są "składaki". _________________ hardware: Mazzer SJ + Dalla Corte Super Mini - udana para, jakiś Bravilor, Bialetti i FP
software: agust oro |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maro kawa w żyłach

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 1:33 pm Temat postu: |
|
|
| Synesso nie produkuje ekspresów z e-61. Chyba, że coś przeoczyłem ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dsc ojciec chrzestny

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 2:06 pm Temat postu: re |
|
|
Witam,
fakt skladak:) najwazniejszy element jest w zasadzie w calosci, wystarczy podlaczyc wode, grzalke i mozna robic espresso, wiec zgadzam się, ze produkcji tutaj malo. Z drugiej strony wiekszosc maszyn to skladaki z elementow dostarczanych przez inne firmy, nie wiem nawet czy Synesso produkuje swoje bojlery, czy zleca to komus innemu. To chyba troche tak jak z samochodami, jak budujesz cos od podstaw to silnik raczej wstawiasz w calosci, najczesciej wydlubany z jakiegos innego pojazdu. W przypadku ekspresu wszystko sprowadza się do stabilnosci temperaturowej, a wiem, ze grupo-bojlery sa dosc dobre, wiec postanowilem cos takiego uzyc.
Bede uaktualnial watek w miare postepow.
Pozdrawiam,
dsc. _________________ espresso setup: Elektra T1 + TC + PT + TMFR i profilowanie ciśnienia, Mazzer Major-E,
+ kochana i wyrozumiała partnerka:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piovit kawa w żyłach

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 5:10 pm Temat postu: |
|
|
W takim razie nikt nie produkuje maszyn do espresso - jedynie je składa. Żaden producent nie projektuje pomp, cewek, presostatów, tylko wkładają gotowe procony, fluidotechy, matery, gicary czy siraie .
Dsc czekamy na fotorelacje i trzymam kciuki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
zbignes kawa w żyłach

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 5:21 pm Temat postu: |
|
|
A mnie juz z wyprzedzeniem ciekawi stabilność temp w czasie pojedyńczej ekstrakcji 25 i 50 ml.(Ostatnio czytałem ciekawe porównanie spidowanego DB Izzo Alex na tle spidowanej Gaggi CC). _________________ QM5k, NSmd
Fiore.T80A |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WILLHELM stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 6:34 pm Temat postu: |
|
|
firmy samochodowe też nie produkują w zasadzie nic same... są tylko montowniami tysięcy podzespołów od setek dostawców...
DSC jutro odpowiem na Twój mejl bo miałem mały wypadek i nie bardzo mogłem pisać...
tak w zasadzie musisz zaprojektować tylko fajną obudowę bo resztę elementów albo masz albo jest na wyciągnięcie ręki...
Pozdrawiam! _________________ ISOMAC TEA + DEMOKA M-207...
w młynie... Mokito Vesrde... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dsc ojciec chrzestny

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:45 pm Temat postu: re |
|
|
Witam,
oryginalnie Synesso dziala z bojlerem pary, przez ktory leci rurka doprowadzająca wodę do głównego bojlera (HX). Dzieki temu woda się ogrzewa i stabilność temperaturowa jest bardzo dobra. Jako, że ja wykonuje raptem 2-3 strzały dziennie, więc zbytnio się nie martwie wychładzaniem bojlera, PID i grzała oraz pojemność 1.9L sobie poradzi:)
Elementy jakie planuje użyć to:
- grupo-bojler Synesso
- grzałka też od Synesso
- zawór zwrotny
- OPV
- solenoid na grupę
- dwa przełączniki, jeden do solenoidu na grupie, drugi do załączania pompy
- SSR do solenoidu na grupie (potrzebny przy sterowaniu z uC)
- SSR do grzałki + PID + termopara K w osłonie stalowej
W sumie tyle, jak widać mało, ale jak już Willhelm wspomniał większość elementów już mam, albo kupie razem z gratami z Synesso.
Pierwsza przymiarka do budy:
dość tragicznie, ale nie znam wymiarów bojlera, więc trudno coś kreślić.
Jak się uda ta budowa to może da radę rozkręcić jakiś 'byznes'
Pozdrawiam,
+ kochana i wyrozumiała partnerka:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
piovit kawa w żyłach

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 1:09 am Temat postu: |
|
|
Pierwsza maszyna do espresso XXI w. made in Poland  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bmalkow zagląda całkiem śmiało

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 1:06 pm Temat postu: |
|
|
@dsc: Jak to zrobisz to pierwszy wpraszam się na kawę! Przyniosę flachę żeby ładnie maszynę ochrzcić! (nie nie będziemy tłuc butlą o burtę) _________________ Bartosz Małkowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
spinka2 stale zagląda do filiżanki

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 1:12 pm Temat postu: |
|
|
A mnie to dręczy tylko pytanie "Po co?". Jest taki wybór sprzętu na rynku, zaprojektowanych przez wyspecjalizowane jednostki techniczne i plastyków. Czy chcesz z tych samych elementów co inni zrobić coś rewolucyjnego? Mimo całego szacunku jaki żywię do Ciebie - nie wierzę ze ci się to uda. Mimo tego szczerze życzę powodzenia. _________________ GeneCafe -> Mazzer SJ -> La Nuova Era Cuadra -> filiżanka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dzesio kawa w żyłach

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 1:59 pm Temat postu: |
|
|
ja rozumiem i popieram. jest naprawdę bardzo ciężko znaleźć BARDZO DOBRĄ maszynę, która zajmuje BARDZO MAŁO miejsca. zawsze trzeba iść na jakiś kompromis. wiem coś o tym
poza tym podejrzewam, że wyjdzie DUŻO taniej niż oryginalne synesso. _________________ hardware: Mazzer SJ + Dalla Corte Super Mini - udana para, jakiś Bravilor, Bialetti i FP
software: agust oro |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|